Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis)

3 dakika
617
Ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis) Pedram Türkoğlu
İstanbul Tabip Odası 2022 yılı fotoğraf yarışmasında ödül aldığımız böğürtlen ile beslenen ak gerdanlı ötleğen kaydımız.
Tüm Reklamları Kapat
Ak gerdanlı ötleğen
  • Bilimsel Adı Curruca communis
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Ak gerdanlı ötleğen
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Common whitethroat
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis), orta boyutlu bir ötleğen türüdür. Morfolojik olarak yakın akrabası küçük ak gerdanlı ötleğen (Curruca curruca) ile fazlasıyla benzerlik göstermektedir. Fakat kanat tüyleri ve kol teleklerinin kenarlarının kızıl-kahverengi tonlarında olması, kuyruk uzunluğunun daha fazla olması ve beyaz göz halkasıyla ondan ayrılır.[1] Vücut tüyleri spesifik olmayan soluk kahverengi tonlarında olduğu için diğer bazı ötücü kuşlar ile karıştırılabilir. Ayrıca gaga ucundaki diş benzeri tırtıklı yapı, beslenirken böcekleri, meyveleri ve bitki çekirdeklerini kavramayı sağlamaktadır.

Her iki cinsiyet de esas olarak üstte kahverengi ve altta devetüyü (açık kahverengi) rengiyken, uçma telekleri (remiges) kestane rengindedir. Ayrıca eşeysel dimorfizm (cinsiyetler arası görünüş farkı) barındıran sayılı ötleğenlerden biridir. Yetişkin erkeğin kafa tüyleri gri ve boğaz bölgesindeki tüyleri beyazdır. Dişi ise gri kafa tüylerinden yoksundur ve boğaz daha soluk tonlardadır.[2]

Böğürtlen (Rubus sp.) dalında bir ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis), Zonguldak.
Böğürtlen (Rubus sp.) dalında bir ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis), Zonguldak.
Pedram Türkoğlu

Taksonomi ve Evrimsel Tarih

Curruca communis, Ötleğengiller (Sylviidae) familyasında sınıflandırılır. John Latham isimli tıp doktoru ve ornitolog tarafından 1783’te binomial isimlendirmede Sylvia communis olarak tanımlanmıştır. Fakat günümüzde, Johann Matthäus Bechstein tarafından 1802 yılında tanımlanan Curruca cinsine atanmıştır.

Küçük ak gerdanlı ötleğen (Curruca curruca) ile filogenetik ayrışmanın Buz Devri’nin sonlarına doğru gerçekleştiği düşünülmektedir. Tıpkı söğütbülbülü (Phylloscopus trochilus) ve çıvgın (Phylloscopus collybita) gibi. Fakat asıl ilginç kısım, küçük ak gerdanlı ötleğen (Curruca curruca) ile ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis) türleri her ne kadar aynı cinste sınıflandırılsa da, moleküler olarak birbirleriyle yakın akraba olmadıkları anlaşılması olmuştur![2]

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Göçmen bir türdür. En yoğun olarak Avrupa kıtasında görüntülenmektedirler. Daha sonra Batı Asya, Orta Asya ve Tropikal Afrika’da dağılımları vardır. Amerika, Avustralya, Güneydoğu ve Kuzeydoğu Asya’da kayıtları yoktur.[1]

Böğürtlen (Rubus sp.) dalında bir ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis), Zonguldak.
Böğürtlen (Rubus sp.) dalında bir ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis), Zonguldak.
Pedram Türkoğlu

Popülasyon ve Koruma Statüsü

IUCN Kırmızı Liste tarafından Düşük Riskli, yani Least Concern (LC) kategorisinde sınıflandırılır. Bu yüzden popülasyon sayısı hakkında herhangi bir endişe bulunmamaktadır.

Davranış ve Etoloji

Yuvalarını alçak çalılara yapabilirler ve 3-7 civarında yumurta bırakırlar. Çalıların tepesine tünemiş haldeyken sık sık gözlemlenebilirler.[1] Yoğun bitki örtüsünün bulunduğu bodur floralarda dalların en üst noktalarına tünerken görüntülenebilirler. Göçmen kuşlardır, Avrupa'da ve Batı Asya'da üremektedirler. Kışlamak için Tropikal Afrika’ya ve Arap Yarımadası'na göç etmektedirler.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Diğer ötleğenler gibi böcekçildirler, ancak aynı zamanda yumuşak meyvelerle de beslenmektedir.[2]

Gözlem Bilgileri

Zonguldak, Filyos beldesinde ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis) gözlemek için yaklaşık 1 saat boyunca bekledik. Arazide bize eşlik eden zoolog ve mamalog sevgili hocamız Prof. Dr. Mustafa Sözen’e teşekkür ederiz. Ayrıca kapak fotoğrafındaki kayıt, İstanbul Tabip Odası'nın tıp doktorları arasında düzenlediği 2022 yılı fotoğraf yarışmasında sergilenmeye layık görüldü.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 22:08:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13796

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrokimya
Gebelik
Ekoloji
Epistemoloji
Doğa Gözlemleri
Hücre Biyolojisi
Davranış
Tardigrad
İnternet
Haber
Amerika
Evrenin Genişlemesi
Konuşma
İhtiyoloji
Allah
Türleşme
Enerji
Retrovirüs
Tarih
Dışkı
Doğum
Çekirdek
Farmakoloji
Köpekbalığı
Bellek
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis). (11 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 27 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13796
Türkoğlu, P. (2023, January 11). Ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis). Evrim Ağacı. Retrieved December 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13796
P. Türkoğlu. “Ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 11 Jan. 2023, https://evrimagaci.org/s/13796.
Türkoğlu, Pedram. “Ak gerdanlı ötleğen (Curruca communis).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, January 11, 2023. https://evrimagaci.org/s/13796.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close