Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta)

2 dakika
3,794
Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta) Johannes Plenio
Tüm Reklamları Kapat
Tohumlu Bitkiler
  • Bilimsel Adı Spermatophyta
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Tohumlu Bitkiler
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Seed Plants
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tohumlu bitkiler, yani bilimsel adıyla Spermatofitler 300,000 tür tohum üreten damarlı bitkilere verilen genel isimdir. Embriyofitler yani karasal bikilerin bir alt kümesi olan tohumlu bitkiler sporla değil, tohumlarla çoğalırlar.

Bugün yeryüzündeki mevcut tohumlu bitkileri iki büyük gruba ayrılır: gymnospermler ve angiospermler. Gymnosperm, yani açık tohumlu bitkilerde, tohumun dışında koruyucu bir yapı bulunmaz. Gymnospermler arasında kozalaklı ağaçlar, sikadlar, ginkgolar ve gnetofitler bulunur. Angiosperm, tohumun meyve adı verilen koruyucu bir yapıyla kaplandığı kapalı tohumlu bitkilerdir. Tüm meyvelerin etli olmadığına dikkat etmek önemlidir. Örneğin, fıstıklar sert bir kabukla kaplanmıştır. Bu dış kabuk aslında meyvedir, yerfıstığı ise tohumdur. Angiospermler, Magnoliopsida (dikotiledonlar - çift çenekliler) ve Liliopsida (monokotiledonlar - tek çenekliler) olmak üzere iki sınıftan oluşur ve güllerden zambaklara ve hatta çimenlere kadar tüm çiçekli bitkileri içerir.[1]

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Tohumlu bitkiler bugün yeryüzünde bulunan en yaygın bitkilerdir. Belçika'da bulunan Orta Devonian dönemine ait fosil kayıtlarına göre tohumlu bitkilerin 20 milyon yıl öncesine tarihlendiği düşünülmektedir. Runcaria adı verilen bu bitki türünün tohum zarfı ve poleni ovüle gönderecek bir sistem dışında tohumlu bitkilerin tüm özelliklerini taşıdığı görülmektedir. İlk tohumlu bitkilere pteridosperm yani "tohum eğreltisi" adı verilir, şayet bu bitkilerin eğrelti benzeri yaprakları bulunmaktadır. Bu bitkilere dair en eski fosil kayıtları geç Devonian çağına aittir.

Tohumlu bitkilerin erken ataları olan bu bitkiler ağaçlardan küçük çalılara dek farklı ebatlarda bitkiler olduğu ancak hepsinin eğrelti otuna benzer yaprakları olduğu anlaşılmaktadır. Tohumların erken dönem evrimini kayıt altına almak zor olmakla beraber, bu eğrelti benzeri tohumlu bitkilerden açık tohumlu bitkilerin geliştiğini, evrimsel süreç içerisinde kapalı tohumlu bitkilerin daha çok yayılarak yeryüzünü kapladığını anlayabiliyoruz.[3]

Davranış ve Etoloji

Tohumsuz bitkiler, sert bir hücre duvarına sahip tek hücreli zigotlar olan sporlar yoluyla çoğalırlar. Tohumlu bitkiler, embriyonik bir bitkiyi kapsayan sert bir dış dokuya (tohum kabuğu) sahip çok hücreli yapılar olan tohumlar aracılığıyla çoğalır. Tohumlar ayrıca tipik olarak, dormansi ve erken gelişim döneminde embriyoyu beslemek için kullanılan tohum kabuğu içinde besleyici dokuya sahipken, sporların besleyici dokusu yoktur.[2]

Tohumlu bitkilerin genel özellikleri şöyledir:

  • Tohumlu bitkilerin kökleri, gövdeleri, yaprakları ve tohum taşıyan yapıları mevcuttur.
  • Tohum üretirler.
  • Klorofil pigmentleri vardır, dolayısıyla fotosentez yaparlar.
  • Hem ksilem (odunsu) dokusu hem de trakeidlerden oluşan oldukça gelişmiş damarlı dokuları bulunur.

Etimoloji

Spermatofit kelimesi, Yunanca "tohum" anlamına gelen "spérmatos" kelimesi ile "bitki" anlamına gelen "phytón" kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 14:07:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11835

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Aknam, et al. Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta). (28 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11835
Aknam, B., Bakırcı, Ç. M. (2022, January 28). Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11835
B. Aknam, et al. “Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Jan. 2022, https://evrimagaci.org/s/11835.
Aknam, Bilge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 28, 2022. https://evrimagaci.org/s/11835.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close