Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Seçimlerin Hangi Tarihte Yapıldığı, Seçim Sonucunu Etkiler mi?

Seçimlerin Hangi Tarihte Yapıldığı, Seçim Sonucunu Etkiler mi?
8 dakika
1,331
Tüm Reklamları Kapat

Dünya genelinde seçimlerin ne zaman yapıldığı ile seçim sonuçları arasında ilişki olduğunu gösteren birçok çalışma bulunmaktadır. Bu yazıda, öncelikle MIT Election Lab'ın bu konudaki veri derlemesi ele alınacaktır (çünkü bu tür konular ABD'de çok daha bilimsel ve bol/şeffaf veriyle araştırılıyor; dolayısıyla sonuçları da daha sağlamdır), sonra Türkiye'den de birkaç örnek verilecektir.[1]

Amerika Birleşik Devletleri'nden Veriler ve Örnekler

Amerika Birleşik Devletleri'nde federal makamlar olarak kategorize edilen Başkan, Başkan Yardımcısı, Temsilciler Meclisi ve Senato için seçimlerin hangi gün yapılacağı, 1845 yılında Kongre tüzüğü ile belirlenmiştir. Buna göre bu makamlar için seçimler "her çift sayılı yılda, Kasım ayının ilk Pazartesi gününden sonraki Salı günü" yapılmaktadır (2 U.S. Code § 7). Bu kuralara bağlı olarak federal seçim tarihleri, pratikte 2 Kasım ile 8 Kasım arasında değişmektedir. Çoğu eyalet, eyalet çapındaki koltuklar için seçim tarihlerini ulusal Seçim Gününe denk getirmektedir; ancak beş eyalet (Kentucky, Louisiana, Mississippi, New Jersey ve Virginia) eyalet çapındaki valilik seçimlerini tek sayılı yıllarda yapmayı tercih etmektedir. Bu eyaletlerden Louisiana, Mississippi, New Jersey ve Virginia, aynı zamanda eyalet yasama organları seçimlerini de tek sayılı yıllarda (İng: "off-cycle") yapmaktadır. 

Amerika Birleşik Devletleri genelinde yerel seçimlerin zamanlaması büyük farklılıklar göstermektedir. Eyalet düzeyinin altındaki makamlar için yapılan seçimlerin büyük çoğunluğu, ulusal Seçim Günü dışında kalan tarihlerde yapılmaktadır.[2] Yerel seçim tarihleriyse çeşitli nedenlerle büyük farklılıklar göstermektedir; akademisyenler, parti rekabetinin ve yolsuzlukla mücadele için tasarlanan belediye reformlarının, diğer faktörlerin yanı sıra, yerel seçim tarihlerinin belirlenmesinde etkili olduğunu öne sürmüşlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Seçim zamanlamasına ilişkin akademik araştırmalar, iki ana alana odaklanmıştır. İlk olarak, akademisyenler seçimlerin ulusal Seçim Günü dışındaki tarihlerde yapılmasının katılımı etkileyip etkilemediğini incelemişlerdir. İkinci olarak, araştırmacılar seçimlerin ulusal seçimlere kıyasla dönem dışı yapılmasının belirli parti veya gruplara seçim avantajı sağlayıp sağlamadığını araştırmışlardır.

Seçim Tarihi ve Katılım Oranları

ABD seçimlerinde katılım, başkanlık seçimleri sırasında en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. 2020 başkanlık seçimlerinde, oy verme hakkına sahip nüfusun yaklaşık %67'si oy kullanmıştır. Buna karşılık, 2018 ara seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin yaklaşık %50'si seçimlere katılmıştır (ayrıntılar için Birleşik Devletler Seçim Projesi'ne bakabilirsiniz). Eyalet seçimlerinde ve ön seçimlerde katılım oranı daha da düşük olma eğilimindedir.[3], [4]

Buna bağlı olarak araştırmacılar, başkanlık seçimi yıllarında ulusal Seçim Günü tarihlerine denk gelen seçimlerin en yüksek katılımı sağlaması gerektiğini hem teorileştirmiş hem de pratik olarak göstermişlerdir. Teorik olarak bunun nedeni, yerel seçimlerin eyalet ve ulusal seçimlerle aynı tarihlerde yapılmasının oy verme maliyetlerini azaltmasıdır.[5] En nihayetinde seçmenlerin oylarını kullanmak için sadece bir kez zaman ayırmaları gerekmektedir.

