Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sığır Sineğigiller (Tabanidae)

3 dakika
2,595
Sığır Sineğigiller (Tabanidae) Furkan Eren
Tabanus promesogaeus türü, Ulus/Bartın bölgesinde gözlemlenmiştir.
Tüm Reklamları Kapat
Sığır Sineğigiller
  • Bilimsel Adı Tabanidae
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Sığır Sineğigiller
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Tabanidae
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Tabanidae türleri insanlar tarafından en çok bilinen sinek aileleri arasında yer alırlar. Üç segmentten oluşan kısa antenlere, birleşik gözlere sahiptirler. Vücutları geniştir ve renkleri kısmen parlak olabilir. Kafa ve göğüs (toraks) bölgesi kısa kıllar ile kaplıdır. Halter organları kaplayan bazal lob bulundururlar. Vücut uzunlukları 5-25 mm arasında değişiklik gösterir. En irilerinin kanat açıklığı 60 mm'ye ulaşabilir. Chrysops cinsindeki geyik sineklerinin uzunluğu 10 mm'ye erişebilir, çizgili karınlara (abdomen) ve sarı-siyah arası renklere sahiptirler. Tabanus cinsindeki at sinekleri ise 25 mm gibi daha büyük boyutlara ulaşabilirler. Renkleri genelde kahverengi veya pırıltılı bir siyahtır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Tabanidae ailesinin dünya genelinde 144 cinsi ve bilinen 4455 türü mevcuttur. Tabanidae ailesi ile birlikte Rhagionidae ailesini de içeren Tabanomorpha grubu, bu türlerin bilinen en eski üyesidir. Alt ailelerden biri de Tabaninae alt ailesidir. Tabaninae 107 Nearktik türe sahiptir. Bilindiği kadarıyla Tabanus ve Hybomitra cinsi yaklaşık olarak 150 ile 160 milyon yıl önce evrimleştiler. Bununla birlikte birkaç hematofaj (kan emici) cins olan Chrysops, Hybomitra, Haematopota görünüşe göre yaklaşık olarak 20 milyon yıl önce evrimleşmişlerdir. Bununla birlikte Tabanus dipteranın en büyük cinslerinden birisidir. Fakat monofilik değildir yani ilerleyen zamanlarda düzenlemeye gidilmesi muhtemeldir.

Tabanus promesogaeus türü, (Bartın/Ulus).
Tabanus promesogaeus türü, (Bartın/Ulus).
Furkan Eren

Tabanidae ailesi Chrysopsinae'nin yeniden tanımlanabilmesi için yeterli kanıt olmasına rağmen üç alt aileye bölünmüştür. Pangoniinae alt ailesi, birçoğunun kanla beslenip beslenmediği bilinmeyen Stonemyia ve Goniops gibi oldukça etkileyici olan fakat az bilinen cinsleri içeren atalardan birisi olarak kabul edilir. Ekonomik açıdan önemli olan asıl türler diğer iki alt ailenin üyeleridir. Chrysopsinae alt ailesine geyik sinekleri adı verilir. Bu türlerin neredeyse tamamı yani 80'den fazlası Nearktik türü içeren Chrysops cinsinin üyeleridir. “Geyik sineği” terimi, birkaç türü Batı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insanlar ve hayvanlar üzerinde oldukça zararlı olabilecek Silvius cinsinin üyeleri içinde kullanılmaktadır.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Yumurtalarını genellikle bitkilerin üzerlerine bırakırlar. Yaşam döngüleri ortalama 1 yıl kadar sürer fakat 3 yıl yaşayan Tabanidae üyelerine rastlanılmıştır. Neotropik bölgelerde oldukça tür çeşitliliği vardır. Bunun yanında Nearktik bölge de hatırı sayılır bir tür çeşitliliğine sahiptir. Kendi başına sadece Nearktik bölgede 25 cins ve 355 tür bulunmaktadır.

Tabanus promesogaeus türü, (Bartın/Ulus).
Tabanus promesogaeus türü, (Bartın/Ulus).
Furkan Eren

Davranış ve Etoloji

Bu ailenin dişileri ısırdığında insanın canını biraz yakabilir. Sivrisinekler deriyi ısırdığında kanı direkt olarak emme yolunu tercih etse da Tabanidae üyeleri ise bu adaptasyona sahip değillerdir. Ciltte bir kesik atarlar böylelikle kan hemen yüzeye çıkar ve yüzeye çıkan kanı emerek beslenme ihtiyacını giderirler.

Diyet ve Metabolizma

Tabanidae ailesinin üyelerine insanlar oldukça aşinadırlar. Genellikle sakin habitatlarda yaşarken bazen akarsu kenarlarında da görülebilirler. Ilıman bölgelerde iyi bir çalışma yapılmasına rağmen tropikal iklim bölgelerinde ve Nearktik bölgede oldukça yaygın olarak görülmektedir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Tabanidae üyelerinin hayvancılığa da zararı dokunabiliyor, hem de süt verimini azaltabilecek düzeyde. Kuzey Amerika’daki çoğu zararlı tür Chrysops, Hybomitra ve Tabanus cinsinin üyeleridir. Ayrıca dişi türler, kan yolu ile bulaşan çeşitli hastalık etkenlerini yayabilirler. Örneğin bazı endemik bölgelerde at anemi virüsü adı verilen EIA virüsünü yayabilirler. Ayrıca bazı Loa loa gibi türler ve trypanozomların, fil hastalığı, tularemi etkenlerinin de yayılmasını sağlayabilirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 15:17:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8427

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Eren, et al. Sığır Sineğigiller (Tabanidae). (30 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8427
Eren, F., Türkoğlu, P. (2020, March 30). Sığır Sineğigiller (Tabanidae). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8427
F. Eren, et al. “Sığır Sineğigiller (Tabanidae).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 30 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8427.
Eren, Furkan. Türkoğlu, Pedram. “Sığır Sineğigiller (Tabanidae).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, March 30, 2020. https://evrimagaci.org/s/8427.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close