Sadece Bir Damla Kan Kullanarak Fare Kopyalamak Mümkün!

Türev İçerik Nedir?
Bu türev bir içeriktir. Yani bu yazının omurgası, BBC isimli kaynaktan çevrilerek dilimize uyarlanmıştır; ancak "çeviri" içeriklerimizden farklı olarak, bu içerikte orijinal metin birebir korunmamıştır. Anlatım ve konu akışı gibi detaylar Evrim Ağacı yazar(lar)ı ve/veya editörler tarafından güncellenmiş, değiştirilmiş ve/veya geliştirilmiştir. Yazar, kaynaktan alınan metin omurgası üzerine kendi örneklerini, bilgilerini, detaylarını eklemiş; içeriği ve anlatımı zenginleştirmiş ve/veya çeşitlendirmiş olabilir. Bu ek kısımlarla ilgili kaynaklar da, yazının sonunda gösterilmiştir. Metnin omurgasını oluşturan kaynağı, orijinal dilinde okumak için lütfen yukarıdaki bağlantıya tıklayınız. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
Özet
Japonya'dan bilim insanları sadece 1 damla kan kullanarak fare kopyaladılar.

Bu haber 7 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Farelerin kuyruklarından, dolaşım sistemi içerisindeki kan örneği alan Riken BioSource Center, Biology of Reproduction dergisinde yayımladıkları araştırmalarında, bu kandan alınan sadece 1 damlayı kullanarak klon (kopyalanmış) bir fare elde ettiklerini ilan etti.
Kopyalanan dişi fare normal bir fare kadar ömre sahip oldu ve hatta 1 de yavru verdi. Araştırmacılarla bağlantılı olan bir diğer araştırma grubu ise, sadece 1 farenin tam 600 kopyasını yaratmayı başardılar.
Fareler bugüne kadar, donör (bağışlayıcı) farenin birçok farklı bölgesinden alınan hücrelerden kopyalanmışlardı: lenf nodlarında bulunan beyaz kan hücrelerinden, kemik iliğinden ve karaciğer hücrelerinden... Japon bilim insanları ise dolaşım sistemi hücrelerinden alınan örneklerden kopyalama yapıp yapamayacaklarını denediler. Amaçları ise son derece kolay bulunabilen ve elde edilebilen bir hücre keşfederek (kan hücreleri gibi), değerli laboratuvar faresi soyları yaratabilmekti.
Tsukuba, Japonya'da bulunan Riken BioResource Center'daki araştırmayı yürüten kişi olan Atsuo Ogura, donör farenin kuyruğundan aldıkları kan hücrelerinin çekirdeklerini izole edip kullanarak kopyalamayı gerçekleştirdi. Bu yöntem, Edinburgh'lu meşhur klon koyun Dolly'de kullanılan yöntemin aynısıdır.
Somatik (vücut hücrelerine ait) çekirdek transferi olarak bilinen bu yöntem, yetişkin hücrelerinin (kan ya da deri hücresi gibi) çekirdeğini, çekirdeği alınmış ve döllenmemiş bir yumurtaya enjekte etme şeklinde uygulanıyor. Japonya'daki bu araştırma, çevresel dolaşım sistemindeki kan hücrelerinin kullanılmasıyla kopyalama yapılabileceğini ispatlamış oluyor.
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Sorular
- Yabancı ya da türk, fazla bilinmeyen fakat sesi güzel sanatçılar önerir misiniz?
- (e) sayısı nasıl oluyor da doğadaki değişimlere böylesine uyuyor?
- Neden türk edebiyatında hiç bilim kurgu kitabı yok?
- 5
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: BBC | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/03/2021 15:36:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1285
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.