Tam isabet hedefine doğru ilerleyen New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracı, son elektronik hibernasyon döneminden de uyandırıldı. Bundan 7 ay sonra, Plüton'a ilk ziyaretimizi yapacağız!
"Selam? New Horizons? Hadi ama, uykucu seni... Plüton ile büyük buluşmana gitme vakti!"
Pekala, NASA tarafından 7 Aralık 2014'te uyandırılan New Horizons ile aramızda geçen iletişim bundan birazcık daha soğuktu. Çünkü zaten New Horizons'ın bilgisayar hafızasında var olan bir komut, kendiliğinden aktive oldu. Ancak nihayetinde ona demek istediğimiz şey bununla aynıydı: uyan artık!
New Horizons üzerindeki elektronik devreler, uzun bir uyku döneminden uyanması sonucunda 7 Aralık'ta yeniden aktive oldu. Aracın vericisi bir durum bildirim raporu gönderdi; ancak bu raporun Dünya'ya ulaşması 4 saat 26 dakika sürdü! Bu süre, ışığın 4.8 milyar kilometrelik mesafeyi kat etmesi için gereken süredir. New Horizons, bizden o kadar uzakta... Aktivasyon sinyali Johns Hopkins Üniversitesi'nde bulunan Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'na 7 Aralık 2014'te Türkiye saati ile 16:53'te ulaştı.
Bir açıdan bakıldığında, bu aktivasyon sıradan bir rutindir. 19 Ocak 2006'da fırlatılan uydunun Jüpiter'e ulaşması sadece 13 ay sürdü. Jüpiter, Plüton'a kadar ulaşacak yolculuğu için araca kütleçekim gazını verdi. Uydu, sonrasında Satürn, Uranüs ve Neptün'ün yörüngelerini aşmak için 8 yıl harcadı! Bu süreçte uydu tam 18 defa uykuya yatırıldı ve pratik olarak, boşlukta öylece, hedefine doğru sürüklendi. Bu uykular toplamda 1873 gün sürdü ki bu, aracın uzayda geçirdiği zamanın %66'sına denk geliyor. Bu uyku dönemleri 66 ila 202 gün arasında değişen süreler boyunca sürdü.
Ancak artık iş farklı. Bu noktadan sonra uyduya uyku yok. Her zaman uyanık ve meşgul olacak. Çünkü Plüton'a yaptığı kahramanca ziyareti Temmuz 2015'te gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yakın bir gelecekte uydu bazı "sağlık kontrollerinden" geçirilecek ve bazı bilgisayar güncellemeleri yapılacak. Dünya üzerindeki araştırmacılar aynı zamanda uydunun geçtiği bölgelerden topladığı gezegenler arası tozu analiz etme imkanı bulacak. Bu tozlar, araç üzerindeki 7 cihazdan 3'ü tarafından değerlendirilecek.
Bu yoğun süreç 15 Ocak 2015'ten itibaren başlayacak. Bu noktadan itibaren, Plüton ve uyduları üzerinde ilk gözlemler yapılmaya başlanacak. Mayıs ayına gelindiğinde aracın Plüton'a ait çekebileceği fotoğrafların kalitesi, Hubble Uzay Teleskobu ile bugüne kadar çekilebilmiş Plüton fotoğraflarından daha yüksek olacak. Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden baş araştırmacı Alan Stern şöyle söylüyor:
"Plüton'a dair bilgilerimiz oldukça sınırlı. Onun hakkında çok ama çok az şey biliyoruz. Bir bakıma bu, Mars'a 50 sene önce yaptığımız ilk görevden önce Mars hakkında bildiklerimize benziyor."
Kaynak: Sky and Telescope