Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Rota Anomalisi Nedir? Uydular, Kendi Kendine Hızlanabilir mi?

1 dakika
2,952
Rota Anomalisi Nedir? Uydular, Kendi Kendine Hızlanabilir mi? Freight Waves
Tüm Reklamları Kapat

Bebek arabası içerisindeki bir bebeği ittiğinizi düşünün. Belli bir hızın üzerine çıktığınızda, bebek artık mutluluk çığlıkları atmak yerine gerilecek ve korkarak ağlamaya başlayacaktır. Bu yüzden bir yandan bebeğinizin ne kadar korkak olduğuna söylenerek, arabayı durduracaksınızdır.

Ancak bir gariplik var. Bebek arabası yavaşlayarak duracağı yerde, durdurmaya çalışmanıza ve bebeğin hareketsiz bir biçimde içinde oturmasına rağmen dümdüz yolda momentum kazanarak hızlanıyor! Bu durumda ne yapardınız? 

Bu size saçma geliyor olabilir, çünkü daha öğreniminizin en erken safhalarından itibaren öğretilen kütle ve enerji korunumu yasalarını hatırlıyorsunuzdur. Enerji (dolayısıyla kütle; ikisinin aynı şeyin farklı formları olduğunu unutmayın), vardan yok edilemez, yoktan da var edilemez. Sadece bir yerden bir diğerine aktarılabilir. Dolayısıyla bir şeyden, başlangıçtakinden daha fazla enerji elde etme şansınız yoktur; tabii eğer ki ona enerji vermiyorsanız. Ne yazık ki, ilkokul, lise ve hatta üniversite sıralarında, son derece sıradan "kanunlar" olarak okutulan bu basit fizik yasasının bile geçerli olmadığı durumlar vardır. 

Tüm Reklamları Kapat

Cisimlerin üzerlerine bilinen bir dış kuvvetin etkimemesinden ötürü, durmaları gerektiği yerde durup dururken hızlanmalarına neden olan bu duruma rota anomalisi adı verilir. NASA'nın daha önceden uzaya gönderdiği Galileo, NEAR, Pioneer 10 ve Pioneer 11 gibi sayısız uydu, devasa mesafeler boyunca açıklanamayan bir şekilde hızlanmışlardır. Bu durum her zaman Dünya'nın kütleçekiminin etkili olamayacağı kadar uzak bir mesafede meydana gelmiştir. Araştırmacılar bu durumu "sanki bilinmeyen bir evrensel kuvvet araçların gaz pedalına basıyor" diyerek özetlemektedirler.

Bu anormallik ilk olarak 1980 yılında keşfedildi ve bilim, o zamandan beridir bu soru işaretini çözmek için fazladan mesai harcıyor. Bilim insanları, bu durumu açıklamak için bilinen her türlü kuvveti gözden geçirdiler. Şimdiye kadarsa bu durumu tam olarak izah edebilecek bir teori geliştirilemedi. Yapılan incelemeler ise, buna her ne neden oluyorsa, cisimlere 9 x 10-10 m/s2 gibi çok küçük ama yine de gözlenebilir bir ivme kazandırdığını ortaya koyuyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Korkutucu! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Cracked | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/12/2024 06:53:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1015

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Üreme
Nobel Ödülü
Veri
Onkoloji
Mavi
Parçacık
Ahlak
Dışkı
Kalp
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Öne Çıkan
Gıda Güvenliği
Kanser Tedavisi
Maske Takmak
Balıklar
Nobel
İklim
Akıl
Model
Sars
Yapay
Covıd-19
Dünya Sağlık Örgütü
Şempanzeler
Yapay Zeka
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Rota Anomalisi Nedir? Uydular, Kendi Kendine Hızlanabilir mi?. (23 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1015
Bakırcı, Ç. M. (2013, February 23). Rota Anomalisi Nedir? Uydular, Kendi Kendine Hızlanabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1015
Ç. M. Bakırcı. “Rota Anomalisi Nedir? Uydular, Kendi Kendine Hızlanabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Feb. 2013, https://evrimagaci.org/s/1015.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Rota Anomalisi Nedir? Uydular, Kendi Kendine Hızlanabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 23, 2013. https://evrimagaci.org/s/1015.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close