Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Plüton ile İlk Temasa Adım Adım: New Horizons Uydusu, Hedefine Yaklaştığı İçin Uyandırıldı!

2 dakika
3,376
Plüton ile İlk Temasa Adım Adım: New Horizons Uydusu, Hedefine Yaklaştığı İçin Uyandırıldı!
Tüm Reklamları Kapat

Tam isabet hedefine doğru ilerleyen New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracı, son elektronik hibernasyon döneminden de uyandırıldı. Bundan 7 ay sonra, Plüton'a ilk ziyaretimizi yapacağız!

Selam? New Horizons? Hadi ama, uykucu seni... Plüton ile büyük buluşmana gitme vakti!

Pekala, NASA tarafından 7 Aralık 2014'te uyandırılan New Horizons ile aramızda geçen iletişim bundan birazcık daha soğuktu. Çünkü zaten New Horizons'ın bilgisayar hafızasında var olan bir komut, kendiliğinden aktive oldu. Ancak nihayetinde ona demek istediğimiz şey bununla aynıydı: uyan artık!

New Horizons üzerindeki elektronik devreler, uzun bir uyku döneminden uyanması sonucunda 7 Aralık'ta yeniden aktive oldu. Aracın vericisi bir durum bildirim raporu gönderdi; ancak bu raporun Dünya'ya ulaşması 4 saat 26 dakika sürdü! Bu süre, ışığın 4.8 milyar kilometrelik mesafeyi kat etmesi için gereken süredir. New Horizons, bizden o kadar uzakta... Aktivasyon sinyali Johns Hopkins Üniversitesi'nde bulunan Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'na 7 Aralık 2014'te Türkiye saati ile 16:53'te ulaştı.

Tüm Reklamları Kapat

Bir açıdan bakıldığında, bu aktivasyon sıradan bir rutindir. 19 Ocak 2006'da fırlatılan uydunun Jüpiter'e ulaşması sadece 13 ay sürdü. Jüpiter, Plüton'a kadar ulaşacak yolculuğu için araca kütleçekim gazını verdi. Uydu, sonrasında Satürn, Uranüs ve Neptün'ün yörüngelerini aşmak için 8 yıl harcadı! Bu süreçte uydu tam 18 defa uykuya yatırıldı ve pratik olarak, boşlukta öylece, hedefine doğru sürüklendi. Bu uykular toplamda 1873 gün sürdü ki bu, aracın uzayda geçirdiği zamanın %66'sına denk geliyor. Bu uyku dönemleri 66 ila 202 gün arasında değişen süreler boyunca sürdü.

Ancak artık iş farklı. Bu noktadan sonra uyduya uyku yok. Her zaman uyanık ve meşgul olacak. Çünkü Plüton'a yaptığı kahramanca ziyareti Temmuz 2015'te gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yakın bir gelecekte uydu bazı "sağlık kontrollerinden" geçirilecek ve bazı bilgisayar güncellemeleri yapılacak. Dünya üzerindeki araştırmacılar aynı zamanda uydunun geçtiği bölgelerden topladığı gezegenler arası tozu analiz etme imkanı bulacak. Bu tozlar, araç üzerindeki 7 cihazdan 3'ü tarafından değerlendirilecek.

Bu yoğun süreç 15 Ocak 2015'ten itibaren başlayacak. Bu noktadan itibaren, Plüton ve uyduları üzerinde ilk gözlemler yapılmaya başlanacak. Mayıs ayına gelindiğinde aracın Plüton'a ait çekebileceği fotoğrafların kalitesi, Hubble Uzay Teleskobu ile bugüne kadar çekilebilmiş Plüton fotoğraflarından daha yüksek olacak. Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden baş araştırmacı Alan Stern şöyle söylüyor:

Plüton'a dair bilgilerimiz oldukça sınırlı. Onun hakkında çok ama çok az şey biliyoruz. Bir bakıma bu, Mars'a 50 sene önce yaptığımız ilk görevden önce Mars hakkında bildiklerimize benziyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:12:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3115

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Beatty, et al. Plüton ile İlk Temasa Adım Adım: New Horizons Uydusu, Hedefine Yaklaştığı İçin Uyandırıldı!. (8 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3115
Beatty, K., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 08). Plüton ile İlk Temasa Adım Adım: New Horizons Uydusu, Hedefine Yaklaştığı İçin Uyandırıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3115
K. Beatty, et al. “Plüton ile İlk Temasa Adım Adım: New Horizons Uydusu, Hedefine Yaklaştığı İçin Uyandırıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 08 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3115.
Beatty, Kelly. Bakırcı, Çağrı Mert. “Plüton ile İlk Temasa Adım Adım: New Horizons Uydusu, Hedefine Yaklaştığı İçin Uyandırıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 08, 2014. https://evrimagaci.org/s/3115.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close