Renkli Görme Yetimizi Meyve Arayan Atalarımıza Borçluyuz!
Memeliler arasında, primatlar ikiden ziyade üç farklı ışık tipine duyarlı koni hücreleriyle özgün sayılabilirler. Bu özellikleri, insanların ve yakın akrabalarının standart renk spektrumu olduğunu düşündüğümüz şekilde görmelerini sağlar. (Kırmızı yeşil renk körü olan insanlar, tabii ki, farklı bir görüş spektrumuna sahipler.)
Primatların neden üçrenkli (trikromatik) görüşe sahip oldukları, genelde atalarımızın arka planı çoğunlukla yeşil olan ormanlarda renkli ve olgun meyve arayışı sonucunda oluşan seçilim baskısıyla açıklanagelmiştir.
Bir Eski Dünya maymunu türü olan rhesus makakları (Macaca mulatta), bu hipotezi test etmemize yarayacak genetik ayrışmaya sahip: Yaygın genetik çeşitlilik kapsamında bazı dişi makaklar üç tip koni hücrelerine, bazıları ise iki tip koni hücrelerine sahipler.
Esaret altındaki makaklar üzerinde yapılan çalışmalar, trikromatik görüşü olan dişi makakların, dikromatik (ikirenkli) görüşü olan dişilere göre çok daha hızlı bir şekilde meyveleri bulduklarını gösterdi. Bunun yanı sıra doğal yaşam alanlarındaki makaklar üzerinde bu doğrulama denemeleri oldukça zorluydu, nedeni ise makakların bulunması çok zor olmaları, bunun yanında kimin ne zaman ne yiyeceği konusunda yaşın ve statünün de çok önemli olmasıydı.
Cayo Santiago, Porto Riko'da 30 farklı ağaç türünden beslenen 80 farklı makak üzerinde yapılan 20,000'den bireysel gözlem ile gerçekleştirilen çalışmanın bulgularını Kanada'daki Calgary Üniversitesinden Amanda Melin, AAAS (American Association for the Advancement of Science) toplantısında dile getirdi.
Araştırmaları sonucu Melin, üçrenkli görüşe sahip dişi makakların, ikirenkli görüşü olanlara göre çok daha kolay ve hızlı bir şekilde meyvelerin yerini belirleyip onları yediğini gösterdiklerini belirtiyor. Dolayısıyla avantaj sağlayan üçrenkli görüşün insanlarda ve yakın akrabalarında evrimi, bu fikri güçlü bir şekilde desteklediğini belirtiyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 16
- 7
- 6
- 6
- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Mag News | Arşiv Bağlantısı
- Michael Price. You Can Thank Your Fruit-Hunting Ancestors For Your Color Vision. (19 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2018. Alındığı Yer: Science Mag News | Arşiv Bağlantısı
- AAAS. Hindsight Wasn't 20/20 Nor As Colorful: The Evolution Of Primate Vision. (19 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2018. Alındığı Yer: AAAS | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:25:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7145
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Mag News. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.