Yeni Dünya Maymunları (Platyrrhini)
- Bilimsel Adı Platyrrhini
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Yeni Dünya Maymunları
- Halk Arasındaki İngilizce Adı New World monkeys
- Şube (Phylum) Kordalılar (Chordata)
- Klad Olfactores (Olfactores)
- Alt Şube (Subphylum) Omurgalılar (Vertebrata)
- Aşağı Şube (Infraphylum) Gerçekçeneliler (Gnathostomata)
- Klad Teleostomi
- Klad Euteleostomi
- Klad Sarcopterygii
- Klad Dipnotetrapodomorpha
- Klad Tetrapodomorpha
- Klad Eotetrapodiformes
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sinapsitler (Synapsida)
- Klad Eupelycosauria (Eupelycosauria)
- Klad Sphenacodontia (Sphenacodontia)
- Klad Sphenacodontoidea (Sphenacodontoidea)
- Klad Terapsitler (Therapsida)
- Klad Teriyodontlar (Theriodontia)
- Klad Eutheriodontia (Eutheriodontia)
- Klad Sinodontlar (Cynodontia)
- Klad Epicynodontia (Epicynodontia)
- Klad Eucynodontia (Eucynodontia)
- Klad Probainognatiyenler (Probainognathia)
- Klad Prozostrodontia (Prozostrodontia)
- Klad Mammaliamorpha (Mammaliamorpha)
- Klad Mammaliaformes (Mammaliaformes)
- Sınıf (Class) Memeliler (Mammalia)
- Üst Bölük (Superdivision) Theriimorpha (Theriimorpha)
- Alt Sınıf (Subclass) Theriiformes (Theriiformes)
- Üst Birlik (Superlegion) Trechnotheria (Trechnotheria)
- Birlik (Legion) Cladotheria (Cladotheria)
- Klad Tribosphenida (Tribosphenida)
- Alt Sınıf (Subclass) Doğuran Memeliler (Theria)
- Aşağı Sınıf (Infraclass) Eteneliler (Eutheria)
- Takım (Order) Primatlar (Primates)
- Alt Takım (Suborder) Kuru Burunlu Primatlar (Haplorhini)
- Aşağı Takım (Infraorder) Simiyenler (Simiiformes)
- Küçük Takım (Parvorder) Yeni Dünya Maymunları (Platyrrhini)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Tanım ve Genel Bilgiler
Küçük veya orta boylu primatlardır. Örneğin Güney Amerika'da yaşayan pigme marmoseti (Cebuella pygmaea) 14-16 cm'lik boyutu ile yaşayan en küçük maymundur. Kardeş küçük takım (Parvorder) olan aşağı burunlu maymunlar (Catarrhini) taksonundan burun deliklerinin yönleri ile ayrılırlar. Çünkü burun delikleri Catarrhini aksine basık ve yanlara bakar. Kedi ve köpeklerin de burunlarına benzeyen, siyah ve ıslak kısma rhinarium adı verilir. Taksonomik sınıflandırmada bu anatomik özellik baz alınır. En belirgin farkları, uzuv işlevi gören prehensil kuyruklarının bulunmasıdır. Ayrıca Eski Dünya maymunlarından farklı olarak çoğu türde 3 renkli (trikromatik) görüş bulunmaz. Fakat X kromozomunda taşındığı için heterozigot dişiler, iki alleli birden farklı duyarlılıkta taşıyabileceği için trikromatik görüş bulundurabilirler.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Yaklaşık 40 milyon yıl önce simiyenler (Simiiformes) iki tane küçük takıma (parvorder) ayrılır. Bunlar Güney Amerika'ya yayılan Yeni Dünya maymunları ve Afrika'da kalan aşağı burunlu maymunlar (Catarrhini). Aşağı burunlu maymunlar da kendi içerisinde insansı maymunlar ve Eski Dünya maymunları olarak dağılım gösterir. Afrika kıtasından Güney Amerika kıtasına göç konusunda iki farklı hipotez ortaya atılmıştır. İlki ve daha az olası olan, Kuzey Amerika'dan Karayıp Denizi'ni aşarak ulaşım olması. Bu hipotezi destekleyen herhangi bir fosil kaydı bulunmuyor. Diğeri ve daha olası olan ise su seviyesi düşük olduğu için kayık görevi gören odun ve vejetasyon parçaları ile okyanus sırtları sayesinde Atlantik üzerinden ulaşım. Hatta tek büyük bir sırt veya adalar halindeki parçalar üzerinden bu işin kolaylaştığı da düşünülüyor.
Bu küçük takımda Callitrichidae, Cebidae, Aotidae, Pitheciidae ve Atelidae olmak üzere 5 aile vardır. Callitrichidae içerisinde marmosetler ve tamarinler bulunur. Kapuçingiller (Cebidae) içerisinde kapuçin ve sincap maymunları vardır. Aotidae içerisinde gece ve baykuş maymunları bulunur. Sakigiller (Pitheciidae) içerisinde titileri, sakiler ve uakariler vardır. Son olarak Atelidae (Örümcek maymungiller) içerisinde ise uluyan maymun, örümcek maymunu ve yünlü maymun bulunur.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Güney Amerika'da dağılım gösterirler. Amazon gibi sık ormanlık alanlarını tercih ederler.
Davranış ve Etoloji
Çoğu tür prehensil kuyrukları sayesinde ağaçsıl (arboreal) yaşar. Tek eşlilik ve yavru bakımı görülür.
Diyet ve Metabolizma
Hepçildirler. Genelde otçul ağırlıklı beslenseler de, gerektiğinde et ile de beslenebilirler. Diyetleri arasında en sık meyveler, çekirdekler, çiçekler, eklem bacaklılar ve kuş yumurtaları bulunur. Ayrıca diğer ufak memelileri de yiyebilirler.
Etimoloji
Antik Yunanca platu- "düz", rhin- ise "burun" demektir. Düz burunlu anlamına gelen Platyrrhini kullanılır. Burun delikleri yanlara ve dışa bakar. Antik Yunanca cata- "aşağı", rhin- ise "burun" anlamına gelir. Bu da aşağı burunlular anlamında kullanılır. Çünkü burun delikleri aşağı doğru bakar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Pamela M. Kainz, Jay Neitz, Maureen Neitz. (1998). Recent Evolution Of Uniform Trichromacy In A New World Monkey. Elsevier, sf: 3315-3320. | Arşiv Bağlantısı
- AÜ. Yeni Dünya Maymunları. (7 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2020. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi | Arşiv Bağlantısı
- WA. Platyrrhini And Ceboidea. (25 Mart 2019). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2020. Alındığı Yer: Web Archive | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. New World Monkeys. (7 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/11/2024 02:34:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8177
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.