Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kukumav (Athene noctua)

2 dakika
5,346
Kukumav (Athene noctua) Özgür Kocaman
Yetişkin birey, Belgrad Ormanı.
Tüm Reklamları Kapat
Kukumav
  • Bilimsel Adı Athene noctua
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kukumav
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Little owl
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle
Sol gözünde nadir görülen kolobom dikkat çekiyor.
Sol gözünde nadir görülen kolobom dikkat çekiyor.
Özgür Kocaman

Gözlem Bilgileri

Fotoğrafta gördüğünüz oldukça küçük bir baykuş türü olan kukumav (Athene noctua). Her hayvan gibi baykuşlar da hastalanır. Elazığ'da gözlemlediğimiz bu kukumavda hem strabismus (şaşılık), hem de kolobom var.

Tanım ve Genel Bilgiler

Tüyleri kahverengidir ve üzerinde küçük beyaz lekeler bulunur. O sarı gözlerine sert bakış kazandıran beyaz kaşları vardır. Kafasının tepesi basık, vücudu ufak ve kompakt yapıdadır. Yaklaşık 22 cm civarında, kanat açıklığı 56 cm civarında ve ağırlığı ise 250 g civarındadır. Seksüel dimorfizm denilen cinsiyetler arası görünüş ve boyut farkı yoktur.

Sağlıklı bir kukumav, İstanbul/Belgrad Ormanı'nda gözlemlediğimiz bu arkadaş gibi olmalı.
Sağlıklı bir kukumav, İstanbul/Belgrad Ormanı'nda gözlemlediğimiz bu arkadaş gibi olmalı.
Özgür Kocaman

Patoloji ve Anomali

Ana fotoğraftaki kukumavın sağ göz kaslarının birinde (muhtemelen inferior oblique) kuvvet fazlalığı mevcut olsa da, asıl sorun kolobomu olması. Yani yumurta gelişimi sırasında optik fissürün yanlış biçimde kapanmasından kaynaklanan anormal göz gelişimi. Normal doğumlar arasında 20.000'de 1 olasılıkla gözüken son derece nadir bir anomali. Bu anormal göz gelişimi eğer retinayı da içine alıyorsa, görme sorunları oldukça sık yaşanır. Fakat fotoğraftaki gibi çoğu zaman sadece irisi etkiler. Bu da görüşün kısmen iyi kalmasını sağlar. Göz bebeklerinin şekli bir anahtar deliğine veya kedi gözüne benzeyebilir. Sadece parlak ışığın rahatsız etmesi gibi bazı ufak problemlere neden olabilir. Kukumavlar da çoğunlukla gece avlanan (nocturnal) yırtıcılar oldukları için yaşam kalitesinde fazla bir olumsuzluğa neden olmamış ki hayatta kalabilmiş. Kendisini analiz edebilsek, kolobomun insanlardaki PAX2 geninde mutasyon gibi spontan genetik sebeplerden mi olduğunu yoksa Patau sendromu veya kedi gözü sendromu gibi genetik hastalıkların yanında gelen bir semptom mu olduğunu anlayabilirdik. 

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Kuzey Afrika'nın bir kısmında, Asya'nın batısında ve Avrupa'nın sıcak iklimlerinde yaşarlar. 19. yüzyılın sonlarında Britanya'da ve Yeni Zelanda'da rapor edilmiştir.

Davranış ve Etoloji

Baykuşlar (Strigiformes) genel olarak nokturnal (gececil) avcılardır. Fakat ilginçtir ki kukumavlar, gündüzleri sabaha karşı erken saatlerde aktif olabilen nadir baykuşlardandır. Çağırma sesleri "kiuv" şeklindedir. Ayrıca baykuşların kafaları, omurlarındaki esneklik ve vasküler yapıların adaptasyonu sayesinde yaklaşık 270 derece dönebilir. Bu davranışı Özgür Kocaman'ın kaydından aşağıda izleyebilirsiniz.

Diyet ve Metabolizma

Etçil (karnivor) kuşlardır. Eklembacaklılardan, sürüngenlere ve amfibiyenlere birçok hayvanı yiyebilirler. En önemli besin kaynakları ise tarla fareleridir. Onun dışında diğer küçük memelileri de yiyebilirler.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Bilgeliği ve aklı temsil ederler. Antik Yunan'da bilgelik tanrıçası Athena ile ilişkilendirilmiştir. Antik Yunan'a, yani yaklaşık 500 M.Ö. yıllarına ait bir yüzü Athena, bir yüzü kukumav olan madeni para keşfedilmiştir.

Etimoloji

Yunanca "küçük baykuş" anlamına gelen Athene noctua, Yunan mitolojisinde bilgeliği simgeleyen bakire tanrıça Athena, bu baykuş türü ile simgelenir. Athena'nın Roma mitolojisindeki sinkretik (aynı fikir üzerindeki farklı algılayış) karşılığı ise Minerva'dır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 15:20:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5380

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kocaman, et al. Kukumav (Athene noctua). (17 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5380
Kocaman, Ö., Türkoğlu, P. (2018, April 17). Kukumav (Athene noctua). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5380
Ö. Kocaman, et al. “Kukumav (Athene noctua).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 17 Apr. 2018, https://evrimagaci.org/s/5380.
Kocaman, Özgür. Türkoğlu, Pedram. “Kukumav (Athene noctua).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, April 17, 2018. https://evrimagaci.org/s/5380.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close