Pringles Şekli: Hiperbolik Paraboloid
Pringles ya da at eyerlerinde gördüğümüz bu şekle, hiperbolik paraboloid diyoruz. İsmi bu kadar şaşaalı olsa da, aslında matematiksel ifadesi son derece basit bir geometrik şekil. İlk etapta böyle bir şeklin ne işe yarayacağını anlamıyor olabilirsiniz; ancak bilimin güzelliği de aslında birazcık burada gizli diyebiliriz: ona baktıkça, detayları görmeye başlıyorsunuz.
Matematiksel tanımları ve nasıl ifade edildikleri çok önemli değil, görselde zaten basit bir denklemini görüyorsunuz. Ancak paraboloidler, şekilleri gereği çok ilginç özelliklere sahiptirler. Örneğin, buradaki hiperbolik paraboloidin kardeşi olan parabolik paraboloidler, üzerlerine düşen ışığı tek bir noktaya odaklamalarıyla bilinirler. Bu ne işimize yarardı? Bir düşünün, ne tür uygulamalarda, çok uzaklardan gelen ışığı tek bir noktaya odaklayarak bir görüntü elde etmeye çalışırız? Evet, astronomide! Gerçekten de, parabolik paraboloidler oval bir kupaya benzerler ve aşağıdaki gibi görünürler:
Bu şekilleri sayesinde, içlerine düşen ışığı tek bir noktaya (odak noktasına) odaklayarak, çok keskin bir görüntü elde etmemizi sağlarlar. Bu nedenle, teleskopların vazgeçilmez parçalarından birisidirler.
Peki ya bunun tersi? Ne zaman dağınık gelen ışığı, paralel olarak geri yansıtmak isteriz? Örneğin, arama kurtarma ekiplerinin kullandığı arama fenerlerinde! Bu aletler içerisinde yer alan parabolik paraboloidin arka kısmına ışık düşürecek olursanız, etraftan dağınık gelen ışığı tek bir hat halinde geri yansıtacaktır. Böylelikle odaklanmış bir ışık huzmesi elde etmeniz mümkündür.
İyi ama, Pringles'ın bu şekli ne işe yarıyor? Parabolik paraboloidlerin yapabildikleri epey havalı gözükse de, hiperbolik paraboloidler bu konuda pek de üne sahip değillerdir. Çoğu zaman, estetik görünümleri nedeniyle mimarinin önemli birer parçası olsalar da, bunun haricinde pek kullanışlı sayılmazlar. Pringles'ın iddia ettiğine göreyse, bu hiperbolik paraboloid şekil, tek bir kutu içerisine çok sayıda cipsi sımsıkı bir şekilde yerleştirmeye yarıyor ve güçlü yapısı nedeniyle kırılmalara engel oluyor olması. Bu konuda çok da güvenilir bir araştırma yok, dolayısıyla düzlemsel (dümdüz) cipsler ile Pringles arasında gerçekten dayanıklılık ve taşıma kolaylığı açısından bir fark var mı, söylemek zor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- Wikipedia. Paraboloid. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/01/2025 12:04:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3311
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.