Uygulamada, eyalet ya da ulusal seçimlerle eşzamanlı olarak planlanan yerel seçimlere katılım, döngünün dışında kalan yerel seçimlere katılımdan çok daha yüksek olma eğilimindedir. Araştırmacılar, başkanlık yıllarında Seçim Gününde yapılan valilik seçimlerinin, diğer zamanlarda yapılan valilik seçimlerinden daha yüksek katılım sağladığını göstermiştir.[6] Siyaset bilimi araştırmaları, belediye seçimlerinde de benzer örüntüleri ortaya çıkarmıştır. Kaliforniya'da, başkanlık seçim yıllarında yapılan belediye seçimlerine katılım, ulusal döngü dışında yapılan seçimlere katılımdan %30 daha yüksek olmuştur.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Seçim Zamanının Stratejik Manipülasyonu

Bazı siyaset bilimciler, partilerin ve çıkar gruplarının, çeşitli seçim programlarıyla ilişkili daha düşük (veya daha yüksek) katılımdan yararlanmak için seçim zamanlamasını stratejik olarak manipüle ettiklerini öne sürmüşlerdir.[7] Akademik teoriye göre siyasi aktörler, seçmenleri kazanmalarına yardımcı olacak şekilde yeniden şekillendirmek için teşviklere sahiptir ve bu tür stratejik faaliyetler, seçim zamanlamasını avantaja çevirecek şekilde seçmeyi de içermektedir.[8] Bu, seçmenlerin sadece bir kısmına hitap eden ve genel olarak popüler olmayan şeyler yapan adayları seçmek istediklerinde katılımı azaltmanın yollarını bulmak veya önlemleri geçirmek veya belirli adayları seçmek için geniş bir seçmen koalisyonuna ihtiyaç duyduklarında katılımı artırmak anlamına gelebilir.

Bu konunun sıklıkla incelendiği alanlardan biri, okul yönetim kurulu ve referandum seçimleridir. Okul yönetim kurulu ve referandum seçimlerindeki paydaşlar iyi tanımlanmış olma eğilimindedir ve bu seçimler için seçim zamanlaması sık sık değişir. Bu durum, araştırmacılara seçim zamanlamasındaki değişikliklerin etkilerini incelemek için kapsamlı fırsatlar sunmuştur. 1997 yılında yayınladıkları bir çalışmada Dunne, Reed ve Wilbanks okul yönetim kurullarının seçmen sayısını azaltmak ve seçmenlerin daha büyük bir kısmının evet oyu verebilecek kişilerden oluşmasını sağlamak için okul tahvillerine ilişkin oylamaları kasıtlı olarak federal seçim olmayan yıllarda planladıklarını öne sürmüştür.[9]

Benzer şekilde, akademisyenler Wisconsin'deki okul kurullarının seçimleri planlamak için zamanın çeşitli noktalarında seçmen tercihleri hakkındaki bilgileri açıkça kullandığını göstermiştir.[10] Louisiana'da siyaset bilimciler, daha yüksek katılımın önerilen vergi tedbirlerine daha düşük desteğe karşılık geldiğini ve vergi oy pusulası tedbiri oylamalarına katılımın, bu oylamalar eyalet ve federal seçimlerle çakıştığında daha yüksek olma eğiliminde olduğunu göstermiştir.[11] Buna göre, araştırmacılar vergi önlemlerini geçirmek isteyen politikacıların, seçimleri federal seçimlerin olmadığı zamanlarda planlamak için bir teşvike sahip olduklarını öne sürmüşlerdir.

Yeni araştırmalar, hâlihazırda görevde olup da yaygın olarak bilinen kişilerin seçim zamanlamasından herhangi bir şekilde avantaj sağlayıp sağlamadığını belirlemeye çalışmaktadır. Şimdiye kadar elde edilen sonuçlar, federal seçimlerin olmadığı yıllarda aday olanların, federal seçimlerin olduğu yıllarda aday olanlara kıyasla daha az olmakla birlikte, belirgin bir avantaja sahip olduğunu göstermektedir.[12]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Seçim Zamanlaması, Temsili Nasıl Etkiliyor?

