Paramacrobiotus (Paramacrobiotus sp.)
- Bilimsel Adı Paramacrobiotus sp.
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Paramacrobiotus
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Paramacrobiotus
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Hayvanlar (Animalia)
- Alt Alem (Subkingdom) Gerçek Dokulular (Eumetazoa)
- Tip (Type) Parahoxlu Hayvanlar (Parahoxozoa)
- Klad İlkin Ağızlılar (Protostomia)
- Üst Şube (Superphylum) Ekdisozoa (Ecdysozoa)
- Şube (Phylum) Su Ayıları (Tardigrada)
- Birlik (Legion) Gerçek Tardigradlar (Eutardigrada)
- Takım (Order) Parachaela (Parachaela)
- Cins (Genus) Paramacrobiotus (Paramacrobiotus sp.)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Gözlem Bilgileri
Görselde yer almakta olan tardigradın örnekleme çalışması Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin Meşelik kampüsünde Nikon Eclipse i80e adlı mikroskobun 10’luk oküler ve 10’luk, 40’lık ve 100’lük objektifleri ile gerçekleştirilmiştir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir ilinin Odunpazarı ilçesinde konumlanmış olup Eskişehir-Afyonkarahisar kara yolu üzerinde yer almaktadır. Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri arasında bir geçiş noktasında bulunan Eskişehir ilinde bölgenin farklı ilçelerinde Ege ve İç Anadolu'ya özgü iklim özellikleri görülse de, genel anlamda sert karasal iklim hakimdir.
Örneklememiz tardigradların habitatlarından biri olan karayosunları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Örnekleme işlemi yapılırken dikkat etmemiz gereken unsurlardan en önemlisi nemdir. Olabildiğince nemli bir örnekleme alanı seçilmesi toplamış olduğunuz karayosununda tardigrad çıkma oranını doğrudan artıracaktır. Preparat işlemi ve gözlem için hazırlanışı su ayısı (Tardigrada sp.) adlı içeriğimizde yer almaktadır. Söz konusu kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Tanım ve Genel Bilgiler
Paramocrobiotus, parachela takımının üst familyalarından biri olan Macrobiotidae’nin bünyesinde yer alan 21 cinsten birisidir. Paramacrobiotus'u diğer cinslerden ayırmamıza yaramakta olan bazı yapı ve organlar bulunmaktadır. Genel anlamda tardigradların taksonomik tayini yapılmak istendiğinde sırasıyla kütikula, pençe ve özofaringeal yapısına bakılmaktadır. Bu yapıların kendi içlerinde farklılaşmalarını sağlayan bazı yapılar (kütikula: porlu, zırhlı, granürlü vs. pençe: aksesuar noktalı, simetrik dizilimli, bazal membran farklılığı vs. özofaringeal yapı: stilet yapısı, lamellerin bulunup bulunmaması, papillaların bulunup bulunmaması vs.) yer almaktadır. Bu yapılar incelenerek familya, cins ve tür gibi ilgili taksonlara ayırabilirsiniz.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Paramacrobiotus cinsinin tespitinde izlenecek adımlar şu şekildedir;
- Kütikula üzerinde zırh (kütikulanın yer yer kalınlaşması) yapısının olmaması ve kütikula uzantılarının (sirrus, clava) yapılarının gözlemlenmemesi. (Otomatik olarak bir Heterotardigrada takımından Arthrotardigrada ve Echiniscidea takıma ait birey olmadığını bizlere vurgular.)
- Baş kısmında yer almakta olan kütikula yapısında dışa doğru uzantılar olarak karşımıza çıkan lateral sefalik papilla ve peribukkal papilla yapılarının görülmemesi. (Eutardigrada sınıfının diğer bir takımı olan Apochela takımında olmadığı göstermekte ve Parachela takımı üyesi olduğuna işaret etmektedir.)
- Pençe yapıları analiz edildiğinde Macrobiotidae familyasında da gözlemlenen 2-1-1-2 kuralına (bazaldan köken alan ilkin pençe primer yani 1 olarak isimlendirilir, primer pençeden dallanarak ayrılan pençe kısmı ise sekonder yani 2 olarak isim alır ve bu yapılar soldan sağa doğru sayıldığında pençe sıralanış kuralı çıkar) sahip olması ve Macrobiotidae familyasına özgü pençe yapısının gözlemlenmesi gerekmektedir.
- Artık Macrobiotidae familyasına ait olduğunu düşündüğümüz örneğimizin hangi cins olduğunu bulabilmek için pençelerin detaylarına (aksesuar noktası, bazal membran tipi, pençenin morfolojisi vs.) bakabileceğimiz gibi özofaringeal apartında yer almakta olan tc bölgesinin gözlemlenmesi, 10 adet peri bukkal lamella bulunması, faringeal ampül içerisinde yer almakta olan ve besinlerin fiziksel parçalanmasından sorumlu olan macroplakoid ve mikroplakoid yapılarının birbirleri arasındaki farktan (Son makroplakoid yapısı ile mikroplakoid yapısı arasında mesafe Macrobiotus cinsine nazaran daha uzak) dolayı Paramacrobiotus sp. türü olarak isimlendirmekteyiz.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Kozmopolit bir tür olsa da coğrafik dağılımı tam olarak bilinememektedir. 2003 yılında ülkemizde yapılan arazi çalışmalarında Ankara, Antalya, Burdur, Çanakkale, İzmir ve Van illerinden Paramacrobiotus richtersi türü kayıtları tanımlanmıştır.
Etimoloji
Paramacrobiotus, Macrobiotus cinsine çok fazla benzemektedir, bu yüzden “para” yani yalancı anlamına gelen eki almıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- James Thorp, et al. (2009). Ecology And Classification Of North American Freshwater Invertebrates 3Rd Edition. ISBN: 9780080889818.
- D. R. Nelson. (2002). Current Status Of The Tardigrada: Evolution And Ecology. , sf: 8. | Arşiv Bağlantısı
- D. R. Nelson, et al. (2001). The Biology And Ecology Of Lotic Tardigrada. , sf: 16. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/12/2024 00:28:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7817
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.