Rhesus Makakları da objelerde suratlar görebiliyorlar
İlginizi Çekebilecek Sorular
- Siyam ikizlerinden birinin beyin ölümü gerçekleşince diğerine ne olur?
- Evrim ağacı, evrim ağacındaki yazarlar bir yazı, makale hazırlamak için ne kadar süre harcıyorlar?
- Ankara'nın başkent ilan edildiği yılda ankara'nın sosyal kültürel ekonomik ve coğrafi durumu nasıldı?
- Pekin adamı kimdir ve ne zaman ortaya çıkmıştır?
- Algi nedir? Nasil algilariz? Algilarimiz gelişir mi? Zeka gelişimi algiya mi bağli?
- Et yemek zorunlu değil, vegan beslenerek de hayatımızı devam ettirebiliyoruz, o halde et yemek acımasızlıktır. Bu argüman ne kadar doğru?
Paylaş
Bu yazı, der Standard isimli kaynaktan birebir çevrilmiştir. Çevirmen tarafından, metin içerisinde (varsa) açıkça belirtilen kısımlar haricinde, herhangi bir ekleme, çıkarma veya değişiklik yapılmamıştır. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
Güncel deneyler, sanrıların yalnızca insanlarda görülmediğini açıkça gösteriyor
İnsanların günlük objelerde suratlar görmesi, psikologlar tarafından sanrı olarak adlandırılıyor. Bu fenomen için bilinen örneklerden biri olarak, 1970'li yıllarda çekilen mars fotoğraflarında insan simasına benzeyen bir oluşum sayılabilir. Hatta bu oluşuma "Mars suratı" ismi bile verilmişti.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2Ffded21aea0d7ad28b8260b1200e27ddd.jpg)
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2Ff5ebdda7030c59359630a1896f28bfd2.jpg)
Amerikan bilim insanları ise var olmayan suratlar görme durumunun sadece insana özgü olmadığını tespit ettiler. Primatlar da tesadüfi biçimleri, yüzlere ait modeller olarak yorumlayabiliyorlar.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F2f45496ee3a8d70606e119b4779e0484.jpg)
Suratlara daha uzun bakmak
Mayland'daki National Institute of Mental Health'den Jessica Taubert ve ekibi 5 Rhesus makağına bilgisayar ekranında fotoğraflar gösterdiler ve her birinin ne kadar süre boyunca bu fotoğraflara baktıklarını kaydettiler. Önceki incelemeler insanlarda olduğu gibi, Rhesus makaklarının da suratlara cansız objelerden daha uzun baktıklarını ortaya çıkarmıştı. Sunulan fotoğraflar farklı objeleri gösteriyorlardı. Çoğu, çok ayırt edici olmasa da, bazı benzer yüz karakteristikleri barındırıyordu. Bunların yanında makaklara, diğer primat türlerinden fotoğraflar da sunuldu.
Primat fotoğrafları daha az ilgi çekti
''Current Biology" dergisinde sunulan sonuçlar, bilim insanlarının görüşüne göre gayet açıktı: Rhesus makakları suratlara benzeyen nesnelere belirgin şekilde daha uzun ve dikkatlii bakıyorlardı. Taubert ve ekibi primatların izini sürebilen kameralardan alınan görüntülerin yardımıyla, onların özellikle ağız ve gözleri tasvir eden örnek şekillere daha uzun odaklandıklarını tespit ettiler. Araştırmacılar Rhesus makaklarındaki sanrılar konusunda tespit edilen bu becerinin, primatlarda surat tanımanın sosyal işbirliğinde önemli bir rol oynadığı kanısındalar.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: der Standard
- -. Rhesusaffen Sehen Gesichter, Wo Keine Sind. (2017, Ağustos 28). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2018. Alındığı Yer: der Standard
- Jessica Taubert, et al. (2018). Face Pareidolia In The Rhesus Monkey. Current Biology.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2019 20:41:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7179
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in der Standard. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.