Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şehirlerde Örümcekler Giderek İrileşecek Şekilde Evrimleşiyorlar!

2 dakika
7,034
Şehirlerde Örümcekler Giderek İrileşecek Şekilde Evrimleşiyorlar!
Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz biliyoruz ki şehirleşmenin hayvanlar üzerinde zararlı sonuçları olabilir. Yaşam alanlarını yok etmek ve onları sürekli gelişmekte olan popülasyonumuza uyarlamak için beton yığınlarıyla yer değiştirmek, türlerin yeni şehir yaşantısına uyum sağlamakta başarısız olmasından dolayı genellikle biyoçeşitlilik kaybıyla sonuçlanır. Şimdi anlaşılıyor ki bu durum düşündüğümüzden daha da korkutucu ve bu, örümcekleri daha büyük yapıyor. 

Şehirleşme, bölgesel iklimi etkileyerek ve doğal hayvan habitatını çarpıcı olarak değişime uğratarak önemli ölçüde tabiatı değiştiriyor. Birçok tür bu yeni çevrelerden istifade edemiyor ve sonuç olarak popülasyonlar azalıyor fakat bazı türler bu yerlerde iyi gelişebilir gibi görünüyor. Sydney Üniversitesinden araştırmacı Elizabeth Lowe’un gözüne yakalanan bu özel türlerden biri, Golden Orb-Weaver örümcekleri (Nephila Plumpies) oldu. Bu örümcekler Asya Pasifik bölgesinde yaygın olduğu gibi, Lowe, onların alışılmadık bir şekilde daha tombul göründüklerini fark etmeye başladı. Böylece bunun şehirleşmeyle ilgisi olup olamayacağını merak etti ve araştırma yapmaya karar verdi. 

Lowe ve meslektaşları, şehir içi bölgelerinden devamlı çalılık arazisine kadar uzanan, çeşitli yerlerden toplam 222 dişi örümcek topladı. Şehirleşmenin bu örümceklerin gelişim ve üremelerini etkileyip etkilemediğini görmek istediler, bu yüzden toplanan örneklerin boyutlarını, yağ rezervlerini ve yumurta üretimlerini ölçtüler.

Tüm Reklamları Kapat

Çalılık arazilerden daha uzak olan yerleşik alanların daha büyük örümceklere ev sahipliği yapma eğiliminde olduğunu keşfettiler. Şehir içi parklarından alınan örnekler ortalama 1,6 gram ağırlığındaydılar. Bu çok fazla gibi kulağa gelmeyebilir fakat çalılık arazilerden alınan ortalama 0,5 gram ağırlığındaki örümceklerle karşılaştırıldığında olağan üstü tombul olduklarını görmek kolay. Dahası, kent tipi yerleşim yerlerinde, sert yüzeyli olan ve daha az yaprak döküntüsü bulunan yerlerde, örümcek yumurtalıkları da önemli ölçüde daha büyüktü. 

Araştırmacılar, gözlemlenen bu değişimlerde iki faktörün payı olabileceğini savunuyor: Yükselen sıcaklık ve av ulaşabilirliği. Kentsel Isı Adası etkisine göre, bitki örtüsü eksikliği ve sert yüzeyden dolayı kentsel bölgeler genellikle büyük ölçüde daha sıcak. Sıcaklığın örümceklerin boylarını ve gelişmelerini etkileyebileceği biliniyor. Böylece daha kentsel alanlarda görünen daha yüksek sıcaklık muhtemelen örümceklerin gelişimini destekliyor. Kentsel alanlarda örümcekler için daha fazla ulaşılabilir av bulunuyor olmasının da gözlemlenen gelişme artışını açıklaması mümkün. 

İlginç olarak, büyük örümceklerin sokak lambaları gibi yapay ışık yapılarıyla ilişkili olduğunu buldular. Yapay ışıklandırma böcekleri çekiyor. Bu yüzden böceklerin yoğun olduğu bu alanlarda örümcekler muhtemel olarak daha fazla av yakalıyor. 

Son olarak, biraz garip olan gözlemleme, daha zengin kesimlerde genellikle daha büyük örümceklerin olmasıydı. Araştırmacılar bunun neden olabileceği konusunda kararsız ancak daha zengin kesimlerin daha sert yüzeylere sahip olabileceğini ve böylece daha sıcak olabileceklerini öne sürüyor. 

Araştırmacılar sadece Sydney bölgesine baktıkları gibi bunun tüm dünya üzerinde de gerçekleştiğine inanıyorlar. Daha da büyük örümceklerin olabileceği düşüncesinin, şuanda birçok okuyucuya ürperti verdiğinden eminim fakat bu örümceklerin berbat göründüğü gibi, pek çok iyi şey yaptıklarını, örenğin sivrisinek gibi birçok kötü böcekleri yediklerini, hatırlamak zorundayız. Belki de bu daha büyük örümceklere kucak açmamız gerekiyordur...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 21:16:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2608

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık
Balık
Yayılım
Kafatası
Algoritma
Balıkçılık
Nöroloji
Meyve
Ornitoloji
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Hastalık
Maske
Homo Sapiens
Yok Oluş
Astrobiyoloji
Mutasyon
Toprak
Kimyasal Bağ
Görelilik
Bellek
Kütle
Uçma
Beslenme Davranışları
Makale
Köpekbalığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Lowe, et al. Şehirlerde Örümcekler Giderek İrileşecek Şekilde Evrimleşiyorlar!. (23 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2608
Lowe, E., Tuncer, T., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 23). Şehirlerde Örümcekler Giderek İrileşecek Şekilde Evrimleşiyorlar!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2608
E. Lowe, et al. “Şehirlerde Örümcekler Giderek İrileşecek Şekilde Evrimleşiyorlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tansu Tuncer, Evrim Ağacı, 23 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2608.
Lowe, Elizabeth. Tuncer, Tansu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Şehirlerde Örümcekler Giderek İrileşecek Şekilde Evrimleşiyorlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tansu Tuncer. Evrim Ağacı, September 23, 2014. https://evrimagaci.org/s/2608.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close