Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler Pişmiş Yemeği Pişmemişe Tercih Ediyor!

Şempanzeler Pişmiş Yemeği Pişmemişe Tercih Ediyor!
1 dakika
4,219
Tüm Reklamları Kapat

Yemek yapmaktan nefret etseniz bile bunu yapabilecek bilişsel yeteneğiniz var. İşin en sıkıcı kısımları, lazım olan malzemeleri almak için market market dolaşmak ve onları bir araya getirerek pişirmek. Yaptığınız yemeği ağzınıza attığınızda ise tüm o nefrete sebep olan aşamaları bir seferde unutursunuz. Zihinsel kapasite göz önüne alındığında yemek pişirmek sadece insanlara hasmış gibi görünüyordu. Proceedings of The Royal Society B dergisinde yayınlanan bir makaleye göre şempanzeler de zamanla yemek pişirmeyi öğrenebilir. Hatta şu anda bile pişmiş yemeği çiğ olana tercih ediyorlar.

Araştırmacılar insanların yemeklerini ne zamandan beri pişirmeye başladığından emin değiller. Peki yemeği pişirmenin herhangi bir avantajı var mıydı? Yakın akrabalarımız üzerinde yapılan incelemelerle hem bu soruya hem de insanoğlunun yemek pişirmeye nasıl başladığına cevap üretilmeye çalışılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler doğal ortamlarında tabii ki sote ya da kavurma yapamıyorlar. Araştırmacılar ise önlerine yemeklerini pişirebilecekleri malzemeleri koydular ve zihinsel kapasitelerini test ettiler. Çıkan sonuç şu: Şempanzeler pişmiş yemeği çiğ olana tercih ediyorlar. Hatta ateş ve pişirmek arasındaki ilişkiyi de anlıyorlar!

Bilim insanları pişirme işlemi simülasyonu olarak bir kase kullandılar, ya da bir bilim insanının deyişiyle “şempanze mikrodalgası”. Eğer çiğ yemeği onun içerisine koyarsanız yemek pişmiş olarak çıkıyor. Tabii ki gerçekte böyle değil. Kasenin alt kısmındaki bölgede pişmiş yemek zaten var. Şempanzeler pişmemiş yemeği onun içine attıklarında bakıcıları altından pişmiş yemeği çıkarıyorlar ve şempanzeler yemeği pişmiş sanıyor (ya da bizim öyle sanmamızı istiyorlar, kim bilir). Bu basit deney, şempanzelerin yemek pişirme yeteneklerinin olup olmadığının test edildiği ilk deney olma özelliğini taşıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler, tıpkı insanlar gibi yemek pişirme konusunda gereken bütün bilişsel kapasiteye sahipler. Bu da ilk insanların eti pişirmek için büyük bir beyin gücüne sahip olmak zorunda olmadıklarının bir kanıtı olabilir.

Bunu kesin olarak söyleyemeyiz ama muhtemelen biz insanlar da ta ki içimizden biri eti ateşin yanına yanlışlıkla düşürdükten kısa bir süre sonra tadının ne kadar güzelleştiğini fark edene kadar etlerimizi pişiremiyorduk. Gerekli olan bilişsel kapasiteye sahip olsak da...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • İnanılmaz 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 2
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 10:55:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3915

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Ses
Parazit
Isı
Doğum
Zihin
Doğa Yasası
Astrofizik
Kişilik
Kuvvet
Yatay Gen Transferi
Böcek
Onkoloji
Hidrotermal Baca
Evrimsel Psikoloji
Köpekbalığı
Teleskop
Geometri
Kedigiller
Kuyruk
İspat
Uçma
Albert Einstein
Entomoloji
Öğrenme Alanı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Ossola, et al. Şempanzeler Pişmiş Yemeği Pişmemişe Tercih Ediyor!. (26 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3915
Ossola, A., Öztürk, M., Bakırcı, Ç. M. (2015, October 26). Şempanzeler Pişmiş Yemeği Pişmemişe Tercih Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3915
A. Ossola, et al. “Şempanzeler Pişmiş Yemeği Pişmemişe Tercih Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk, Evrim Ağacı, 26 Oct. 2015, https://evrimagaci.org/s/3915.
Ossola, A.. Öztürk, Meriç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Şempanzeler Pişmiş Yemeği Pişmemişe Tercih Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk. Evrim Ağacı, October 26, 2015. https://evrimagaci.org/s/3915.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close