Su samuru (Lutra lutra)
- Bilimsel Adı Lutra lutra
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Su samuru
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Eurasian Otter
- Klad Nephrozoa
- Üst Şube (Superphylum) İkincil Ağızlılar (Deuterostomia)
- Şube (Phylum) Kordalılar (Chordata)
- Klad Olfactores (Olfactores)
- Alt Şube (Subphylum) Omurgalılar (Vertebrata)
- Aşağı Şube (Infraphylum) Gerçekçeneliler (Gnathostomata)
- Klad Teleostomi
- Klad Euteleostomi
- Klad Sarcopterygii
- Klad Dipnotetrapodomorpha
- Klad Tetrapodomorpha
- Klad Eotetrapodiformes
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sinapsitler (Synapsida)
- Klad Eupelycosauria (Eupelycosauria)
- Klad Sphenacodontia (Sphenacodontia)
- Klad Sphenacodontoidea (Sphenacodontoidea)
- Klad Terapsitler (Therapsida)
- Klad Teriyodontlar (Theriodontia)
- Klad Eutheriodontia (Eutheriodontia)
- Klad Sinodontlar (Cynodontia)
- Klad Epicynodontia (Epicynodontia)
- Klad Eucynodontia (Eucynodontia)
- Klad Probainognatiyenler (Probainognathia)
- Klad Prozostrodontia (Prozostrodontia)
- Klad Mammaliamorpha (Mammaliamorpha)
- Klad Mammaliaformes (Mammaliaformes)
- Sınıf (Class) Memeliler (Mammalia)
- Üst Bölük (Superdivision) Theriimorpha (Theriimorpha)
- Alt Sınıf (Subclass) Theriiformes (Theriiformes)
- Üst Birlik (Superlegion) Trechnotheria (Trechnotheria)
- Birlik (Legion) Cladotheria (Cladotheria)
- Klad Tribosphenida (Tribosphenida)
- Alt Sınıf (Subclass) Doğuran Memeliler (Theria)
- Aşağı Sınıf (Infraclass) Eteneliler (Eutheria)
- Aile (Family) Sansargiller (Mustelidae)
- Tür (Species) Su samuru (Lutra lutra)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Gözlem Bilgileri
Mustelidae (Sansargiller) ailesinin en iri türlerinden olan su samuru (Lutra lutra) 3 şubat 2017 ve 17 mart 2017 tarihlerinde iki kere olmak üzere Samsun şehrinde Karadeniz kıyı şeridinde gözlemledik.
Tanım ve Genel Bilgiler
Su samuru (Lutra lutra), Mustelidae (Sansargiller) ailesinin yarı-sucul üyelerindendir. Boy uzuluğu 80 cm, kuyruk uzunluğu 45 cm olan bu türün postu koyu kahverengidir. Parmak araları perdeli olduğundan iyi bir yüzücüdürler. Noktürnal (gececil) bir tür ve oldukça ürkek olduklarından doğada doğrudan gözlemlemek oldukça zordur. Yaşamlarını sürdürebilmeleri kolay olmayan su samurlarının yaşam süreleri yaklaşık 12-18 yıl kadar olsa da bu türler için 4 yaşına kadar gelebilmeleri büyük bir şanstır.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Bu tür ilk olarak taksonominin babası sayılan meşhur İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından Sistema Naturae eserinin 10. baskısında tanımlanmıştır.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’yı içine alan Palearktik bölgede yayılış göstermektedir. Dünya'daki en yaygın su samuru türüdür. Yaşam alanları; dere, çay, nehir, göl ve akarsuların denize döküldüğü yerler, tatlı su ve bataklık ormanları, pirinç tarlaları, okyanus kıyıları, fiyortlar, mağaralar ve su yollarına bitişik karasal alanlarda yaşarlar.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
IUCN (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) kriterlerine göre 2000'li yılların başında “Vulnerable (duyarlı: neslinin doğada tükenme riskinin yüksek olan)” statüsündeyken, 2004 yılından itibaren “Near Threatened (tehdite yakın: yakın gelecekte tehdit altında olarak tanımlanma olasılığı olan)” olarak değiştirilmiştir. Ülkemizde de bu tür Near Threatened (NT), yani tehdide yakın kategorisinde yer almaktadır. Mevcut popülasyonlar yaygın olmasına rağmen, özellikle Avrupa'da, su samuru sayısı çevre kirliliği ve habitat kaybı gibi nedenlerden dolayı büyük düşüş göstermektedir.
