Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sakallar, Yüze Alınabilecek Yumruk Darbelerinin Etkisini Azaltmak İçin Evrimleşmiş Olabilir mi?

2 dakika
12,167
Sakallar, Yüze Alınabilecek Yumruk Darbelerinin Etkisini Azaltmak İçin Evrimleşmiş Olabilir mi?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tarihin en ikonik sakallarından birine sahip olan Charles Darwin, erkek aslanlardaki yelenin, rakip erkek tarafından, boğaz bölgesine yapılabilecek saldırılardan korunmak için evrimleştiğini savunuyordu. Şimdilerde ise yeni bir çalışmanın, yüzdeki kılların, çeneyi yumruklardan korumak için evrimleşmiş olabileceğini iddia etmesiyle birlikte, ünlü doğa bilimcinin de benzer amaçla, kasıtlı olarak mı bu “canlı zırha” sahip olmayı tercih ettiği sorusu akıllara geliyor.

İnsan erkeklerinin, oldukça uzun bir zamandır, birbirlerini yumruklama gibi bir geleneğe sahip oldukları inkar edilemez. Çok sayıda bilimsel araştırma, yumruk şeklimizden yüz hatlarımıza kadar birçok öğemizin, bu amaç için adapte olmuş olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, gerçekte sadece süs olarak evrimleşmiş olsaydı bile; sakallar daima erkeklik ve saldırganlıkla ilişkilendirilmiştir.

Buradan hareketle, söz konusu araştırmanın yazarları, sakalın, kavga esnasında gerçek bir fayda sağlayıp sağlamayacağını araştırmaya karar verdiler. Ancak, birilerinin suratına yumruk atmak için yeterli bütçeleri olmadığı için araştırma grubu, karbon ve reçineden oluşan bir kompozit materyali koyun derisiyle kaplayarak, bir insan çenesi modeli yaratıp, çalışmalarına başladılar.

Tüm Reklamları Kapat

Tamamen kürkle kaplı örneklerin, diğerlerine nazaran %37 daha fazla enerji emdikleri (absorbe ettikleri) bulgusunun yanı sıra, testlerde kürksüz modellerin [yani çenenin] neredeyse tamamı kırılırken, kürklü modellerin sadece %45’inin kırıldığı ortaya çıktı.

Integrative Organismal Biology dergisine bulgularını ilan eden araştırmacılar, kürkün, modeldeki başın salınımını yavaşlatarak, etkinin daha yavaş emilmesine sebep olduğunu ve aynı zamanda, yüzeye ek olarak, tek tek kıl tanelerinin de enerjinin çoğunu emmesinden dolayı, darbe kuvvetinin daha geniş bir yüzey alanına dağıtılmış olduğunu belirtiyorlar.

Soldan sağa kıllı (mavi), yolunmuş (sarı) ve kırpılmış (kırmızı) modellerde, yukarıdan aşağı (A) tepe kuvveti, (B) tepe enerjisi, (C) tepe kuvvetine erişme süresi, (D) tepe enerjisine erişme süresi görülüyor.
Soldan sağa kıllı (mavi), yolunmuş (sarı) ve kırpılmış (kırmızı) modellerde, yukarıdan aşağı (A) tepe kuvveti, (B) tepe enerjisi, (C) tepe kuvvetine erişme süresi, (D) tepe enerjisine erişme süresi görülüyor.
Journal of Integrative Biology

Bu nedenle araştırmacılar “sakalların gerçekten, herhangi darbenin çarpma kuvvetini, önemli ölçüde azaltıp, enerjiyi emerek, rakip tarafından alt edilme oranını azaltma yeteneğine sahip olduğu” sonucuna varıyorlar. Ancak daha eski bir araştırmanın, sakallı MMA (Karma Dövüş Sanatı) dövüşçülerinin, istatistiki olarak sakalsız rakiplerinden daha başarılı olmadıklarını ortaya koymasından yola çıkan araştırmacılar, elde ettikleri sonuçlarda, sakalların, nakavt edilmeye karşı avantaj sağladığına dair hiç bir bulguya rastlamadıklarını belirtirken, “Sonuçlarımız daha çok, cilt yaralanmaları ve yüz kemiği kırıkları ile ilişkilendirilmelidir.” diye vurguluyorlar.

Ayrıca, deneyler esnasında, çene modelindeki yüz kıllarının replikası olarak kullanılan koyun derisinin kalın ve çok fazla kılla kaplı olmasından dolayı araştırmacılar, bulgularının yalnızca gür sakal sahibi olan kimselerle ilişkilendirilebileceğini, dolayısıyla seyrek sakalların, rakip yumruklarına karşı hiçbir koruma etkisine sahip olmadığını da kabullenmiş durumdalar.

Çalışmayı sonlandırmadan önce araştırmacılar, sakalların evrimsel olarak, muhtemelen bir takım dezavantajlarının da bulunduğunu, aksi halde kadınların da kesinlikle sakallarının olması gerektiğine işaret ediyorlar. Bu çalışmada bıyık ve favoriler göz ardı edilerek, insanların yüzlerinde, hala bilim adına yumruklanabilecek bir takım alanlar bırakılmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
63
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 31
  • Muhteşem! 30
  • Tebrikler! 21
  • Bilim Budur! 13
  • Güldürdü 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • İnanılmaz 10
  • Umut Verici! 5
  • Üzücü! 2
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: iflcsience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 21:17:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8930

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Vaka
Güve
Evrenin Genişlemesi
Covıd-19
Örümcek
Aminoasit
Habercilik
Kurbağa
Entropi
Sürüngen
Nöron Hücresi
Kimyasal Bağ
Ufo
Küresel
Astronot
Kuyruksuz Maymun
Kaygı
Tür
Nötron
Astrofotoğrafçılık
Ağız Sağlığı
Farmakoloji
Sanat
Kuantum Mekaniği
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Taub, et al. Sakallar, Yüze Alınabilecek Yumruk Darbelerinin Etkisini Azaltmak İçin Evrimleşmiş Olabilir mi?. (23 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8930
Taub, B., Demirbaş, Ü., Bakırcı, Ç. M. (2020, June 23). Sakallar, Yüze Alınabilecek Yumruk Darbelerinin Etkisini Azaltmak İçin Evrimleşmiş Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8930
B. Taub, et al. “Sakallar, Yüze Alınabilecek Yumruk Darbelerinin Etkisini Azaltmak İçin Evrimleşmiş Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ünsal Demirbaş, Evrim Ağacı, 23 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8930.
Taub, Ben. Demirbaş, Ünsal. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sakallar, Yüze Alınabilecek Yumruk Darbelerinin Etkisini Azaltmak İçin Evrimleşmiş Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ünsal Demirbaş. Evrim Ağacı, June 23, 2020. https://evrimagaci.org/s/8930.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close