Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Rusya'nın Ukrayna İşgali ve Sonrasında Gelen Yaptırımlar, Avrupa Uzay Ajansı'nın "Rosalind Franklin" Mars Rover Projesi'ni Erteleyecek!

5 dakika
1,009
Rusya'nın Ukrayna İşgali ve Sonrasında Gelen Yaptırımlar, Avrupa Uzay Ajansı'nın "Rosalind Franklin" Mars Rover Projesi'ni Erteleyecek! Max Alexander
ESA'nın rover projesi 2005 yılında onaylanmıştı.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonucu başlayan süreç, bilimsel ilerleyişi de tehdit ediyor. Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamada, İngiltere tarafından inşa edilen ve 2005 yılında yapımı onaylanan "Rosalind Franklin" isimli Mars keşif aracının (rover) öngörüldüğü gibi 2022 yılında fırlatılmasının "fazlasıyla olasılık dışı" hâle geldiği vurgulandı. Çünkü robotun inşası, Rus Uzay Ajansı (Roscosmos) ile işbirliği içerisinde yapılıyor.

Projenin yol haritasına göre Mars aracı, 2022 yılının Eylül ayında Rusya tarafından üretilen bir roket ile Mars'a gönderilecekti. 8 ay boyunca yol aldıktan sonra, yine Rus ekipmanları kullanılarak Mars'a iniş yapacaktı. Avrupa Uzay Ajansı, yaşanan son gelişmelerden sonra bu işbirliğini temellendirmenin güç olacağını belirtiyor.

28 Şubat 2022'de yapılan bir açıklamada Avrupa Uzay Ajansı, Rusya'ya uygulanan yaptırımların ve Rusya'nın Ukrayna işgalinin yol açtığı bağlamın, Rosalind Franklin aracı üzerine büyük bir soru işareti koyduğunu söylüyor. Rover, DNA'nın eş kâşiflerinden olan Rosalind Franklin'in şerefine bu şekilde isimlendirildi. Ajans, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Ukrayna'daki savaşın sebep olduğu ölümler ve trajik sonuçlardan nedeniyle acı duyuyoruz. Doğru kararlar vermeye mutlak olarak en üst özeni gösteriyoruz: Sadece programlarımız çerçevesinde görev alan işgücümüz için değil, aynı zamanda Avrupai değerlerin korunması açısından da... Zira bu değerler, bizlerin uluslararası işbirliğine bakış açısını her zaman temelden şekillendirmiştir.

Aynı hafta Rusya'nın Roscosmos uzay ajansı tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği tarafından Rusya'ya uygulanan yeni yaptırımlara cevaben, Fransız Ginesi'ndeki Avrupa Kouruou Uzay Üssü'nden yapılacak Soyuz roketi fırlatmalarını askıya aldığı belirtildi.

Onlarca Yıla Yayılan İşbirliği Çöküyor!

Uzay araştırmalarında ümit edilen, uzayın, hemen altında yer alan Dünya'da meydana çatışmalardan muaf olmasıdır. Tam da bu nedenle, Soğuk Savaş ve Kırım krizi sırasında gerilimin yüksek olduğu zamanlarda bile Rusya ve Batı ülkeleri işbirliği yapmanın bir yolunu bulmuştur.

Ancak Ukrayna'nın işgali bir dönüm noktasına işaret ediyor: Artık gökyüzündeki işbirliğinin her zamanki gibi devam etmesi pek olası gözükmüyor. Öte yandan, onlarca yıla dayanan işbirliğini silip atmak da kolay olmayacak.

Örneğin ExoMars programı askıya alınırsa, bu, uzay aracının kriz sona erdiğinde fırlatılmak üzere depoya kaldırılacağı ve vakit geldiğinde normal şekilde fırlatılacağı anlamına mı geliyor? Yoksa Roscosmos'un yaptığı parçaların (örneğin iniş sisteminin) Rusya'nın müdahalesi olmadan yeniden tasarlanıp yeniden inşa edileceği anlamına mı geliyor?

Tüm Reklamları Kapat

Bu tür sorular, Rusya'nın şu anda dâhil olduğu her misyon için gündeme gelecek.

En zor problem ise Uluslararası Uzay İstasyonu. Yörüngedeki üssün altyapısı o kadar iç içe geçmiş hâlde ki, örneğin Rusya orada diğer uzay ajansları olmadan çalışamaz; ama bunun tam tersi de geçerli: Rusya olmaksızın bir Uluslararası Uzay İstasyonu hayal etmek çok zor. Sırf bu nedenle ISS, şimdilik Dünya'da olan bitenden bağımsız bir uzay işbirliğinin işareti olmaya devam edebilir - çünkü başka bir alternatif yok.

Eğer ki Rosalind Franklin 2022'de Mars'a fırlatılacaksa, bu fırlatmanın mümkün olabileceği çok kısıtlı bir zaman var: Eylül sonu ve Ekim başına denk gelen, sadece 10 günlük bir fırlatma penceresi... Bu dar pencereyi belirleyen şey, gezegenlerin hizalanması. Robotun fırlatması bu pencereyi kaçırırsa, bir sonraki fırlatma penceresi 26 ay sonra oluşacak.

