Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mars Kâşifi Dünya-Dışı En Uzun Sürüş Rekorunu Kırdı!

Mars Kâşifi Dünya-Dışı En Uzun Sürüş Rekorunu Kırdı!
2 dakika
1,287
Tüm Reklamları Kapat

Ocak 2004'te Marsa iniş yapan NASA uzay kâşifi Opportunity, Temmuz 2014’ün son haftasında 40 kilometreyi (25 mil) aşan sürüş mesafesiyle dünya dışı keşif mesafesi rekoru kırdı. NASA'nın Jet İtiş Laboratuvarı'nda çalışan John Callas, bir haber bülteninde şunları söyledi:

Opportunity diğer dünyalardaki tekerlekli taşıtların hepsinden daha uzağa gitti. Opportunity'nin yaklaşık 1 kilometrelik sürüş mesafesi kat etmesi niyetiyle yapılması ve asla uzak mesafeler için tasarlanmış olmaması da çok kayda değer.

Ars Technica şöyle açıklıyor: Curiosity'nin sahneye çıkmasından çok önce, uzay kâşifi çifti Spirit ve Opportunity Kızıl Gezegen'de seyir halindeydi. İkisi de sadece 90 sol (veya Mars günü yani yaklaşık 24 saat 39.5 dakika) boyunca çalışmak için tasarlandı ve ikisi de ömrünü aştı. Spirit'in güneş enerjisi düzeneği 2010'da enerji üretmeyi durdurdu. Opportunity 10. yıl dönümünden çok sonra hala tıngırdayarak yol almaya devam ediyor. Bu cesur uzay kâşifi bunca zamandır Mars'ın bileşimini anlamamıza yardımcı oluyor ve geçmiş zamandaki su hareketleri hakkında ipuçları da gönderiyor. Callas, Los Angeles Times'a şunları söyledi:

En çılgın hayallerinde bile hiç kimse uzay kâşifinin bu kadar uzun dayanacağını düşünmemişti. İnsanlar iddiaya girdiler: 'Belki ilk Mars kışını görürüz ya da belki iki yıl daha dayanabiliriz' diye ama hiç kimse bu kadar uzun dayanacağını düşünmemişti.

27 Temmuz 2014'te kat ettiği 48 metrelik (157 feet) sürüşüyle de, kat etmiş olduğu toplam mesafe 40.25 kilometreye (25.01 mil) ulaştı. Rotası yukarıdaki haritada gösterildiği gibidir. Bu ayki sürüşleri uzay kâşifini Endeavour kraterinin batı kıyısı boyunca güneye doğru götürdü; 22 kilometre (14 mil) genişliğindeki bu kratere 2011'de ulaşmıştı. Bu yerler, uzay kâşifinin indiği krater olan Eagle kraterinin içinde ölçülenden daha az asidik suya sahip ortamların çok eskiden var olabileceği hakkında deliller sunuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Önceki mesafe rekoru 15 Ocak 1973'te Ay'a inen Sovyet Lunokhod 2 uzay kâşifine aitti. 5 aydan kısa bir sürede 39 kilometre (24.2 mil) gibi bir mesafe kat etmişti. Bu yılın başlarında Opportunity bu rekora yaklaşınca araştırmacılar Endavour kraterinin batı kıyısının dışındaki yamaçta bulunan ve 6 metre (20 feet) genişliğinde olan kratere Lunokhod 2 adını verdiler. Opportunity'den gelen aşağıdaki doğal renkli fotoğraf Solander Point'in güneyinde uzanan Lunokhod 2 kraterini gösteriyor. Fotoğraf Opportunity'nin 3644'üncü solunda (24 Nisan 2014’te) çekildi. Uzay kâşifinin gövdesinin bir bölümü, panoramik kamerası ve güneş enerjisi düzeneğiyle fotoğrafın alt kısmında görülebilir. 

Eğer Opportunity bir maraton uzunluğu kadar – yaklaşık 42.2 kilometre (26.2 mil) – çalışmaya devam edebilirse şimdiden "Maraton Vadisi" olarak adlandırılmış olan yerde bir sonraki önemli araştırma bölgesi görevine başlayacak. Mars yörüngesindeki uzay aracından yapılan gözlemler, görünen farklı katmanların sebep olduğu dik yamaçlarla çevrili bu vadide birbirine yakın birçok kil mineralinin sergilendiği izlenimini veriyor.

Aşağıdaki tablo 28 Temmuz 2014 itibariyle Mars ve Ay'ımızın yüzeyindeki tekerlekli araçlar tarafından kat edilen mesafelerin bir karşılaştırmasını sunuyor. Bu görsel, ilk üçü sığdırabilmek için kırpılmış olsa da (Curiosity'i de içeren) tam görsele buradan ulaşabilirsiniz.

Çeviren: Fatma Rabia Fidan

Düzenleyen: İG

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 07:46:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2546

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Fang, et al. Mars Kâşifi Dünya-Dışı En Uzun Sürüş Rekorunu Kırdı!. (13 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2546
Fang, J., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, August 13). Mars Kâşifi Dünya-Dışı En Uzun Sürüş Rekorunu Kırdı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2546
J. Fang, et al. “Mars Kâşifi Dünya-Dışı En Uzun Sürüş Rekorunu Kırdı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2546.
Fang, Janet. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Mars Kâşifi Dünya-Dışı En Uzun Sürüş Rekorunu Kırdı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 13, 2014. https://evrimagaci.org/s/2546.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close