Seçim takviminin stratejik olarak seçilmesinin temsil açısından da önemli sonuçları olabilmektedir. Akademik araştırmalar, seçim tarihlerini değiştirmenin (yine, genellikle federal seçimlerin olduğu veya olmadığı yıllara göre seçmenin; dolayısıyla katılımın daha yüksek veya daha az olmasının) büyük ve iyi organize olmuş çıkar gruplarına fayda sağladığını giderek daha fazla ortaya çıkarmaktadır.[7] Eğitim alanında, öğretmen sendikaları iyi örgütlenmiş çıkar gruplarına bir örnek teşkil etmektedir. Araştırmacılar, federal seçimlerin olmadığı yıllarda yapıldığı bölgelerdeki öğretmenlere ödenen ücretin, seçimlerin başkanlık yıllarında yapıldığı bölgelerdeki öğretmenlere ödenen ücretten önemli ölçüde daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.

Seçim zamanlamasının farklı etnik grupların siyasette temsili açısından da sonuçları olabilmektedir. Bir çalışmada, Kuzey Carolina'daki okul kurullarında siyah seçmenler için orantılı temsilin, seçimler genel seçimlerle çakıştığında en yüksek olduğu görülmüştür. Belediye başkanlığı ve belediye meclisi seçimlerine odaklanan araştırmacılar, seçim zamanlaması dışında yapılan seçimlere katılımın düşük olmasının Latin, Asyalı-Amerikalı ve Afro-Amerikalı seçmenlerin temsilini azalttığını da göstermiştir.

Diğer Ülkelerde Seçim Zamanlaması

Seçimlerin zamanlaması diğer ülkelerde önemli bir konudur. Örneğin İngiliz sömürge geçmişine sahip birçok ülkede, Başbakan, seçim çağrısı yapma yetkisine sahiptir ve bunu genellikle stratejik olarak yaparlar. Örneğin, 2021 yılında Kanada Başbakanı Justin Trudeau, hükümetinin görev süresinin bitiminden çok önce federal seçim çağrısında bulunmuştur. Bu, geniş bir kitle tarafından "stratejik bir karar" olarak algılanmuştur; çünkü partisi anketlerde üst sıralardaydı ve partinizin koltuk kazanabileceğini düşündüğünüzde, seçim çağrısı yapmak ve görev sürenizi uzatmak mantıklıdır.

Stratejik seçim zamanlaması üzerine çalışan akademisyenler, gelecekteki performans beklentilerini en önemli değişken olarak tanımlamışlardır: Parti liderlerinin, hemen (erken) seçim yapmanın daha sonra seçim yapmaktan daha iyi bir sonuç vereceğini düşündüklerinde seçim çağrısı yapmaları beklenmelidir.[8]

Amerikalı yöneticiler seçimlerinin kesin zamanlaması üzerinde çok fazla kontrole sahip olmayabilirler, ancak diğer ülkelerdeki parti liderlerinin davranışları, seçilmiş yetkililer seçim tarihini seçebildiklerinde, kararlarının partilerinin stratejik çıkarları tarafından bilgilendirildiğini göstermektedir.

Türkiye'de Seçim Zamanlaması

ABD'dekinin aksine Türkiye'de, direkt olarak seçim zamanlamasını seçim sonuçlarıyla ilişkilendiren araştırmalar bulmak zordur. Ancak başka konuları araştıran çalışmaların bulguları, Türkiye'de de seçim zamanlaması ile seçim sonuçları arasında ilişki olduğunu göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin 2019 yılında Erdem Aytaç ve Ali Çarkoğlu tarafından yapılan bir çalışmada, terör saldırılarının arttığı bir dönemin ardından Kasım 2015'te yapılan erken seçimlerde, seçmenlerin güvenliğe öncelik vermesi ve hükümeti diğer partilere kıyasla daha yetkin olarak değerlendirmeleri nedeniyle iktidar partisine verdikleri destek artmıştır.[13] Benzer şekilde, seçim zamanına yakın tarihlerde meydana gelen olaylar ve bunların toplum tarafından nasıl yorumlandığı da sonucu etkileyebilmektedir.[14]

Tabii ki bir ülkenin geçmişe dönük kolektif hafızasının uzunluğu da seçim zamanlarının seçim sonuçlarını ne düzeyde etkilediğini değiştirmektedir. Örneğin birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik performans, seçim sonuçlarıyla yakından ilişkilidir. Ancak yapılan araştırmalar, Türkiye'deki seçmenlerin ekonomik başarıyı genellikle sadece son 1 yıla dayanarak gözettiklerini göstermektedir. Çoğu durumda iktidardaki büyük parti, hem büyümeden hem de enflasyondan sorumlu tutularak seçim sonuçlarını seçim öncesindeki algılanan ekonomik koşullara göre etkilemektedir.[15]

