Sakallar, Yüze Alınabilecek Yumruk Darbelerinin Etkisini Azaltmak İçin Evrimleşmiş Olabilir mi?
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Tarihin en ikonik sakallarından birine sahip olan Charles Darwin, erkek aslanlardaki yelenin, rakip erkek tarafından, boğaz bölgesine yapılabilecek saldırılardan korunmak için evrimleştiğini savunuyordu. Şimdilerde ise yeni bir çalışmanın, yüzdeki kılların, çeneyi yumruklardan korumak için evrimleşmiş olabileceğini iddia etmesiyle birlikte, ünlü doğa bilimcinin de benzer amaçla, kasıtlı olarak mı bu “canlı zırha” sahip olmayı tercih ettiği sorusu akıllara geliyor.
İnsan erkeklerinin, oldukça uzun bir zamandır, birbirlerini yumruklama gibi bir geleneğe sahip oldukları inkar edilemez. Çok sayıda bilimsel araştırma, yumruk şeklimizden yüz hatlarımıza kadar birçok öğemizin, bu amaç için adapte olmuş olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, gerçekte sadece süs olarak evrimleşmiş olsaydı bile; sakallar daima erkeklik ve saldırganlıkla ilişkilendirilmiştir.
Buradan hareketle, söz konusu araştırmanın yazarları, sakalın, kavga esnasında gerçek bir fayda sağlayıp sağlamayacağını araştırmaya karar verdiler. Ancak, birilerinin suratına yumruk atmak için yeterli bütçeleri olmadığı için araştırma grubu, karbon ve reçineden oluşan bir kompozit materyali koyun derisiyle kaplayarak, bir insan çenesi modeli yaratıp, çalışmalarına başladılar.
Tamamen kürkle kaplı örneklerin, diğerlerine nazaran %37 daha fazla enerji emdikleri (absorbe ettikleri) bulgusunun yanı sıra, testlerde kürksüz modellerin [yani çenenin] neredeyse tamamı kırılırken, kürklü modellerin sadece %45’inin kırıldığı ortaya çıktı.
Integrative Organismal Biology dergisine bulgularını ilan eden araştırmacılar, kürkün, modeldeki başın salınımını yavaşlatarak, etkinin daha yavaş emilmesine sebep olduğunu ve aynı zamanda, yüzeye ek olarak, tek tek kıl tanelerinin de enerjinin çoğunu emmesinden dolayı, darbe kuvvetinin daha geniş bir yüzey alanına dağıtılmış olduğunu belirtiyorlar.
Bu nedenle araştırmacılar “sakalların gerçekten, herhangi darbenin çarpma kuvvetini, önemli ölçüde azaltıp, enerjiyi emerek, rakip tarafından alt edilme oranını azaltma yeteneğine sahip olduğu” sonucuna varıyorlar. Ancak daha eski bir araştırmanın, sakallı MMA (Karma Dövüş Sanatı) dövüşçülerinin, istatistiki olarak sakalsız rakiplerinden daha başarılı olmadıklarını ortaya koymasından yola çıkan araştırmacılar, elde ettikleri sonuçlarda, sakalların, nakavt edilmeye karşı avantaj sağladığına dair hiç bir bulguya rastlamadıklarını belirtirken, “Sonuçlarımız daha çok, cilt yaralanmaları ve yüz kemiği kırıkları ile ilişkilendirilmelidir.” diye vurguluyorlar.
Ayrıca, deneyler esnasında, çene modelindeki yüz kıllarının replikası olarak kullanılan koyun derisinin kalın ve çok fazla kılla kaplı olmasından dolayı araştırmacılar, bulgularının yalnızca gür sakal sahibi olan kimselerle ilişkilendirilebileceğini, dolayısıyla seyrek sakalların, rakip yumruklarına karşı hiçbir koruma etkisine sahip olmadığını da kabullenmiş durumdalar.
Çalışmayı sonlandırmadan önce araştırmacılar, sakalların evrimsel olarak, muhtemelen bir takım dezavantajlarının da bulunduğunu, aksi halde kadınların da kesinlikle sakallarının olması gerektiğine işaret ediyorlar. Bu çalışmada bıyık ve favoriler göz ardı edilerek, insanların yüzlerinde, hala bilim adına yumruklanabilecek bir takım alanlar bırakılmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 31
- 30
- 21
- 13
- 12
- 11
- 10
- 5
- 2
- 1
- 1
- 0
- Çeviri Kaynağı: iflcsience | Arşiv Bağlantısı
- M. H. Morgan, et al. (2013). Protective Buttressing Of The Human Fist And The Evolution Of Hominin Hands. Journal of Experimental Biology, sf: 236-244. | Arşiv Bağlantısı
- D. R. Carrier, et al. (2015). Protective Buttressing Of The Hominin Face. Biological Reviews, sf: 330-346. | Arşiv Bağlantısı
- E. A. Beseris. (2020). Impact Protection Potential Of Mammalian Hair: Testing The Pugilism Hypothesis For The Evolution Of Human Facial Hair. Integrative Organismal Biology. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/11/2024 05:27:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8930
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in iflcsience. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.