Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Rhesus Makakları da objelerde suratlar görebiliyorlar

1 dakika
1,467
Rhesus Makakları da objelerde suratlar görebiliyorlar
Tüm Reklamları Kapat

Güncel deneyler, sanrıların yalnızca insanlarda görülmediğini açıkça gösteriyor

İnsanların günlük objelerde suratlar görmesi, psikologlar tarafından sanrı olarak adlandırılıyor. Bu fenomen için bilinen örneklerden biri olarak, 1970'li yıllarda çekilen mars fotoğraflarında insan simasına benzeyen bir oluşum sayılabilir. Hatta bu oluşuma "Mars suratı" ismi bile verilmişti.

Surat görmemize neden olan yansımaların bulunduğu Mars yüzeyi.
Surat görmemize neden olan yansımaların bulunduğu Mars yüzeyi.
Yüzeyin gerçek hali.
Yüzeyin gerçek hali.
NASA / JPL / University of Arizona

Amerikan bilim insanları ise var olmayan suratlar görme durumunun sadece insana özgü olmadığını tespit ettiler. Primatlar da tesadüfi biçimleri, yüzlere ait modeller olarak yorumlayabiliyorlar.

Rhesus makakları yaşamayan objelerde yüzler görebiliyor.
Rhesus makakları yaşamayan objelerde yüzler görebiliyor.
Current Biology

Suratlara daha uzun bakmak

Mayland'daki National Institute of Mental Health'den Jessica Taubert ve ekibi 5 Rhesus makağına bilgisayar ekranında fotoğraflar gösterdiler ve her birinin ne kadar süre boyunca bu fotoğraflara baktıklarını kaydettiler. Önceki incelemeler insanlarda olduğu gibi, Rhesus makaklarının da suratlara cansız objelerden daha uzun baktıklarını ortaya çıkarmıştı. Sunulan fotoğraflar farklı objeleri gösteriyorlardı. Çoğu, çok ayırt edici olmasa da, bazı benzer yüz karakteristikleri barındırıyordu. Bunların yanında makaklara, diğer primat türlerinden fotoğraflar da sunuldu.

Tüm Reklamları Kapat

Primat fotoğrafları daha az ilgi çekti

''Current Biology" dergisinde sunulan sonuçlar, bilim insanlarının görüşüne göre gayet açıktı: Rhesus makakları suratlara benzeyen nesnelere belirgin şekilde daha uzun ve dikkatlii bakıyorlardı. Taubert ve ekibi primatların izini sürebilen kameralardan alınan görüntülerin yardımıyla, onların özellikle ağız ve gözleri tasvir eden örnek şekillere daha uzun odaklandıklarını tespit ettiler. Araştırmacılar Rhesus makaklarındaki sanrılar konusunda tespit edilen bu becerinin, primatlarda surat tanımanın sosyal işbirliğinde önemli bir rol oynadığı kanısındalar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: der Standard | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 15:30:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7179

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Yaman, et al. Rhesus Makakları da objelerde suratlar görebiliyorlar. (8 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7179
Yaman, E., Özdoğan, K. T. (2017, October 08). Rhesus Makakları da objelerde suratlar görebiliyorlar. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/7179
E. Yaman, et al. “Rhesus Makakları da objelerde suratlar görebiliyorlar.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Esra Yaman, Evrim Ağacı, 08 Oct. 2017, https://evrimagaci.org/s/7179.
Yaman, Esra. Özdoğan, Kadir Toykan. “Rhesus Makakları da objelerde suratlar görebiliyorlar.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Esra Yaman. Evrim Ağacı, October 08, 2017. https://evrimagaci.org/s/7179.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close