Mersingiller (Myrtaceae)
- Bilimsel Adı Myrtaceae
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Mersingiller
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Myrtle family
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Bitkiler (Plantae)
- Üst Alan (Superdomain) Yeşil Bitkiler (Streptophyta)
- Klad Karasal Bitkiler (Embryophyta)
- Klad Polysporangiophyta (Polysporangiophyta)
- Üst Bölük (Superdivision) Damarlı Bitkiler (Tracheophyta)
- Klad Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta)
- Klad Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae)
- Klad Çok Çenekli Bitkiler (Eudicotidae)
- Klad Superrosids (Superrosids)
- Klad Rosidler (Rosids)
- Takım (Order) Myrtales (Myrtales)
- Aile (Family) Mersingiller (Myrtaceae)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Tanım ve Genel Bilgiler
Mersingiller (Myrtaceae) familyası, çok yıllık (yaşam süresi en az üç yıl) olan bitkiler grubunda yer alır. Genellikle ağaç şeklinde bulunmak ile birlikte bodur ve yarı çalımsı şekilde gözlemlenebilir. Bitkiler yıl boyunca yaprakları olan ve her zaman yeşil bulunmakta olup genellikle kışın yaprak dökmez. Familya bitkileri uçucu yağ bakımından zengindir.
Çiçekler hermafrodit veya erkek sterildir (fonksiyonel olarak dişi). Bitkilerin yaprakları çoğu zaman düz, sert ve sık şekilde bulunmaktadır. Yapraklar şeritler şeklinde olup mızrak biçimli, ucu sivri, ortada belirgin bir çizgiye sahip, kenarları tam ve koyu yeşil renkli bir şekilde doğada bulunmaktadır. Çiçekler, dört-beş parçalı kaliks (bir çiçekte taç dışında bulunan yeşil renkteki örtü yaprakları) ve korolla (çiçek örtüsünün değişik renklerde olabilen ikinci halkası) ile ikiden fazla simetri ekseni bulunan ve birbirine benzeyen bölümlere ayrılabilen örtülü yapraklar şeklindedir. Çiçekler salkımlar şeklinde birbirine zıt uzanımlar geliştirebilir, güzel kokulu çiçeklere ve bazen yaprakları bastırıldığından aromatik kokular veren uçucu yağlara sahiptir. Meyveleri üzümsü ve fındıksı şekilde olup sert çekirdekli bulunabilir. Familyanın büyük kısmı sıcaklığa ve soğuğa dayanıklıdır.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Mersingiller (Myrtaceae) familyası yaklaşık 5950 türü temsil eden yaklaşık 150 cins olarak ayrılmıştır. Türlerin büyük bir kısmı endemik olup kozmopolit bir yayılış göstermiştir. Myrtoideae ve Psiloxyloideae olarak adlandırılan iki alt aileye sahiptir. Bilim insanları, Mersingiller (Myrtacea) familyasının altmış milyon yıl önce Paleosen döneminde ortaya çıktığını varsaymaktadırlar. Okaliptüs (Eucalyptus), mersin (Myrtus), guava (Psidium), fırça çalısıgiller (Callistemon) gibi cinsler; karanfil (Syzygium aromaticum), yenibahar (Pimenta racemosa), kaymak ağacı (Acca sellowiana) gibi türler ailede en yaygın bilinen üyelerdendir. Avustralya ve çevresinde 75 cins (okaliptüs en ünlüsüdür) ve çoğu endemik olan 1500'den fazla tür ile yoğunlaştığı yerdir.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Ailenin üyeleri ılık tropik bölgelerde ve ılıman Avustralya'da dağılım göstermektedir. Güney ve Orta Amerika, Meksika'nın ovaları, Karayip adaları ve Florida'nın güneyi, Yeni Zelanda, Endonezya, Malezya, Papua Yeni Gine, Hindistan, Tasmanya, Filipinler gibi ülke ve bölgelerde daha fazla gözükmektedir. Avrupa ve Asya gibi coğrafyalarda da bulunmaktadır. Amerika'ya özgü 18 tür, Türkiye'ye özgü 1 tür bulunmaktadır. Avustralya ve çevresinde 75 cins (okaliptüs en ünlüsüdür) ve çoğu endemik olan 1500'den fazla tür ile yoğunlaştığı yerdir.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
IUCN Kırmızı Liste tarafından Yetersiz Veri (üzerinde yeterli bilgi bulunmayan), yani Data Deficient (DD) olarak sınıflandırılan 88 tür bulunmaktadır. Asgari Endişe (nesli tehlikede olmayan), yani Least Concern (LC) olarak sınıflandırılan 865 tür bulunmaktadır. Neredeyse tehdit altında olan (Şu anda tehlikede olmayan fakat yakın gelecekte olma potansiyeline sahip), yani Near threatened (NT) olarak sınıflandırılan 169 tür bulunur. Hassas (vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan), yani Vulnerable (VU) olarak sınıflandırılan 310 tür bulunmaktadır. Tehlikede olan (vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi çok büyük olan), yani Endangered (EN) olarak sınıflandırılan 206 tür bulunmaktadır. Kritik Endişe (soyu tükenme tehlikesi had safhada olan), yani Critically Endangered (CR) olarak sınıflandırılan 113 tür bulunmaktadır. Nesli Tükenmiş (Kuşkuya yer bırakmayacak delillerle soyu tükenmiş olduğu ispatlanan türler), yani Extinct (EX) olarak sınıflandırılan 5 tür bulunmaktadır. Bitkilerin büyük çoğunluğu endemik ve tropikal-egzotik olarak bulunmaktadır.
Davranış ve Etoloji
Mersingiller (Myrtaceae) familyasına mensup bitkiler genellikle tohum, çelikleme, daldırma gibi yöntemler ile çoğalır. Tohumla üretimde meydana gelen bitkilerde yabancı döllenme yüzünden bitkiler özelliklerini yitirebilmektedir.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Mersingiller (Myrtaceae) familyası yüksek baharat kalitesine sahip bazı türleri (bkz. karanfil, yenibahar) yüzünden yemek pişirmede, süslemede veya dekorlarda kullanılmaktadır. Özellikle okaliptüs kereste ve orman sanayisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Uçucu yağları sebebi ile parfüm, boya sanayisinde (renk verici, kıvamlaştırıcı) ve gıda katkısı olarak kullanılmaktadır.
Etimoloji
Mersingiller (Myrtaceae) Latince kökenli Myrtus kelimesi ve aceae (çoğul) ekinden oluşur. Myrtus Yunanca mersin anlamına gelir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü özellikle kıyı kesimlerde görülmesi, Latince isminin anlamı ve Türkiye'ye özel olan bir tür olması sebebi ile ülkemizde Mersingiller adı ile anılır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- M. G. Simpson. Diversity And Classification Of Flowering Plants: Eudicots. (6 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Science Direct | Arşiv Bağlantısı
- Wikimedia. Myrtaceae. (23 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Wikimedia | Arşiv Bağlantısı
- IUCN Red List. The İucn Red List Of Threatened Species. (6 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2020. Alındığı Yer: İucnredlist | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/11/2024 02:21:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9108
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.