Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Peru'da 4.000 Yıllık Tapınak ve Tiyatro keşfedildi!

2 dakika
579
Peru'da 4.000 Yıllık Tapınak ve Tiyatro keşfedildi! CNN
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Peru'da arkeologlar, 4.000 yıllık olduğunu düşündükleri bir tapınak ve tiyatronun kalıntılarını ortaya çıkardı. Bu keşif, bölgedeki karmaşık dinlerin kökenleri hakkında yeni bir ışık tutuyor.

Ekip, yeni arkeolojik alan La Otra Banda, Cerro Las Animas'ı Haziran ayında incelemeye başladı. Yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde bir alanı kazan ekip, sadece 2 metre derinlikte çamur ve kilden yapılmış eski duvarların izlerine rastladı. Field Müzesi'nde araştırmacı olan ve ekibin lideri Luis Muro Ynoñán, yaptığı açıklamada şöyle söylüyor:

Bu çok eski yapıların modern yüzeye bu kadar yakın olması çok şaşırtıcıydı.

Daha derine indikten sonra arkeologların büyük bir tapınağın bir bölümünü bulduklarını belirten Muro Ynoñán, şöyle devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

En heyecan verici buluntulardan biri, bir sahne arkası alanı ve sahne benzeri bir platforma çıkan bir merdiveni olan küçük bir tiyatro. Bu, seçkin bir izleyici kitlesi önünde ritüel performanslar sergilemek için kullanılmış olabilir.

Tiyatronun merdivenlerinden birinin yanında, mitolojik bir kuş benzeri yaratığın ayrıntılı bir şekilde oyulmuş tasarımı bulunan çamur paneller vardı. Bu figür, tapınağın ne zaman inşa edildiğine dair ipuçları veren, MÖ 2000 ila 900 yılları arasındaki Başlangıç Dönemi'ne ait diğer mitolojik yaratık imgelerine benziyordu. Muro Ynoñan şöyle anlatıyor:

Başlangıç Dönemi önemli, çünkü Peru'da kurumsallaşmış bir dinin ilk kanıtlarını görmeye başlıyoruz. Keşif, bölgedeki dinin erken kökenleri hakkında bilgiler de veriyor. And Dağları'nda karmaşık inanç sistemlerinin nasıl ve hangi koşullarda ortaya çıktığı konusunda hala çok az şey biliyorduk. Ancak şimdi, insanların bu bölgede yarattığı en eski dini mekanlardan bazıları hakkında kanıtlara sahibiz.

Buluntular, ülkenin en bilinen arkeolojik alanı olan ve 15. yüzyılda İnka İmparatorluğu tarafından inşa edildiğine inanılan antik Machu Picchu kalesinden yaklaşık 3.500 yıl daha eski. Araştırmacılar, bunların İnka öncesi Moche ve Nazca kültürlerinden de önceye dayandığını da belirtiyor. Muro Ynoñan şöyle anlatıyor:

Bu insanların kendilerini nasıl adlandırdıkları veya başkalarının onlara nasıl hitap ettiğini bilmiyoruz. Onlar hakkında bildiğimiz her şeyi ürettikleri evler, tapınaklar ve mezar eşyaları gibi şeyler sayesinde biliyoruz.

Dinin "siyasi otoritenin ortaya çıkışının önemli bir yönü" olduğunu belirten Muro Ynoñan, buradaki insanların karmaşık dini sistemleri ve evren hakkında kendilerince bir anlayışları olduğunu da vurguluyor. Ayrıca Ynoñán, hem annesinin hem de babasının ailelerinin bu bölgeden geldiğinden dolayı bu bölgeyle ilgili deneyimini şöyle aktarıyor:

Antik gruplar için çok önemli olan eski bir tanrının bu tasvirleriyle yüz yüze gelmek gerçekten inanılmazdı. Keşifle "özel" ve "derin" bir bağım var.

And ülkesi, İspanyol öncesi dönemden kalma çeşitli arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapıyor. Arkeologlar, duvarlara boyanmış birkaç büyük duvar resmi de keşfetti. Muro Ynoñán, boya pigmentlerinden örnekler toplayarak bunları bir laboratuvarda analiz etmeyi planlıyor. Böylece karbon tarihlemesi için gerekli örnekleri toplayarak alanın yaşı teyit edilebilir.

Ağustos ayında, Perulu arkeologlar seçkin bir dini lideri onurlandırmak için yapıldığına inanılan 3.000 yıllık bir mezar ortaya çıkardı. Birkaç ay önce de modern başkent Lima civarlarında, cenaze bohçasına sarılı 1.000 yıldan daha eski bir ergen mumyası keşfedilmişti.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 01:23:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18124

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Peru'da 4.000 Yıllık Tapınak ve Tiyatro keşfedildi!. (16 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18124
Derin, U. (2024, July 16). Peru'da 4.000 Yıllık Tapınak ve Tiyatro keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18124
U. Derin. “Peru'da 4.000 Yıllık Tapınak ve Tiyatro keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 16 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18124.
Derin, Ufuk. “Peru'da 4.000 Yıllık Tapınak ve Tiyatro keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 16, 2024. https://evrimagaci.org/s/18124.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close