Paylaşım Yap

Orman Alaca Ağaçkakan (Dendrocopos major)

Orman Alaca Ağaçkakan (Dendrocopos major) Furkan Eren
Orman Alaca Ağaçkakan - Great Spotted Woodpecker - Dendrocopos major
2 dakika
855
Tüm Reklamları Kapat
Orman Alaca Ağaçkakan
  • Bilimsel Adı Dendrocopos major
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Orman Alaca Ağaçkakan
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Great Spotted Woodpecker
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Arazinin başından beri sesini duyduğumuz orman alaca ağaçkakan, bir ağacın gövdesini yiyecek aramak için kakarken bu sefer kendini gösterdi. Orman alaca ağaçkakan ile bu arazide uzun süreli ilk temasımız oldu. Daha önce Zonguldak'ta gerçekleştirdiğimiz bir kuş gözlemi sırasında ormanda denk gelmiştik. Tabii bu sefer hem daha uzun gözlemleme fırsatımız oldu hem de daha çok fotoğraf karesi alabildik. Ağacın gövdesini hem gagasıyla kakıyor hem de kabuğunu soyuyordu. Bu şekilde ağaçları dolaşarak yoluna devam etti. Ardından araziye kısa bir süre daha devam ettik.

Tanım ve Genel Bilgiler

Orman alaca ağaçkakan sıklıkla alaca ağaçkakan ile birbirine karıştırılan bir türdür. Yanağının alt kısmında bulunan siyah kısım ile ensesinde bulunan siyah alan arasındaki siyah çizgi ile alaca ağaçkakandan ayırt edilebilir. Orman alaca ağaçkakanın dış görünüşünde 3 renk hakimiyeti vardır. Bunlar siyah, beyaz ve kırmızı renk tonlarıdır. Kırmızı renk ense ve kuyruk altı bölgesinde bulunmaktadır. Genç erkek bireylerin ensesinde kırmızı leke bulunurken dişi bireylerde bulunmaz. Orman alaca ağaçkakanların omzunda kıvrımlı, ince ve uzun beyaz lekeler bulunur. Siyah ve açık gri renkte gagaya sahiptir.

Orman alaca ağaçkakanlar, 38-44 cm kanat açıklığına, 70-100 gram vücut ağırlığına ve 23-26 cm boy uzunluğuna sahiptir. Kuluçka süresi yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir ve 4-7 arasında yumurta bırakırlar.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Orman alaca ağaçkakanlar farklı habitatlarda yaşayabilirler. Bu onu en başarılı ağaçkakan türleri arasına sokmaktadır. Orman alaca ağaçkakanlar iğneli ve yaprak döken ağaçların bulunduğu ormanlık alanda ürerken, ağaçlık ve ormanlık alanlarda, park ve bahçelerde, insanlara yakın açık arazilerde, mezarlıklarda, kuşlar için asılan yemliklerin bulunduğu çevrelerde rahatlıkla görülebilirler.

IUCN listesine göre orman alaca ağaçkakanlar; Cezayir, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kırgızistan, Makedonya, Moğolistan, İsveç ve Türkiye gibi daha birçok ülkede üreyebilirler.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin belirlediğine göre tür asgari endişe altındaki türler (İng: "LC - Least Concern") listesindedir. Ayrıca Dünya genelinde popülasyonu artış eğilimindedir.

Davranış ve Etoloji

En bilindik davranışı, ağaç kabukları altında bulunan larva ve böcekleri yemek için ağaç kabuklarını kakma hareketidir.

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Orman alaca ağaçkakanların ana besin kaynağı, gagasıyla ağaç kabuğunun altından çıkarttığı böcekler ve larvalardır. Ayaz olduğunda, meyve, fındık ve ağaç tohumlarıyla beslenirler. Ayrıca üreme mevsimi boyunca küçük kuş türlerinin gençlerini besin olarak tüketebilmektedir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Orman alaca ağaçkakanlar insanlar tarafından kuşların beslenebilmesi için yapılan yemlikleri, soğuk kış aylarında sık sık ziyaret etmektedir. Küçük ötücü türlere karşı hakimiyet kurduğundan dolayı bu alandaki yemliklerden beslenen diğer kuşlar açlık çekebilmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Featherbase. Dendrocopos Major. (17 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2021. Alındığı Yer: Featherbase | Arşiv Bağlantısı
  • IUCNRedList. Great Spotted Woodpecker. (17 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2021. Alındığı Yer: IUCNRedList | Arşiv Bağlantısı
  • Itis. Dendrocopos Major (Linnaeus, 1758). (17 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2021. Alındığı Yer: Itis | Arşiv Bağlantısı
  • Spechte. Buntspecht - Dendrocopos Major. (17 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2021. Alındığı Yer: Spechte | Arşiv Bağlantısı
  • TRAKUS. Orman Alaca Ağaçkakanı » Great Spotted Woodpecker » Dendrocopos Major. (17 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2021. Alındığı Yer: TRAKUS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 18:00:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11160

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Eren, et al. Orman Alaca Ağaçkakan (Dendrocopos major). (20 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11160
Eren, F., Bakırcı, Ç. M. (2021, November 20). Orman Alaca Ağaçkakan (Dendrocopos major). Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11160
F. Eren, et al. “Orman Alaca Ağaçkakan (Dendrocopos major).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Nov. 2021, https://evrimagaci.org/s/11160.
Eren, Furkan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Orman Alaca Ağaçkakan (Dendrocopos major).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/11160.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close