Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pandemi İçinde Devlet Röportajı (Prof. Dr. Jürgen Habermas)

5 dakika
2,464
Pandemi İçinde Devlet Röportajı (Prof. Dr. Jürgen Habermas) Prof. Jürgen Habermas
Tüm Reklamları Kapat
  • Konular: COVID-19 Salgını, Sosyoloji, Devlet
  • Cevaplayan: Bu röportaj Eric Rose ve düşünür Jürgen Habermas arasında, 20.05.2020 tarihinde Frankfurt'ta gerçekleşmiştir. Jürgen Habermas şu anda yaşayan son büyük felsefecilerden biri olarak görülmektedir. 1956'da Adorno’nun asistanı olmuştur. 31 yaşında felsefe ve sosyoloji profesörü oldu. 1964 yılında Frankfurt Üniversitesi'nde felsefe ve sosyoloji profesörü olarak görev yaptı. 1971-1981 yıllarında Starnberg'deki, bilim-teknik dünyasının yaşam koşullarını araştıran Max Planck Enstitüsü'nün müdürlüğünü yaptı. 1981'de Berkeley Üniversitesi'nde konuk profesör olarak bulundu. 1982 yılında Frankfurt Üniversitesi'ne profesör olarak geri döndü. 1994 yılında buradan emekli oldu ve Northwestern Üniversitesi'nde konuk profesör olarak seminerler verdi. Jürgen Habermas, kendi en büyük başarısı olarak iletişimsel eylem ya da iletişimsel rasyonalizm kuramı ve kavramını görür. Bu, akılcı gelenekten akılcılığı kişilerarası dilbilimsel iletişim yapıları içine yerleştirmesiyle ayrılır, kozmosun ya da bilme öznelinin yapılarına yerleştirmez. Bu sosyal kuram, kapsayıcı bir evrensel ahlaki çerçeve oluştururken, insan özgürleşmesi amaçlarına ilerler. Son olarak Habermas, 2019 yılında Auch eine Geschichte der Philosophie adlı bir felsefe kitabı yazarak, felsefeci Hans Georg Gadamer ile olan "bilgi" ve "yorumlama" üzerine tartışmalarını netleştirmiş ve modern görüşlerini ortaya koymuştur.
  • Not: Lütfen bu röportajda sorulara yanıt veren kişilerin kendi yorumlarından sorumlu olduklarını, aradan geçen zamanla bazı düşüncelerini değiştirebileceklerini ve bizim her yazılanla %100 hemfikir olmayabileceğimizi aklınızda bulundurunuz.

Eric R: Bay Profesör Habermas, şu anda yaşamakta olduğumuz mevcut durumu, nasıl yorumlarsınız?

Prof. Habermas: Şu ana kadar kriz içerisindeki devletlere baktığımda görüyorum ki, , strateji ve ilkelerini "Her insanın yaşamını kurtarmalıyız." ve "Ekonomik sapmaları önemsemeliyiz." arasında bir konumda yer alan kararsız politikacılara bırakıyorlar. Devletler, ''tüm popülasyonumuz hızlı bir şekilde bağışıklık kazanmalıdır'' düşüncesi içerisinde, salgın için serbest bir alan yaratarak, sağlık sisteminin öngörülebilir çöküşünü ve dolayısıyla nispeten daha yüksek ölüm olanlarının ortaya çıkma riskini de göze alıyorlar.

Tüm bireylere kişisel izolasyon ve temizlik eğitimi verildi. Çünkü bireylere kişisel izolasyonu öğretmenin önemi, bunalmış sağlık sistemleri göz önünde bulunduğunda önemli bir parametredir. Hatta bu yalnızca sağlık sistemi için değil, tamamen öngörülemeyen ekonomik ve sosyal sonuçlarla ilgilidir. Bu bakımdan virüsün dışında, şu anda virüsün doğurduğu durumun belirsizliğini tahmin edebilecek hiçbir uzman yoktur.

İktisadi ve sosyal bilim uzmanları oldukça dikkatli olmalı. Ama bu durum hakkında söylenebilir tek bir bilgimiz var: ''Cehaletimiz ve topyekûn bir belirsizlik altında hareket etme güdümüz üzerine, daha önce bu şu andaki bilgimizin ölçüsünde bir bilgimiz olmamıştı.'' Bu belirsizlik, yalnızca salgın tehlikesinin üzerine olmayıp, aynı zamanda tamamen öngörülemeyen ekonomik ve sosyal davranışların gözlemlenmesi ile ilgilidir.

Tüm Reklamları Kapat

Eric R.: Pandemi Krizindeki içinde bulunan bir devletin yapısını nasıl analiz edersiniz?

