Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sadece Birkaç Molekülden Oluşan Flaş Bellek Üretildi!

Sadece Birkaç Molekülden Oluşan Flaş Bellek Üretildi!
2 dakika
1,390
Tüm Reklamları Kapat

Bellek depolama hakkında düşündüğümüzde, sıklıkla alışık olduğumuz şekilde düşünürüz, veriyi bir diske yazmak gibi. Fakat bunun modası epeyce geçti. Bugünlerde elektriksel olarak silinebilen ve tekrar programlanabilen flaş depolama kullanıyoruz, tıpkı USB belleğinizde olduğu gibi. Bu aletleri küçültmede büyük ilerleme sağlamamıza rağmen, bilim insanları onları hala veri hücresi başına 10 nanometreden küçük hale getirmekle boğuşuyor.

Fakat şimdi, uluslararası bir araştırmacı takımı işleri bir adım öteye götürdü ve tek molekülde veri saklamayı başardı. Alet, belleği kafeslenmiş elektronlarda saklıyor ve böylece daha ufak, daha hızlı teknolojilere önayak olması umuluyor. Bütün flaş depolama aygıtı, aslında üç molekül büyüklüğünde ve veriyi saklayan iki elektrondan oluşuyor, bir üçüncüsü ise küçük bir kafes gibi davranıyor. Nasıl göründüğü hakkında bir fikir verecek olursak; kafesin her tarafı sadece bir nanometre kadar uzunlukta.Bu örnek deneyde, takım kafes olarak bir tungsten molekülü ve elektronları tutmak için selenyum trioksid moleküllerini kullandı. Şaşırtıcı derecede, kurulumları 600 Celcius dereceye kadar olan sıcaklıklarda istikrarlıydı ve elektronları 336 saate kadar güvenli şekilde tutmayı başardı (Test ettikleri en uzun süre miktarı). Sonuçlar Nature dergisinde yayımlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki bu araştırma henüz çok erken aşamalarda ve bütün telefon rehberinizi kafeslenmiş moleküllerde saklamadan önce uzun bir süre geçecek. İskoçya Glasgow Üniversitesindeki bir takımın liderlik ettiği bilim insanları şimdi işlemi hızlandırma üzerinde çalışmak ve ayrıca daha verimli yapmak zorunda. Şu anda mevcut aletlere kıyasla büyük miktarlarda voltaj gerekiyor. Adam Clark Estes Gizmodo'ya şöyle yazdı:

Aleti ayarlamak ve veriyi yazmak onlarca saniye ve milisaniye sürüyor. Var olan flaş depolama aygıtlarıyla rekabet etmesi için bu moleküler canavarın çok daha hızlı olması gerekecek.

Yine de örneklerine dayanarak, araştırmacılar belleği alete yazma hızını pikosaniyelere kadar düşürebileceklerine inanıyor. ArsTechnica'ya yazan John Timmer şöyle diyor: "Fakat araştırmacılar şuna dikkat çekiyor ki, bu noktada elektronların molekülün içine girdiği mevcut yol verimi belirleyecek, bu yüzden bu gibi bir hızı görmeyi beklemiyorlar."

Geçmişte bilim adamları tek atom kalınlığındaki grafen katmanlarından flaş aygıtlar yapmayı başarmıştı, fakat bu katmanların çalışması için istiflenmeleri gerekiyordu. İlk defa flaş depolama oluşturmak için tek başına, molekül boyutunda bir alet kullanıldı. Ve henüz erken olmasına rağmen bu, daha küçük ve daha hızlı teknoloji için süren sürekli yarışta epeyce heyecanlandırıcı bir gelişme.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 20:28:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3108

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Macdonald, et al. Sadece Birkaç Molekülden Oluşan Flaş Bellek Üretildi!. (7 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3108
Macdonald, F., Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 07). Sadece Birkaç Molekülden Oluşan Flaş Bellek Üretildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3108
F. Macdonald, et al. “Sadece Birkaç Molekülden Oluşan Flaş Bellek Üretildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 07 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3108.
Macdonald, Fiona. Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sadece Birkaç Molekülden Oluşan Flaş Bellek Üretildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, December 07, 2014. https://evrimagaci.org/s/3108.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close