Davranış ve Etoloji
Gece boyunca oldukça aktif olan su samurları su altında 2 dakikaya kadar dayanabilirler. Bazen küçük gruplar halinde bulunsa da genellikle soliter (tek yaşayan) hayvanlardır. Hem yavru hem de yetişkin su samurları, su içerisinde birbirlerini oynar (kovalama, ters yüzme, kayma vb.) Bu davranışların genç bireylerin avlanma tekniklerini geliştirmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Su samurları, kısa, tiz bir ıslık sesi çıkarır. Geceleri yaşam alanlarına yakın yerlerde dolaşırsanız bu sesleri duyabilirsiniz. Dişi su samuru yıl boyu östrus (memelilerin belli fizyolojik ve psikolojik belirtiler göstererek erkeği kabul etme durumu) gösterir. Çiftleşme suda veya karada gerçekleşebilir. Ana çiftleşme zamanları Şubat, Mart ve Temmuz aylarındadır.
Gebelik 60-70 gün sürer ve sütten kesim 3. ayda gerçekleşir. Dişi su samurları genellikle 99-122 gram ağırlığında olan 2-3 yavru doğururlar. Yavruların gözleri birinci ay sonunda açılır ve iki ay sonra yuvadan çıkmaya başlarlar. Yavru bakımı 14 aya kadar sürebilir. Su samurları doğuştan “yüzücü” değillerdir. Yavrular genellikle anneleri tarafından suya çekilerek yüzdürülmeye zorlanır. Beş aylık olduklarında kendi başlarına avlarını yakalayabilirlerse de, annelerine en az 1 yıl boyunca bağlıdırlar. Erkek su samurlarının yavru gelişimine çok fazla katkısı bulunmaz, ama yuvayı periyodik olarak ziyaret etmeye devam eder. Yavrularda cinsel olgunluğa erişme süresi 2-3 yıldır.
Diyet ve Metabolizma
Aslen etçil olsalar da, gerektiğinde hepçil türler olabilirler. Besin tercihleri arasında, başta balık olmak üzere midye, tatlı su yengeci, kerevit gibi omurgasız hayvanlar ve amfibi (iki yaşamlı), sürüngen, küçük kuş ve memeliler gibi omurgalı hayvanlar bulunur. Hatta bazen de bitkileri besin olarak tercih edebilirler. Su samurları günde günde yaklaşık 1 kilo besin tüketirler.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Geçmişte bazı ülkelerde nehirlerde yaşayan su samurları, balıkçılar tarafından balıklar için tehdit olarak görülmüş hatta öldürülen her su samuru için İsviçre hükümeti tarafından ödüllendirme yapılmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- K. TOYRAN. (2019). Avrasya Su Samuru, Lutra Lutra (Linnaeus, 1758)’Nın Türkiye’deki Yayılış Kayıtları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, sf: 4. | Arşiv Bağlantısı
- N. Hung. (2019). Lutra Lutra (Carnivora: Mustelidae). MaMMalian SpecieS, sf: 15. | Arşiv Bağlantısı
- animaldiversity. Lutra Lutra European Otter. (15 Mart 2019). Alındığı Tarih: 15 Mart 2019. Alındığı Yer: animaldiversity | Arşiv Bağlantısı
- otterspecialistgroup. Lutra Lutra (Linnaeus, 1758), The Eurasian Otter. (15 Mart 2019). Alındığı Tarih: 15 Mart 2019. Alındığı Yer: otterspecialistgroup | Arşiv Bağlantısı
- wikipedia. Eurasian Otter. (15 Mart 2019). Alındığı Tarih: 15 Mart 2019. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- tramem. Gelincikgiller / Susamuru / Eurasian Otter / Lutra Lutra. (15 Mart 2019). Alındığı Tarih: 15 Mart 2019. Alındığı Yer: tramem | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 08:59:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7682
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.