Prof. Habermas: Artık elle tutulur bir devlet korkusu kalmamış, tersine bir bağlılık artışı yaşanmaya başlanmıştır. Bu, tüm batı toplumları için geçerlidir. Sadece devletin, bireysel haklara tecavüzü değil, klasik liberal argümanlara karşı da bir karşı tutum şu anda gözlemlenmiyor. Ancak yinede devlet kendi koruma mekanizmasını işletmeye ve var olan birkaç küçük sesi sonlandırmaya devam ediyor. Devletin temel savunması mekanizması, devlet olgusu ve onun kararlarına karşıt olan seslere karşı bir susturma biçimi geliştirmektir Devlete karşı gelen aslında devlete değil, "sağlıklı olma" arzusuna karşıdır görünümü verilmektedir. Bunların hepsi şu anda bizi çevreleyen besleyici düşünce ürünleridir. Son 40 yılda başkın ekonomi-politika ilişkisi Neoliberal olmuştur. Ancak devletin kendi taraflı varolma dürtüsü tüm konuların üstünde devam etmektedir.

Jürgen Habermas
Jürgen Habermas
Pinterest

Eric R: Bay Pröfesör, yeni kitaplarınızda, bilginin gelişim süreçlerini, tüm yaklaşım ve durakları içerisinde, [orada] var olan bir ön bilgi içerisinde görüyor gibisiniz. Ancak bu tutarlılık, eleştirmeye açık değil midir?

Prof Habermas: Geleneksel felsefenin tarihi, tek bir yazarın üstlenemeyeceği bir çaba gerektirir. Öğrenmenin süreçlerini, bilim tarihiymiş gibi arama iddiası çok sıradışı bir bakış açısı ortaya koymaktadır. Bu bir yandan Platonist inancı ve görüşü içeren bir "temel bilginin" varlığı inancını, öte yandan "Aynı olgulara farklı bakış açılarıyla bakılmalıdır." düşüncesini bir arada ortaya koyar.

Ayrıca tarihsel felsefe içerisinde bir ilerlemeden bahsetmekten çok uzaktayım. Kim süreklilik yaratan problem çözümlerini bir kılavuz olarak seçerse, bu felsefe tarihini,teoloji içerisinde değerlendirdiği anlamına gelmez. Çünkü "Her bakıştan bakmalısın." amacını barındırdığını söyleyebileceğimiz bir Telos [Alm.: "Endziels"] yoktur. Bu yüzden tarih süreci içerisinde geçici bilginin [Platon’un söylemiyle Doxa’nın] yol gösteriminde bakılır ve bu nedenle tarihsel sorunlar kendini tekrar eder durur.

Bir düşünür olarak inanç ve bilgi kavramlarından neler öğrenebileceğimizle ilgileniyorum. Kant ve Hegel arasındaki ahlak ve davranış arasındaki ilişki sorunu bu nedenle büyük yer kaplamaktadır; çünkü bu sorun, Hristiyan aşk ahlakının evrenselci çekirdeğinin eş zamanlı olarak laikleştirilmesi ve radikalleştirilmesinden ortaya çıkmıştır. Dini geleneğin merkezi içeriğini kavramsal olarak yorumlama süreci benim kendimi bulduğum bakış açısıdır. Böylece bireylerin adil muamele gördüğü fikriyle başlayan bir metafizik benimsenebilir.

Eric R.: İçerisinde bulunduğumuz süreçte Antik filozofların düşüncelerine güvenebilir miyiz? Onların, bizim düşünce hayatlarımız üzerinde hala bir etkisi olabilir mi?

Prof Habermas: Ben felsefe tarihinin, diğer olası yorumların yanında yeni bir yorumu olsa bile, düşünme üzerine belirli bir bakışla, bir öğrenme süreci olarak anlaşılabileceği anlayışını takip ediyorum. Hiçbir yazar, belirli bir perspektiften kaçınamaz. Ve elbette bu her zaman teorik inançların bir kısmının baştan yadsınması demektir. Ancak bu sadece bir Fallibilist [Alm.: "die Fallibilismus"] bilincin ifadesidir. Hiçbir zaman asla savlarını yeniden ilişkilendirmeyi amaçlamaz. Ben geçmiş bağlarıyla bağlı bir felsefenin etkisini hissediyorum.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:11:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8809

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Rose, et al. Pandemi İçinde Devlet Röportajı (Prof. Dr. Jürgen Habermas). (31 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8809
Rose, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 31). Pandemi İçinde Devlet Röportajı (Prof. Dr. Jürgen Habermas). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8809
E. Rose, et al. “Pandemi İçinde Devlet Röportajı (Prof. Dr. Jürgen Habermas).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 31 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8809.
Rose, Eric. Bakırcı, Çağrı Mert. “Pandemi İçinde Devlet Röportajı (Prof. Dr. Jürgen Habermas).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 31, 2020. https://evrimagaci.org/s/8809.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close