Fesleğen (Ocimum basilicum)
- Bilimsel Adı Ocimum basilicum
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Fesleğen
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Basil
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Bitkiler (Plantae)
- Üst Alan (Superdomain) Yeşil Bitkiler (Streptophyta)
- Klad Karasal Bitkiler (Embryophyta)
- Klad Polysporangiophyta (Polysporangiophyta)
- Üst Bölük (Superdivision) Damarlı Bitkiler (Tracheophyta)
- Klad Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta)
- Klad Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae)
- Sınıf (Class) Magnoliopsida
- Takım (Order) Lamiales
- Aile (Family) Ballıbabagiller (Lamiaceae)
- Tür (Species) Fesleğen (Ocimum basilicum)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Tanım ve Genel Bilgiler
Fesleğen, ya da bilimsel adıyla Ocimum basilicum, nanegillerden olan, kokulu bir bitkidir. Fesleğenlerin her türü evde beslediklerimiz kadar kokulu olmasa da, özellikle İtalyan mutfağında kullanılan "tatlı fesleğen", dokunulduğunda elde kalıcı bir koku bırakan bir aromaya sahiptir.
Bu yoğun ve etkili aromanın çeşitten çeşide değişen sebepleri vardır. Örneğin, Afrika mavi fesleğeninin kokusunu veren, kafur adı verilen bir kimyasaldır. Ancak fesleğenlerini kokusunu veren kimyasallar sitronelolden linalole, pinene, osimene, terpineole ve metil eugenole kadar değişebilir.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Günümüzde bulunan aşırı sayıda kültür tipi dolayısıyla evrimsel tarihi ve taksonomisi tam olarak çözülebilmiş değildir. Kolaylıkla polimorfik evrim geçirebilmesi ve sıklıkla diğer türlerle çiftleşebilmesi analizleri zorlaştırmaktadır. Günümüzde tek bir türün bile en az 60 farklı alttürü bulunmaktadır.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Aslen Afrika ve Güneydoğu Asya'ya özgü olan fesleğen, günümüzde birçok ülkede yetiştirilmektedir.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Birçok mutfakta kullanılan fesleğen, aynı zamanda Yunan Ortodoks Kilisesi'nde dini öneme de sahiptir: Kilise, kutsal suyu fesleğen kullanarak serpiştirmektedir. Avrupa'da fesleğen, ölmüşlerin ellerine konur; çünkü bunun "daha kolay bir yolculuk geçirmelerine yardımcı olacağına" inanılır. Hindistan'da da benzer bir gelenek bulunmaktadır.
Etimoloji
"Otların Kralı" veya "Kraliyet Otu" olarak da bilinen fesleğen, Yunancadaki basilikón phutón, yani "krallara layık bitki" kelimelerinden gelir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 13
- 5
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 20:15:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4332
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.