Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Otizmli Çocuğu Olan Ailelerle Yaşayan Kedilerin Stres Seviyesi Daha Düşük!

2 dakika
2,030
Otizmli Çocuğu Olan Ailelerle Yaşayan Kedilerin Stres Seviyesi Daha Düşük!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar daha önce, aileye barınaktan sahiplenilmiş bir kedi eklemenin otizmli çocuklar için stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştu. Missouri Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmada ise, bir aileye katılmanın kedigiller için de harikalar yarattığını gösteriyor. MU Veterinerlik Fakültesi'ndeki İnsan-Hayvan Etkileşimi Araştırma Merkezi'nde (ReCHAI) araştırmacı Gretchen Carlisle şöyle diyor:

Sadece otizmli çocukların ailelerinin bu harika evcil hayvanlardan nasıl yararlanabileceğini değil, aynı zamanda sahiplenilmiş kedilerin yeni, belki de öngörülemeyen bir çevreye kabul edilmesi için ilişkinin stresli veya külfetli olup olmadığını incelemek önemlidir. Çalışmamızda, kedilerin yeni ailelerine iyi alıştıklarını ve zamanla önemli ölçüde daha az stresli hale geldiklerini gördük.

Frontiers in Veterinary Science'da yayınlanan bulgular, insan-hayvan etkileşiminin karşılıklı yararlarını vurguluyor ve evcil hayvanların hem otizmli çocuklar hem de ebeveynleri için stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini bulan önceki Missouri Üniversitesi araştırmalarını temel alıyor.[1]

Carlisle ve ekibi, en az 1 otizmli çocuğu olan Missouri aileleri tarafından sahiplenilen kedileri 18 hafta boyunca izledi. Önce, sakin ve rahat bir mizaca sahip olanların belirlenmesi için kediler, Kedigil Mizaç Profili isimli bir test kullanılarak tarandı. Aileler, taramadan geçen bir kediyi seçtikten sonra araştırmacılar, kedileri sahiplendirdikten 2-3 gün sonra ve daha sonra 18 hafta boyunca 6 haftada bir kontrol etmek için ev ziyaretleri yaparak, yeni sahiplenilen kedilerin ailelerine nasıl alıştıklarını görmek için kedileri kontrol ettiler. Carlisle şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Kortizol, kedilerin dışkı örneklerini toplayarak izlediğimiz bir stres ölçümüdür ve zamanla kortizolde önemli bir düşüş fark ettik. Kediler stresli olduklarında yemek yemedikleri için de kilo verme eğilimindedirler, ancak kedilerin sahiplenildikten sonra başlangıçta biraz kilo aldıklarını ve zamanla kilolarını koruduklarını gördük, bu nedenle her iki bulgu da kedilerin iyi bir şekilde alıştığını gösterdi.

Carlisle, otizmli çocukların hassasiyet veya duyusal sorunlar yaşayabileceğini ve ara sıra yüksek sesli, ani patlamaların eşlik ettiği problem davranışları olabileceğini açıkladı. Bu endişeler nedeniyle, sakin, uyumlu bir mizaç için taranan barınak kedileri, hem çocuklar hem de kedi için daha iyi bir uzun vadeli eşleşme olasılığını artırabilir. Carlisle şöyle diyor:

İnsani bir bakış açısıyla kedilerin refahını düşünmek çok önemlidir ve bu araştırma, aynı zamanda hayvan barınağı personelinin, sahiplenilen aile ile iyi bir uyum olmadığı takdirde kedilerin barınaklara geri gönderilmesi durumunda ortaya çıkabilecek finansal ve yönetim engellerinin üstesinden gelmesine yardımcı oluyor.

Açıkçası barınaklar, tüm kedilerini evlere yerleştirmek istiyor; ancak bazı aileler daha spesifik bir uyum gerektirebilir ve mizaç taraması için araştırmaya dayalı, nesnel ölçümler kullanmak, başarılı, uzun vadeli eşleşmelerin olasılığını artırmaya yardımcı olabilir. Umudumuz, diğer bilim isnanlarının keşif çalışmamızın, çalışmalarını geliştirmesidir, böylece barınak kedileri ve otizmli çocukların aileleri fayda sağlayabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Brian Consiglio
  • University of Missouri-columbia

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ G. K. Carlisle, et al. (2021). Exploratory Study Of Fecal Cortisol, Weight, And Behavior As Measures Of Stress And Welfare In Shelter Cats During Assimilation Into Families Of Children With Autism Spectrum Disorder. Frontiers in Veterinary Science. doi: 10.3389/fvets.2021.643803. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/12/2024 00:03:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10966

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Algı
Hominid
Evrim Tarihi
Malzeme
Ay Görevleri
İklim Değişikliği
Ornitoloji
Uygulama
Stephen Hawking
Periyodik Cetvel
Sinir Sistemi
Diş
Eşeyli Üreme
Küresel
Hidrotermal Baca
Büyük
Renk
Grip
Zehir
Asteroid
İnfografik
Sağlık Bilimleri
Aminoasit
Yemek
Doğa Yasası
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Otizmli Çocuğu Olan Ailelerle Yaşayan Kedilerin Stres Seviyesi Daha Düşük!. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10966
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 10). Otizmli Çocuğu Olan Ailelerle Yaşayan Kedilerin Stres Seviyesi Daha Düşük!. Evrim Ağacı. Retrieved December 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10966
S. Akman, et al. “Otizmli Çocuğu Olan Ailelerle Yaşayan Kedilerin Stres Seviyesi Daha Düşük!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10966.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Otizmli Çocuğu Olan Ailelerle Yaşayan Kedilerin Stres Seviyesi Daha Düşük!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/10966.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close