Semenderler (Urodela)
- Bilimsel Adı Urodela
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Semenderler
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Salamanders
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Hayvanlar (Animalia)
- Alt Alem (Subkingdom) Gerçek Dokulular (Eumetazoa)
- Tip (Type) Parahoxlu Hayvanlar (Parahoxozoa)
- Klad Bilateria
- Klad Nephrozoa
- Üst Şube (Superphylum) İkincil Ağızlılar (Deuterostomia)
- Şube (Phylum) Kordalılar (Chordata)
- Klad Olfactores (Olfactores)
- Alt Şube (Subphylum) Omurgalılar (Vertebrata)
- Aşağı Şube (Infraphylum) Gerçekçeneliler (Gnathostomata)
- Klad Teleostomi
- Klad Euteleostomi
- Klad Sarcopterygii
- Klad Dipnotetrapodomorpha
- Klad Tetrapodomorpha
- Klad Eotetrapodiformes
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Batrachomorpha
- Sınıf (Class) Amfibiyenler (Amphibia)
- Takım (Order) Semenderler (Urodela)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Tanım ve Genel Bilgiler
Kuyruklu kurbağalar olarak da bilinirler. Vücutları uzunlamasına bir yapıya sahiptir ve bazı üyeleri vücut şekli benzerliklerinden dolayı kertenkelelerle karıştırılabilirler; ancak pulları yoktur ve ciltleri mukus tabakasıyla kaplıdır bu yüzden sürüngen değildirler. Diğer amfibiler gibi genelde suya bağlı bir yaşantıları vardır.
Çoğu tür nemli topraklarda yaşayıp üremek içi suya döner. Ancak hem tamamen karasal hem de tamamen sucul türler de vardır. Sucul türlerin boyutları diğer türlere göre daha büyük olur. Tamamen sucul bir tür olan Çin dev semenderinin (Andrias davidianus) boyu 1.2 metreyi bulabilir. Yavrular çoğu türde suya bağımlı kuyruklu larvalar olarak doğarlar ve bu kuyruk kurbağaların (Anura) aksine yetişkin bireylerde de varlığını sürdürür. Genelde larvalar balık benzeri iribaşlar olarak yumurtadan çıkıp gelişimlerini suda tamamlarken bazı türlerde gelişimin larva kısmı atlanır ve yumurtadan yetişkinlerin küçük birer kopyası olarak çıkılır. Caudata üyesi 3 alt takımın 2'sinin üyeleri 4'er uzva ve birer kuyruğa sahiptir. Ancak Sirenoidea alt takımının tek familyası Sirenidae üyelerinin arka bacakları yoktur.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Caudata günümüzde yaşayan semenderler ve onların yok olmuş akrabalarını içeren bir amfibiyen takımıdır. İçerisinde semenderlere gidecek dalı Urodela takımı oluşturacaktır. Caudata, iki yaşamlıların 3 alt sınıfından günümüzde yaşayan üyeleri olan tek alt sınıfı olan Lisamphibia üyesi kuyruklu kurbağaları temsil eden kladdır. Günümüzde yaşayan tüm Caudata üyeleri Urodela adı altında toplanmıştır. Caudata'nın Urodela dışında yaşayan herhangi bir üyesi olmadığından dolayı bir çok yerde Caudata ve Urodela kelimeleri birbirinin yerine kullanılmaktadır. Caudata (ya da Urodela) 3 büyük alt takım ve 10 familyaya ayrılmaktadır ve bilinen yaklaşık 740 türü bulunmakla beraber Urodela'nın bilinen yaklaşık 650 türü vardır.
Alt Takım: Cryptobranchoidea
İlkin semenderler olarak bilinirler ve ABD, Çin, Tayvan ve Japonya'da yayılış gösterirler. Yaşayan 2 familyası vardır ancak nesli tükenmiş familyalar da fosil kayıtları ışığında bilinmektedir.
- Familya: Cryptobranchidae
- Familya: Hynobiidae
Alt takım : Salamandroidea
Yeni semenderler olarak bilinirler ve Antartika, Sahra Afrikası ve Okyanusya dışında her yerde yayılış gösteren türleri kapsar. Alt çenelerindeki açısal ve preartiular kemikler kaynaştığından ve iç döllenme kullandıklarından, Cryptobranchoidea'dan farklıdırlar.
- Familya: Ambystomatidae
- Familya: Amphiumidae
- Familya: Dicamptodontidae
- Familya: Plethodontidae
- Familya: Proteidae
- Familya: Rhyacotritonidae
- Familya: Salamandridae
Alt takım: Sirenoidea
2 cins ve 4 türü kapsayan sucul semenderlerdir. Sirenler olarak da bilinirler. Çok küçük, kıkırdak yapılı ön bacakları vardır ve arka bacakları yoktur. Diğer semenderlerin aksine larvalıktan gelen solungaç hiç kaybolmaz. Yalnızca ABD'nin güneyi ve Meksika'da yayılış gösterirler. Genellikle etçil olmalarına rağmen bitkisel materyal tüketirken gözlenen tek semenderlerdir.
- Familya: Sirenidae
- Cins: Siren
- Cins: Pseudobranchus
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Antartika ve Avustralya hariç neredeyse dünyanın her yerinde yayılış gösterirler. Karasal türler nemli toprakları tercih eder ve suya yakın olmayı severler. Plethodontidae üyesi Bolitoglossa cinsine ait türler türler gerçek çöllerden soğuk Alpin alanlarına, tropikal yağmur ormanlarından deniz seviyesinden 4.000 metre daha yüksekliğe kadar habitatlarda bulunabilir.
Davranış ve Etoloji
Türlerin neredeyse hepsi gececildir. Bazı türler oldukça mevsimcil olabilir ve üreme mevsimine kadar yer altında saklanabilir. Nem ve sıcaklık uygunsa gündüzleri de dışarıya çıkabilirler. Ancak gece de olsa nem ve sıcaklık uygun değilse saklanmaya devam ederler. Genelde yalnız yaşamalarına karşın bazı küçük türlerin elverişli alanlarda topluca bulunabildiği bilinmektedir. Bazen bir dönümde binlercesi sayılabilir.
Diyet ve Metabolizma
Semenderler etçil canlılardır. Makul büyüklükteki hemen hemen tüm organizmaları yerler. Japon dev semender (Andrias japonicus) gibi büyük türler, yengeç gibi kabukluları, balıkları, küçük böcekleri, diğer amfibiyenleri ve hatta küçük memelileri dahi yiyebilir. Yamyamlık bazen, özellikle kaynaklar sınırlı olduğunda gerçekleşir. Genellikle ufak omurgasızlar ve eklem bacaklılar ile beslenirler.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- D. B. Wake. Caudata. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Salamander. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Sirenidae. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Salamandroidea. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Cryptobranchoidea. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/11/2024 19:47:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8836
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.