Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Eteneliler (Eutheria)

2 dakika
2,965
Eteneliler (Eutheria) Süha Derbent
Tüm Reklamları Kapat
Eteneliler
  • Bilimsel Adı Eutheria
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Eteneliler
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Placental mammals
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Memelilerin tipik özelliklerini taşırlar. Tamamında gerçek bir plasenta bulunur. Bu yüzden diğer bir adı da "plasentalılar" olarak geçer. Doğacak yavru gelişimin önemli bir dönemini plasentada geçirir. Neredeyse erişkin formun küçük hali olarak doğarlar. Çoğu tür doğduktan birkaç saat veya gün sonra yürümeye başlayabilir. Pelvis kemikleri arasında epipubic kemik bulunmaz. Bu yüzden hamilelik döneminde karın ve plasenta fazlası ile genişleyebilir. Penis, testisin önündedir. Testis de scrotum denilen bir kese içerisinde pelvik (kasık) bölgede, vücut dışındadır. Tek deliklilerde ve balıklarda ise testis, abdominal (karın) bölgede, vücut içerisindedir. Tek açıklığı olan vajina bulundururlar. Ürogenital kanal ile anüs farklı delikler halindedir. Serebral hemisferde (beyin) kıvrımlar daha fazladır. İyi gelişmiş bir corpus callosum bulundururlar. Bu sinir lifleri topluluğu, sağ ve sol beyin küreleri arasında yoğun bir iletim sağlar.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Bilinen memeli türlerinin yaklaşık %96'sı bu alt sınıfın üyesidir. Tek delikliler, keseliler ve eteneliler olmak üzere 3 büyük memeli taksonundan biridir. Jura Devri'ne yani yaklaşık 160 milyon yıl öncesine ait bulunan Juramaia sinensis türü fosil, bilinen en eski eteneli olma özelliğini taşıyor. Diğer memeliler gibi sürüngen benzeri hayvanlar olan therapsid atalarından evrimleşmişlerdir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Neredeyse Dünya'nın her yerine yayılmışlardır. Kutuplardaki deniz aslanlarından çöllerdeki farelere, derin denizlerdeki balinalardan mağaralardaki yarasalara kadar birçok coğrafyaya uyum sağlamışlardır.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Ne yazık ki birçok türün de yoğun avcılık nedeni ile nesli tükenmiştir veya tükenmek üzeredir. Ayrıca insanlar tarafından yapay seçilim yolu ile jenerasyonlar boyunca bilinç olarak istenilen türler seçilmiştir. Dolayısıyla gerek yiyecek, gerek giyecek ve gerekse de kozmetik anlamda insan nedenli değişime uğramışlardır. Kısaca vahşi türler arasından bilinçli olarak seçilen birey, genlerine bir sonraki nesle aktarabilmiştir ve bundan ötürü insanlara, atasal dölden daha yararlı olmuştur. Bu yüzden farklı türler ve alt türler evrimleşmiştir. Örneğin inek, at ve köpek gibi.

Yapay seçilim, ilk olarak Romalılar'da kullanılmıştır ve tarımla uğraşanlara belirli özelliklere sahip hayvan ve bitkilerin kendi aralarında çiftleştirilmesiyle, istenen özellikteki yavruların doğma şansının arttırılabileceği öğütlenmiştir. Daha sonradan Persli Ebu Reyhan Biruni, 11. yüzyılda yazdığı Hindistan isimli kitabında yapay seçilime pek çok örnek vermiştir. Son olarak Darwin, konu üzerinde çok uzun yıllar çalışmış ve pek çok evcilleştirme işlemi gerçekleştirmiş bir uzman olarak, Türlerin Kökeni isimli eserinde ve Evcilleştirme Altında Bitki ve Hayvanlardaki Çeşitlilik isimli kitaplarında bu konuya geniş yer ayırmıştır. Zaten "Yapay Seçilim" kalıbını ilk ortaya atan da, Darwin olmuştur.

Etimoloji

Yunanca Eu- "doğru" veya "gerçek" anlamındadır, Theria ise İngilizce'deki "beast" yani "hayvan" veya "yaratık" anlamındadır. Kısaca "gerçek yaratıklar" olarak tanımlanabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 10:02:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7275

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Eteneliler (Eutheria). (10 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7275
Türkoğlu, P. (2018, July 10). Eteneliler (Eutheria). Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/7275
P. Türkoğlu. “Eteneliler (Eutheria).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 10 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7275.
Türkoğlu, Pedram. “Eteneliler (Eutheria).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 10, 2018. https://evrimagaci.org/s/7275.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close