Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Rüyalarını Yaşayanlar: REM Davranış Bozukluğu Nedir?

2 dakika
21,759
Rüyalarını Yaşayanlar: REM Davranış Bozukluğu Nedir? Pinterest
REM davranış bozuklukları, kişinin rüyasında gördüklerini uyku hali devam ederken gerçekleştirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Tüm Reklamları Kapat

Uyku, Non-REM (hızlı göz hareketi içermeyen) ve REM (Rapid Eye Movement, yani hızlı göz hareketi içeren) olmak üzere 2 ana periyodun birbirini takip etmesiyle gerçekleşir. Bu iki periyot uyku boyunca 60-90 dakikalık döngüler halinde peş peşe gerçekleşmektedir.

Non-REM uykusu kendi içinde 3 evreden oluşur. 1. Evre 5-10 dakika kadar süren gözlerin kapalı olduğu uykuya dalma zamanıdır. 2. Evre kalp hızının yavaşladığı hafif uyku dönemidir. 3. Evre ise derin uykunun gerçekleştiği bölümdür. Uykunun çoğunluğunu Non-REM periyodunda geçiririz. Daha sonra başlayan REM evresinin de gerçekleşmesiyle 1 uyku döngüsü tamamlanır. Rüya görmeye REM uykusuna geçiş yaptığımız zaman başlarız. REM evresi ismini bu periyotta gerçekleşen hızlı göz hareketlerinden alır ve bu evrede EEG (elektroensefalogram) tarafından kaydedilen dalgalar beyin aktivitesinin uyanıklık durumuyla neredeyse eş değer olduğunu göstermiştir. 

REM uykusunun en önemli özelliklerinden bir tanesi fizyolojik uyku felci adı verilen çizgili kaslarda geçici atoni (kasılma olmaması) ve paralizidir. Beyin sapından çıkan nöronların omurilikte bulunan ve kas kontrolü sağlayan motor nöronlara ulaşmasıyla REM uykusu boyunca hareketsiz kalmamız sağlanır. İşte bu geçici felç durumu bozulduğunda karşımıza REM davranış bozuklukları çıkar ve rüyayı yaşamaya başlarız.

Tüm Reklamları Kapat

REM davranış bozuklukları, kişinin rüyasında gördüklerini uyku hali devam ederken gerçekleştirmesiyle nitelenen bir ‘’parasomnia’’ türü olarak tanımlanmıştır. Bu rüyalar genelde canlı, yoğun ve şiddet içeriklidir. Uyku sırasında konuşma, çığlık atma, tekme veya yumruk savurma gibi başlayan semptomlar ilerleyen dönemde kendine ve etrafındakilere zarar verecek seviyeye ulaşabilir. Hastanın yataktan düştüğü, yanında yatan kişiye şiddet uyguladığı vakalar bildirilmiştir. Bu durum sabaha karşı olan saatlerde daha sık görülür çünkü REM uykusu her döngüde bir öncekine göre daha uzun sürer. Hasta uyandığı zaman rüyasını hatırlar ve tipik olarak kâbus gördüğünden bahseder.

Genellikle erkek cinsiyet ve ileri yaşlarda görülen bu hastalığın asıl sebebi bilinmese de Parkinson hastalığına eşlik ettiği veya kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabildiği gözlemlenmiştir. Özellikle gece alınan bazı antidepresan ilaçların bu duruma yol açtığı görülmüştür. Alkol alımını bırakma sürecinde de ortaya çıkabilmektedir.

Bu hastalarda tedavinin temel amacı güvenli bir uyku ortamı oluşturmaktır ve gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavisine başlanabilir. Tedavide ilk seçenek olarak melatonin hormonu kullanılır. Melatonin normalde epifiz bezinden salgılanan bir hormondur. Etki mekanizması tam oarak bilinmemekle birlikte REM uykusunda kas atonisini tetiklediği ve semptomları azalttığı fark edilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
129
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • İnanılmaz 8
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Korkutucu! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:05:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7639

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Köse, et al. Rüyalarını Yaşayanlar: REM Davranış Bozukluğu Nedir?. (9 Mart 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7639
Köse, E., Özdil, A. Ş. (2019, March 09). Rüyalarını Yaşayanlar: REM Davranış Bozukluğu Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7639
E. Köse, et al. “Rüyalarını Yaşayanlar: REM Davranış Bozukluğu Nedir?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 09 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7639.
Köse, Elif. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Rüyalarını Yaşayanlar: REM Davranış Bozukluğu Nedir?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, March 09, 2019. https://evrimagaci.org/s/7639.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close