Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Panterler (Panthera)

2 dakika
7,485
Panterler (Panthera) Süha Derbent
Leopar (Panthera pardus).
Tüm Reklamları Kapat
Panterler
  • Bilimsel Adı Panthera
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Panterler
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Pantherinae üyelerinin yarısından fazlasını kapsayan bir cinstir. En büyükleri olan kaplan (Pantera tigris) 120 cm omuz yüksekliğine ve 310 kg ağırlığa ulaşabilir. Tamamı süper avcılardır, yani habitatlarında besin zincirinin en üstünde yer alırlar. Kedigiller içinde kükreyebilmek için gerekli özellikler sadece Pantherinae üyeleri olan sadece Neofelis ve Panthera'dadır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Bilinen kedi türleri ilk olarak 1816'da Lorenz Oken tarafından tanımlanmıştır. 1916'da ise Reginal Innes Pocock tarafından düzenlenip Panthera cinsine dahil edilmişlerdir. Bu tarihe kadar aslan (Panhera leo), leopar/pars (Panthera pardus) gibi Panthera üyeleri (ve diğer büyük kediler) Felis cinsi altında sınıflandırılıyordu.

Fosil bulgularının ışığında Panthera cinsinin ilk olarak Asya'da evrimleştiği düşünülüyor. Neofelis cinsinin Panthera'dan ayrılışı ise 8.66 milyon yıl olarak tahmin ediliyor. Panthera üyelerinin ise 6.55 milyon önce kaplan türlerine, 4.63 milyon önce kar leoparı/parsı ve 4.35 milyon önce de leopara özelleştiği tahmin ediliyor.

Burada kar leoparına/parsına (Panhera uncia) özellikle değinmek gerekiyor. Çünkü yapılan son genetik araştırmalarında bu türde diğer Panthera üyelerine göre bazı genetik farklılık gösterdiği belirlendi. Bunun üzerinde bu türün Uncia uncia olarak ayrı bir cinse dahil edilmesi fikri ortaya konuldu ancak bu konuda hala net bir kanı yok.

Bir de "Kara Panter"den bahsetmek lazım. Bu hayvanlar geçirdikleri bir mutasyon sonucu melanin pigmentlerinin fazla olmasından dolayı siyah posta sahip olan hayvanlardır. Bu nadir mutasyon insanların merakını uyandırmakla beraber kara panterlerin popülerleşmesine ve bazı bilgi kirliliklerine yol açmıştır. Kara panterler aslında bir tür değillerdir. Bu mutasyon jaguarlar, leoparlar ve hatta pumalarda da görülmektedir. Öyle ki bu melanistik özellik sadece kedigiller için geçerli değil, sincaplar gibi kemirgenler ve diğer bazı memelilerde de görülebilir. Bu ilgi çekici hayvanlar tek bir tür sanılıp "panter" diye ağızdan ağza yayılmıştır.

Panthera
Panthera
Yavuz Kulu

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Birçok hayvan gibi Panthera üyelerinin de soyları tehlike altındadır. Büyük vücutlarını kaplayan göz alıcı, desenli kürkleri avcıların dikkatini çekmekte ve bu sürekli bir tehdit olmaya devam etmektedir. IUCN tarafından güvende olarak işaretlenen bir Panthera üyesi bulunmamaktadır.

Davranış ve Etoloji

Büyük cüsseleri, kaslı vücutları ve ihtişamlı duruşlarına rağmen bu kediler aslında çok çekingendirler ve gözlemlemek zordur. Çoğunlukla yalnız yaşamayı tercih etmelerine karşın aslanlar (Panthera leo) sürüler halinde yaşarlar. Seksüel dimorfizm, yani cinsiyetler arası dış görünüş farklılığı bulunur. Çok eşlidirler ve erkekleri ile dişileri arasında genelde belirgin büyüklük farkları bulunur.  Kürkleri kamuflaj için yaşadıkları ortama uygun desenler ve renklere sahiptir, bu avlarına fark edilmeden yaklaşmalarına ciddi katkı sağlar.

Etimoloji

Panthera (klasik Latince) kelimesi Sanskrit kökenli bir kelimedir ve pand-ara (पाण्डर) kelimesinden türemiştir. Açık sarı, beyaz, beyazımsı anlamında gelmektedir. Panthera üyelerinin kürk renklerine bakılırsa kelimenin kökeniyle genel bir uyum gözlenebilir

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 12
  • Tebrikler! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/11/2024 14:29:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7878

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Asteroid
Yüzey
Ekosistem
Kuşlar
Teşhis
Uçma
Dinozorlar
Deprem
Yaşam
Akıl
Tutarlılık
Komplo
Koaservat
Biyolojik Antropoloji
Eşey
Kimya Tarihi
Ortak Ata
Elektrokimya
Protein
Besin
Mikroevrim
Köpekgil
Sars Mers
Molekül
Küresel Salgın
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kaçıra, et al. Panterler (Panthera). (24 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7878
Kaçıra, G., Türkoğlu, P. (2019, July 24). Panterler (Panthera). Evrim Ağacı. Retrieved November 02, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7878
G. Kaçıra, et al. “Panterler (Panthera).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 24 Jul. 2019, https://evrimagaci.org/s/7878.
Kaçıra, Göktuğ. Türkoğlu, Pedram. “Panterler (Panthera).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 24, 2019. https://evrimagaci.org/s/7878.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close