Rover, Kazachok olarak bilinen ve Ruslar tarafından inşa edilen alçalma ve iniş mekanizması ile inşa edildi. Bu parçada bazı teknik sorunların hala çözülmesi gerekiyor, ancak Ruslar tarafından inşa edilen alçalma ve iniş mekanizmasının fırlatma rampasına zamanında ulaşabileceğine yönelik güven tam...

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

En azından tamdı. Mevcut iklimde işler değişti.

Geçen hafta İngiltere'nin Avam Kamarası'nda, Başbakan Boris Johnson, Rusya ile uzay işbirliğini temellendirmenin zor olduğunu söyledi. Milletvekillerine verdiği demeçte şöyle diyor:

Şimdiye kadar genel olarak sanatsal ve bilimsel işbirliğinin sürdürülmesinden yana olduğumu söylemeliyim; ancak mevcut koşullarda, bunların bile nasıl normal şekilde devam edebileceğini görmek zor.
Rosalind Franklin aracı, Rus Kazachok iniş modülünün üzerinde.
Rosalind Franklin aracı, Rus Kazachok iniş modülünün üzerinde.
Thales Alenia Space

Rosalind Franklin, resmi olarak ExoMars olarak bilinen iki parçalı bir uzay programının ikinci aşamasıdır.

İlk kısım, 2016 yılında Kızıl Gezegen'e fırlatılan bir uyduydu. Bu uydu şu anda gezegenin atmosferini inceliyor ve Rosalind Franklin geldiğinde onun için bir telekomünikasyon aktarma platformu görevi görecek.

Avrupa Uzay Ajansı'nın bir parçası olan İngiltere, 300 milyon Euro'nun üzerinde yatırım yaparak, ExoMars programına (İtalya'dan sonra) en büyük ikinci katkıyı sağladı. Bu katkının çoğu, aracın gelişimine öncülük etmek içindi.

2022 penceresi kaçırılırsa, 2024'te robotu fırlatmak için Rus olmayan başka bir roket bulunabilir; ancak aracı gezegenin yüzeyine yerleştirmek için batı donanımını tedarik etmek o kadar kolay olmayabilir: Avrupa'da - ve özellikle ABD'de - böyle bir alçalma ve iniş sistemi inşa etmek için gereken uzmanlık var; ancak tasarlamak, inşa etmek ve test etmek kesinlikle iki yıldan fazla sürecektir. Bu da Rosalind Franklin'in geleceğe daha da itileceği anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kadar gecikme, bazılarının, böyle bir aracın gönderilmesine yönelik projenin, harcanan para ve emeğe değip değmeyeceğini kaçınılmaz olarak sorgulamasına yol açacaktır.

Aslında robotun amacı oldukça eşsiz ve önemli: Yaşam izleri aramak için zeminde 2 metreye kadar sondaj yapacak. Planlanmış başka hiçbir Mars görevinin böyle bir amacı yok. Örneğin Perseverance aracı, yüzeyde sadece birkaç santimetrelik bir kazı yapabilecek şekilde donatılmıştır.

Öte yandan Avrupa Uzay Ajansı'nın Kızıl Gezegen'e altı tekerlekli bir araç gönderme arzusu, uzun süreli bir efsaneye dönüşmüş halde: Fikir, ilk olarak üye ülkeler tarafından 2005 yılında onaylandı ve 2011'de bir lansman yapıldı. Ancak kararsızlık, teknik sıkıntılar ve finansman eksiklikleri, projenin fırlatma pencelerini başından beri ardı ardına kaçırmasına neden oldu ve ertelendi.

Tüm Reklamları Kapat

Rosalind Franklin'i bir araya getiren Birleşik Krallık Uzay Ajansı ve Airbus UK, Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamada yer almak istemedi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 8
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: BBC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 03:02:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11533

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Amos, et al. Rusya'nın Ukrayna İşgali ve Sonrasında Gelen Yaptırımlar, Avrupa Uzay Ajansı'nın "Rosalind Franklin" Mars Rover Projesi'ni Erteleyecek!. (1 Mart 2022). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11533
Amos, J., Bakırcı, Ç. M. (2022, March 01). Rusya'nın Ukrayna İşgali ve Sonrasında Gelen Yaptırımlar, Avrupa Uzay Ajansı'nın "Rosalind Franklin" Mars Rover Projesi'ni Erteleyecek!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11533
J. Amos, et al. “Rusya'nın Ukrayna İşgali ve Sonrasında Gelen Yaptırımlar, Avrupa Uzay Ajansı'nın "Rosalind Franklin" Mars Rover Projesi'ni Erteleyecek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Mar. 2022, https://evrimagaci.org/s/11533.
Amos, Jonathan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Rusya'nın Ukrayna İşgali ve Sonrasında Gelen Yaptırımlar, Avrupa Uzay Ajansı'nın "Rosalind Franklin" Mars Rover Projesi'ni Erteleyecek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 01, 2022. https://evrimagaci.org/s/11533.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close