Sadece 3 Saatte Bozunan/Çözünen Plastik Malzeme Üretildi!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Araştırmacılar, sadece 3 saat mor ötesi ışınlara maruz kaldıktan sonra tamamen çözünen yeni bir tür plastik üretmek için fruktoz kullandı. Bu plastik daha sonra tamamen geri dönüştürülebiliyor.
Plastik kurtulması zor olmasıyla ünlüdür, eritmek veya yakmak zehirlidir ve toprakta kendi haline bırakıldığı zaman, yüzlerce yıl gezinebilir. Şimdi bilim insanları, ışığa maruz kaldığı sırada çözünebilen yeni bir tür plastik geliştirdiler ve şaşırtıcı olarak bu yeni plastik sadece üç saat içinde çözünüyor.
Plastikleri yapmak için ABD'deki Kuzey Dakota Üniversitesi'nden araştırmacılar, meyvede bulunan bir şeker olan fruktozdan ve fototetikleyiciler olarak bilinen ışığı emebilen moleküllerden bir çözelti oluşturdular. Sonra soğuduğu zaman katı, soluk kahverengi plastik haline gelen çözeltiyi uzun, tekrarlı zincirler oluşturmak için ısıttılar. Bu plastik 350 nanometre dalga boyunda morötesi ışığa (Güneş yaklaşık 290 nanometreden 3,200 nanometreye kadar dağılan ışık verir) maruz kalır kalmaz, ışık emici moleküller zincirlerden koptu ve plastik çözünmeye başladı. XiaoZhi Lim, Science dergisi için kaleme aldığı yazıda şunları dedi:
Kanıtlamak için yapılan bir deneyde, çözünebilen yapı taşlarını oluşturan moleküllere tamamen indirgendiklerini göstermek için yeni plastikler üç saat boyunca morötesi ışığa maruz kaldı ve sonra temiz bir çözeltinin içine eritildi.
Bu yapı taşları daha sonra yeni plastik yapmak için tamamen geri kazanılabilir ve yeniden kullanıma sokulabilir. Sonuçlar Angewandte Chemie dergisinde yayımlandı.
Tabii ki, güneş ışığına maruz kalır kalmaz kendini geri dönüştürmeye başlayan plastik çoğu kullanım alanı için çok kullanışlı olmayacak, fakat belli ürünlerde, örneğin elektronikte, yeni malzeme çevreye bıraktığımız etkiyi azaltmada çokça yardımcı olabilir. Şimdi bu plastiğin diğer plastikler ile karşılaştırıldığında sağlamlık ve devamlılık açısından ne durumda olduğunu çözmek için daha fazla araştırma gerekiyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
- X. Lim. A Plastic That Recycles Itself. (19 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Science Magazine | Arşiv Bağlantısı
- S. Rajendran, et al. (2014). Programmed Photodegradation Of Polymeric/Oligomeric Materials Derived From Renewable Bioresources. Angewandte Chemie, sf: 1159-1163. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:57:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3107
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.