Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Plasebonun Gücü: Kendilerine Verilenin İlaç Olmadığını Bilen İnsanların Bile Ağrısı Azalıyor!

Plasebonun Gücü: Kendilerine Verilenin İlaç Olmadığını Bilen İnsanların Bile Ağrısı Azalıyor! Pacific Standard
2 dakika
1,736
Tüm Reklamları Kapat

Plaseboların ancak hasta onları farkında olmayarak aldığında işe yaradığı hipotezi halk arasında tutunmuş bir düşüncedir. Ancak araştırmacılar, içtikleri ilaçların plasebo olduğunu bilen hastalarda bile plaseboların ağrıyı azaltabildiğini buldular. Harvard Tıp Fakültesi ve Beth Israel Deaconess Sağlık Merkezi’nden kıdemli yazar Ted Kaptchuk çalışmalarıyla ilgili olarak şöyle söylüyor:

Ağrıdaki azalma öyle küçük miktarlarda değildi. Normal ağrı tedavisi süreçlerinde bilerek plasebo almış olan hastalarda ağrıdaki azalma % 30’lara kadar inerken, sadece sıradan tedaviyi görenlerde azalma %16 seviyesindeydi. Bu yeni araştırmanın gösterdiği üzere, plasebo etkisinin ortaya çıkabilmesi için hastaların gerçek ilaç içtiklerini düşünmeleri gerekmiyor. Doktor-hasta ilişkisi bağlamı içerisinde tablet alımı, plasebo olduğunu bilseniz bile, semptomları değiştiren ve büyük bir ihtimalle semptomları düzenleyen beyin bölgelerini uyaran bir ritüeldir.

Ekip, dünyanın önde gelen sakatlık sebebi olan kronik bel ağrısından mustarip 97 kişiyle çalıştı. Her bir katılımcının günlük olarak çektiği ağrıyı değerlendirdikten ve onlara plasebo etkisinin ne olduğunu söyledikten sonra katılımcıları rastgele iki gruba böldüler.

Ekibin “her zamanki tedavi” (HZT) diye adlandırdığı birinci grup normal ağrı tedavilerine devam edeceklerdi. “Açık plasebo çalışması” (APÇ) olarak adlandırılan ikinci gruba ise açıkça işaretlenmiş bir kutu plasebo hapı verildi.

Tüm Reklamları Kapat

Hem HZT hem de APÇ grubu hali hazırda opioid içermeyen ilaçlarla ağrılarını geçirmeye çalıştıkları için, araştırmacılar her iki gruba da buna devam etmelerini fakat APÇ grubuna günde iki doz plasebo hapı almalarını söylediler.

Üç hafta sonra araştırmacılar, katılımcıların deneyin başından sonuna kadar olan ağrı seviyelerindeki değişiklikleri ölçmek için her iki grupla bir araya geldi. Beklenilenin aksine APÇ grubu, normal ağrı ve maksimum ağrı kategorilerinde koskoca %30’luk bir düşüş gösterdi.

Diğer yandan HZT grubu, normal ağrılarında %9’luk ve maksimum ağrılarında %16’lık bir düşüş belirttiler, yani plasebo grubundakiler HZT grubundakilere göre normal ağrılarında 3 kat daha az, maksimum ağrılarında ise HZT grubundakilerin ağrı yüzdelerinin yarısı kadar ağrı çekmişlerdi. Portekiz’in Lizbon şehrindeki Uygulamalı Psikoloji Yüksek Enstitüsü’nden (ISPA) başyazar Claudia Carvalho şöyle diyor:

Bulgularımızın gösterdiği üzere plasebo etkisi aldatmaca olmadan da işe yarayabiliyor. Hastalar neler olacağını merak ettiler ve bu sıra dışı yaklaşımın keyfini sürdüler. Ağrıları karşısında kendilerini güçlenmiş hissettiler.

Ekip, hastaların plasebo ilaçlarına neden bu kadar iyi yanıt verdikleri hakkında kesin bir görüş ileri süremese de Kaptchuk’a göre bunun nedeni, hastaların kendilerini yeni bir tedavinin içinde bulmalarıyla ilgili olabilir. Kaptchuk bu konuda şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum, yeni bir tedavinin içinde olmanın verdiği olumlu etkiyle ilgili. Bir doktorla veya hemşireyle etkileşime geçmek, ilaç almak ya da bunlar gibi sağlık sistemimizin sembolleri ve ritüelleriyle ilgisi var. Vücut tüm bunlara yanıt veriyor. Elbette, plasebo müdahalesi ile asla bir atardamarı açamayız ya da tümörü küçültemeyiz. Plasebo etkisi, tedavi etme konusunda bir hiç olsa da söz konusu etkinin insanlara kendilerini iyi hissettirdiği bir gerçek.

Hasta farkında olduğunda bile, plasebo etkisinin nasıl oluştuğuna ve plasebo etkisini neyin tetiklediğine dair etmenleri anlamak için yapılacak çok iş olmasına rağmen, ekibin çalışmaları kronik ağrıdan şikayetçi olan hastalara umut olabilecek yeni tedavi yöntemleri sunabilir.

Ekibin çalışması Pain adlı dergide yayımlandı. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • Josh Hrala. Knowingly Taking A Placebo Can Still Reduce Your Pain. (14 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2018. Alındığı Yer: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 15:59:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4971

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Çelikgil, et al. Plasebonun Gücü: Kendilerine Verilenin İlaç Olmadığını Bilen İnsanların Bile Ağrısı Azalıyor!. (12 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4971
Çelikgil, A., Bakırcı, Ç. M. (2017, February 12). Plasebonun Gücü: Kendilerine Verilenin İlaç Olmadığını Bilen İnsanların Bile Ağrısı Azalıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4971
A. Çelikgil, et al. “Plasebonun Gücü: Kendilerine Verilenin İlaç Olmadığını Bilen İnsanların Bile Ağrısı Azalıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Atilla Çelikgil, Evrim Ağacı, 12 Feb. 2017, https://evrimagaci.org/s/4971.
Çelikgil, Atilla. Bakırcı, Çağrı Mert. “Plasebonun Gücü: Kendilerine Verilenin İlaç Olmadığını Bilen İnsanların Bile Ağrısı Azalıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Atilla Çelikgil. Evrim Ağacı, February 12, 2017. https://evrimagaci.org/s/4971.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close