Şarbon ve Savunma Hücrelerimiz
Antraks, şirpençe, karakabarcık gibi isimlerle de bilinen şarbon, Bacillus anthracis isimli bir bakterinin neden olduğu ölümcül bir hastalıktır. Neredeyse sadece hayvanları etkiler ve bir hayvandan diğerine (dolayısıyla insana) bulaşabilse de, bir insandan diğerine bulaşamamaktadır. Bu bakteri, vücuda girdikten sonra sporlar üreterek çoğalır. Zaten genellikle bitkiler üzerine yerleşen bu sporlar, öncelikle otçul hayvanlara, onlardan da diğer hayvanlara bulaşabilir. Yapılan araştırmalar, bir seferde alınan 10.000 ila 20.000 arası sporun insanlarda ölümcül etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Şarbonu tehlikeli kılan sayısız özellikten bir diğeri, Antarktika'nın soğuk ve çetin koşullarında bile bu bakteri sporlarının rahatlıkla hayatta kalarak canlılara bulaşabiliyor olmasıdır.
Bakteri bir kez canlının solunum sistemine girerse veya derisine değerse, hızla aktive olarak bölünmeye başlar. Bu bakteriler bulundukları konak hücreye hızla zarar verirler ve dokuların ölmesine neden olurlar. Konak öldükten sonra bile bakteri sporları diğer hayvanlara bulaşabilir, bu nedenle biyolojik bir silah olarak kullanılan şarbon saldırıları sonrası olayın olduğu yere çok dikkatli yaklaşılmalı ve profesyonelce bakteri temizliği yapılmalıdır. Bakterilerin aşırı dayanıklı olması nedeniyle kolaylıkla gaz halinde depolanabilir, taşınabilir ve beklenmedik bir anda biyolojik silah olarak kullanılabilir. Bunun haricinde şarbon salgınlarına vahşi canlı popülasyonlarında da ara ara rastlanmaktadır.
Neyse ki günümüzde bu bakterilere karşı hem çok etkili aşılar, hem de erken müdahale halinde işe yarayan antibiyotik ilaçlar bulunmaktadır. Görselde, bu bakterilerden biriyle mücadele eden bir savunma hücresi görülmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Healthvermont. Disease Control. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Healthvermont | Arşiv Bağlantısı
- wikipedia. Anthrax. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:45:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3335
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.