Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeşil Bitkiler (Streptophyta)

Yeşil Bitkiler (Streptophyta) Flickr Public Domain
Mar de Briófitas
1 dakika
1,392
Tüm Reklamları Kapat
Yeşil Bitkiler
  • Bilimsel Adı Streptophyta
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Yeşil Bitkiler
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Streptophytes (Green Plants)
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Streptofitler tüm kara bitkilerini ve karofit yeşil alglerden oluşan altı monofiletik grubu kapsar. Streptofitlerin alt türlerini karofitler (Charophytes), klorofitler (Chlorokybophyceae), su yosunları (Coleochaetopyceae), Zygnematophyceae ve Klebsormidiophyceae oluşturur.[2] Bunlardan son üç sınıf, tür biyoçeşitliliği açısından zengindir. Birçok takson geniş bir dağlım gösterir ve sucul ve karasal ekosistemlerde görülür. Klebsormidiophyceae çok hücrelidir ve Phragmoplastophyta'nın kardeş taksonudur.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Streptofitler tatlı su koşullarına evrimlerinin çok erken aşamasında uyum sağlamışlardır. Bu da Neoproterozoik döneme denk gelir (850-540 milyon yıl önce). Büyük ihtimalle de ilk ökaryotik tatlı su algidir. [7] İlk kara ekosistemlerinin oluşmasında streptofitler, rekabet eden organizmalardan bağımsız, yeni çevreye yayılan ilk bitkilerdir. Bunun iki istisnası mavi bakteri ve mantarlardır. Daha sonraki dönemde, karasal yaşam tarzına meyleden herhangi bir alg, karaya hali hazırda uyum sağlamış bitkilerle ışık, alan ve besinlere erişim için rekabet halindeydi. Karasal yaşam tarzı olan algler Chlorokybophyceae ve Klebsormidiophyceae alt türlerinde bulunur. Ayrıca, bazı Zygnematophyceae taksonomileri karasal ve yüzergezer habitatlarda yeşermektedir.

Charales dışında streptofit alglerle ilgili fosil kayıtları maalesef çok azdır. Bu yüzden charales dışında diğer antik streptofit algleriyle ilgili kesin bilgiye sahip değiliz.[7] Örneğin, buzul çağının etkileriyle ilgili tahmin yürütebiliyoruz. Buzul çağı da tatlı su florasını şekillendirmede etkili olmuş olabilir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Streptofitlerin Avrupa, Orta ve Kuzey Amerika'da doğal dağılımı görülür. Türkiye'de Büyük Menderes Havzası'nda bulunan Işıklı Gölü'nde, Salda Gölü'nde (Burdur), Çaygören Baraj Gölü'nde (Balıkesir) ve İstanbul çevresinde görülmüştür.[3], [4] Çaygören Baraj Gölü'ndeki streptofitler sonbaharda baskın türlerdendir. Doğada bulunan tüm streptofitler henüz keşfedilip araştırılmamıştır.

Davranış ve Üreme

Üreme açısından da streptofit yeşil algler çeşitli stratejiler izler. Bu stratejiler, basit ikiye bölünerek üremeden konjugasyona ve daha da gelişmiş oogamiye uzanır. Konjugasyon hücre teması yoluyla genetik malzeme aktarımıdır. Oogamide, dişi gamet daha iri ve kamçısız olan bir yumurta, erkek gamet ise hareketli kamçılı olup, sperm olarak adlandırılır. Oogami bütün kara bitkilerinde bulunur ve birçok alg ve hayvanlar dahil diğer çok hücreli canlı grubunda, gruptan bağımsız olarak evrimleşmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 3
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Streptofitler tüm kara bitkilerini ve karofit yeşil alglerden oluşan altı monofiletik grubu kapsar.

Streptofitlerin alt türlerini karofitler, (Charophytes), chlorofitler (Chlorokybophyceae), su yosunları (Coleochaetopyceae), Zygnematophyceae ve Klebsormidiophyceae oluşturur.

Streptofitlerin Avrupa, Orta ve Kuzey Amerika'da doğal dağılımı görülür. Türkiye'de Büyük Menderes Havzası'nda bulunan Işıklı Gölü'nde [3], Salda Gölü'nde (Burdur), Çaygören Baraj Gölü'nde (Balıkesir)[4] ve İstanbul çevresinde görülmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 09:24:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11763

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. Adem, et al. Yeşil Bitkiler (Streptophyta). (22 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11763
Adem, Ç., Bakırcı, Ç. M. (2022, May 22). Yeşil Bitkiler (Streptophyta). Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11763
Ç. Adem, et al. “Yeşil Bitkiler (Streptophyta).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 May. 2022, https://evrimagaci.org/s/11763.
Adem, Çiğdem. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeşil Bitkiler (Streptophyta).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 22, 2022. https://evrimagaci.org/s/11763.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close