Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Dünya Maymunları (Platyrrhini)

2 dakika
1,739
Yeni Dünya Maymunları (Platyrrhini) Science Direct
Rhinarium farkları.
Tüm Reklamları Kapat
Yeni Dünya Maymunları
  • Bilimsel Adı Platyrrhini
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Yeni Dünya Maymunları
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı New World monkeys
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Küçük veya orta boylu primatlardır. Örneğin Güney Amerika'da yaşayan pigme marmoseti (Cebuella pygmaea) 14-16 cm'lik boyutu ile yaşayan en küçük maymundur. Kardeş küçük takım (Parvorder) olan aşağı burunlu maymunlar (Catarrhini) taksonundan burun deliklerinin yönleri ile ayrılırlar. Çünkü burun delikleri Catarrhini aksine basık ve yanlara bakar. Kedi ve köpeklerin de burunlarına benzeyen, siyah ve ıslak kısma rhinarium adı verilir. Taksonomik sınıflandırmada bu anatomik özellik baz alınır. En belirgin farkları, uzuv işlevi gören prehensil kuyruklarının bulunmasıdır. Ayrıca Eski Dünya maymunlarından farklı olarak çoğu türde 3 renkli (trikromatik) görüş bulunmaz. Fakat X kromozomunda taşındığı için heterozigot dişiler, iki alleli birden farklı duyarlılıkta taşıyabileceği için trikromatik görüş bulundurabilirler.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Yaklaşık 40 milyon yıl önce simiyenler (Simiiformes) iki tane küçük takıma (parvorder) ayrılır. Bunlar Güney Amerika'ya yayılan Yeni Dünya maymunları ve Afrika'da kalan aşağı burunlu maymunlar (Catarrhini). Aşağı burunlu maymunlar da kendi içerisinde insansı maymunlar ve Eski Dünya maymunları olarak dağılım gösterir. Afrika kıtasından Güney Amerika kıtasına göç konusunda iki farklı hipotez ortaya atılmıştır. İlki ve daha az olası olan, Kuzey Amerika'dan Karayıp Denizi'ni aşarak ulaşım olması. Bu hipotezi destekleyen herhangi bir fosil kaydı bulunmuyor. Diğeri ve daha olası olan ise su seviyesi düşük olduğu için kayık görevi gören odun ve vejetasyon parçaları ile okyanus sırtları sayesinde Atlantik üzerinden ulaşım. Hatta tek büyük bir sırt veya adalar halindeki parçalar üzerinden bu işin kolaylaştığı da düşünülüyor.

Bu küçük takımda Callitrichidae, Cebidae, Aotidae, Pitheciidae ve Atelidae olmak üzere 5 aile vardır. Callitrichidae içerisinde marmosetler ve tamarinler bulunur. Kapuçingiller (Cebidae) içerisinde kapuçin ve sincap maymunları vardır. Aotidae içerisinde gece ve baykuş maymunları bulunur. Sakigiller (Pitheciidae) içerisinde titileri, sakiler ve uakariler vardır. Son olarak Atelidae (Örümcek maymungiller) içerisinde ise uluyan maymun, örümcek maymunu ve yünlü maymun bulunur.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Güney Amerika'da dağılım gösterirler. Amazon gibi sık ormanlık alanlarını tercih ederler.

Davranış ve Etoloji

Çoğu tür prehensil kuyrukları sayesinde ağaçsıl (arboreal) yaşar. Tek eşlilik ve yavru bakımı görülür.

Diyet ve Metabolizma

Hepçildirler. Genelde otçul ağırlıklı beslenseler de, gerektiğinde et ile de beslenebilirler. Diyetleri arasında en sık meyveler, çekirdekler, çiçekler, eklem bacaklılar ve kuş yumurtaları bulunur. Ayrıca diğer ufak memelileri de yiyebilirler.

Etimoloji

Antik Yunanca platu- "düz", rhin- ise "burun" demektir. Düz burunlu anlamına gelen Platyrrhini kullanılır. Burun delikleri yanlara ve dışa bakar. Antik Yunanca cata- "aşağı", rhin- ise "burun" anlamına gelir. Bu da aşağı burunlular anlamında kullanılır. Çünkü burun delikleri aşağı doğru bakar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/11/2024 02:34:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8177

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık
Balık
Yayılım
Kafatası
Algoritma
Balıkçılık
Nöroloji
Meyve
Ornitoloji
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Hastalık
Maske
Homo Sapiens
Yok Oluş
Astrobiyoloji
Mutasyon
Toprak
Kimyasal Bağ
Görelilik
Bellek
Kütle
Uçma
Beslenme Davranışları
Makale
Köpekbalığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Yeni Dünya Maymunları (Platyrrhini). (1 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 22 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8177
Türkoğlu, P. (2020, January 01). Yeni Dünya Maymunları (Platyrrhini). Evrim Ağacı. Retrieved November 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8177
P. Türkoğlu. “Yeni Dünya Maymunları (Platyrrhini).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 01 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/8177.
Türkoğlu, Pedram. “Yeni Dünya Maymunları (Platyrrhini).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, January 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8177.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close