Özetle Türkiye'de seçimlerin zamanlaması, ister iktidar partilerinin stratejik kararlarına bağlı olsun isterse de öngörülemeyen koşulların (güvenlik sorunları veya siyasi krizler gibi) zorlamasıyla olsun, seçim sonuçlarını etkileyebilmektedir. Bu etki, seçmenlerin önceliklerini değiştirerek (örneğin güvenliğe veya istikrara doğru kaydırarak), siyasi iklimi etkileyerek, ekonomik performans algılarını etkileyerek veya seçim suiistimallerinin şiddetlenmesine yol açarak olabilmektedir.[16]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ MIT Election Lab. Election Timing. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: MIT Election Lab | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Wood. (2007). Voter Turnout In City Elections. SAGE Publications, sf: 209-231. doi: 10.1177/107808702237659. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. R. Berry. Imperfect Union: Representation And Taxation In Multilevel Governments (Political Economy Of Institutions And Decisions). ISBN: 9780521758352.
  • ^ a b Z. L. Hajnal, et al. (2003). Municipal Institutions And Voter Turnout In Local Elections. SAGE Publications, sf: 645-668. doi: 10.1177/1078087403038005002. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. H. Aldrich. (2007). Rational Choice And Turnout. JSTOR, sf: 246. doi: 10.2307/2111531. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. C. Patterson, et al. (1983). Getting Out The Vote: Participation In Gubernatorial Elections. American Political Science Review, sf: 675-689. doi: 10.2307/1957267. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b S. F. Anzia. (2013). Timing And Turnout. ISBN: 9780226086958. Yayınevi: University of Chicago Press.
  • ^ a b A. Smith. (2004). Election Timing. ISBN: 9780521833639. Yayınevi: Cambridge University Press.
  • ^ S. Dunne, et al. (1997). Endogenizing The Median Voter: Public Choice Goes To School On Jstor. Public Choice, sf: 99-118. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Meredith. (2008). The Strategic Timing Of Direct Democracy. Wiley, sf: 159-177. doi: 10.1111/j.1468-0343.2008.00342.x. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ G. M. Pecquet, et al. (2007). Special Versus General Elections And Composition Of The Voters: Evidence From Louisiana School Tax Elections. SAGE Publications, sf: 131-147. doi: 10.1177/109114219602400201. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. D. Benedictis-Kessner. (2017). Off-Cycle And Out Of Office: Election Timing And The Incumbency Advantage. University of Chicago Press, sf: 119-132. doi: 10.1086/694396. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. E. Aytaç, et al. (2019). Terror Attacks, Issue Salience, And Party Competence: Diagnosing Shifting Vote Preferences In A Panel Study. Party Politics. doi: 10.1177/1354068819890060. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Çarkoğlu. (2014). Plus Ça Change Plus C'est La Même Chose: Consolidation Of The Akp's Predominance In The March 2014 Local Elections In Turkey. Informa UK Limited, sf: 169-192. doi: 10.1080/13608746.2014.939853. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. T. Akarca, et al. (2006). Economic Performance And Political Outcomes: An Analysis Of The Turkish Parliamentary And Local Election Results Between 1950 And 2004. Public Choice, sf: 77-105. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Klimek, et al. (2018). Forensic Analysis Of Turkish Elections In 2017–2018. PLOS ONE, sf: e0204975. doi: 10.1371/journal.pone.0204975. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2024 01:01:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16708

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Oyun Teorisi
Ana Bulaşma Mekanizması
Skeptisizm
Gezegen
Yıl
Kütle
Tümör
Göğüs Hastalığı
Göz
Farmakoloji
Makine
Nükleik Asit
Optik
Mantık
Stephen Hawking
Şizofreni
Çocuklar İçin Bilim
Kemik
Yapay Zeka
Asteroid
Teknoloji
Kuyruk
Elektrokimya
Besin Değeri
Hukuk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Seçimlerin Hangi Tarihte Yapıldığı, Seçim Sonucunu Etkiler mi?. (3 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16708
Bakırcı, Ç. M. (2024, February 03). Seçimlerin Hangi Tarihte Yapıldığı, Seçim Sonucunu Etkiler mi?. Evrim Ağacı. Retrieved May 01, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16708
Ç. M. Bakırcı. “Seçimlerin Hangi Tarihte Yapıldığı, Seçim Sonucunu Etkiler mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16708.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Seçimlerin Hangi Tarihte Yapıldığı, Seçim Sonucunu Etkiler mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 03, 2024. https://evrimagaci.org/s/16708.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close