Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Otizmde Yüksek Ateş Etkisi: Ateş, Otizmlilerin Davranışlarını Neden Değiştiriyor?

Otizmde Yüksek Ateş Etkisi: Ateş, Otizmlilerin Davranışlarını Neden Değiştiriyor? Raising Children Network
3 dakika
9,351
Tüm Reklamları Kapat

Vücut sıcaklığının yükselmesi sonucu oluşan yüksek ateş hepimizin korkulu rüyasıdır. Yüksek ateş genellikle bağışıklık sisteminin bir enfeksiyonla savaşmaya çalıştığını gösterir ve ateş yüksekliği çoğu insanda halsizlik, keyifsizlik, iştah kaybı ve eklemlerde ağrı gibi etkiler yaratır. Özellikle çocuklardaki etkileri çok daha ağır olabilir. Fakat bazı çocuklardaki etkisi ise tamamen farklı! Evet yanlış duymadınız; bazı otistik çocuklarda (genellikle bilişsel becerileri az olan ve tekrarlayan davranışları gösteren otistik çocuklarda) ateş yükselmesi onların bir süreliğine de olsa normal kabul edilen davranışları sergilemesini sağlıyor ('Çocuklar' diyoruz çünkü şimdiye kadar yapılan çalışmalardaki gözlemler çocuklar üzerinden yapılmıştır).

1980'de viral bir enfeksiyon New York'taki Bellevue Psikiyatri Hastanesi’nde otizmli çocukların tedavi gördüğü bölümde baş gösterip de çocuklardaki yüksek ateş kaynaklı değişimler hastane personeli tarafından fark edildiğinden beri araştırmacılar yüksek ateş etkisine (İngilizce’de fever effect) kafa yormaktalar. Yüksek ateş esnasında bazı çocukların daha sosyal ve konuşkan oldukları; ateşleri düştüğünde ise eski davranışlarını sergilemeye başladıkları görülmüştür. İşte bu etki 1980’den beri bilim insanlarının ilgi alanında çünkü bu durumun otizmi anlamaya ve olası bir tedavi geliştirmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
iStock by Getty Images

Simons Simplex Collection araştırma projesinde çalışan Dr. Catherine Lord ve yüksek lisans öğrencisi Rebecca Grzadzinski, 2152 çocuğun verilerini 2017’de incelediler. 362 (%17) çocuğun ailesi yüksek ateşin çocuklarında etkili olduğunu bildirdi. Etkilenen çocukların daha çok bilişsel becerileri az olan ve tekrar eden davranışları gösteren otistik çocuklar olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar yüksek ateş etkisinin neden bu çocuklarda daha etkili olduğunu henüz bilmiyor ama araştırmalara devam ediyorlar.

Baltimore’da daha önce yapılan (2007) başka bir araştırmada ise çok daha fazla oranda çocuğun (%80) etkilendiği gözlenmiştir: Araştırmaya katılan 103 çocuğun 30 tanesi araştırma sürecinde ateşlenmiş (en az 38 derece) ve ailelerin gözlemlerine göre bu çocuklardan 25 tanesinde otizmden kaynaklanan anormal davranışlar azalmıştır. Araştırmacılardan biri olan nörolog Andrew W. Zimmerman şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Otistik çocukların büyük çoğunluğunun ateşlenme sırasında davranışsal iyileşmeler yaşadığı bu bulgular, yüksek ateş etkisinin kimsenin tahmin edemeyeceği kadar yaygın olabileceğini düşündürmektedir. Belki de ebeveynler, otizm belirtilerinde belirli bir eşiğin altında olan iyileşmeleri tespit edememektedir. Bunun nedeni, hastalığın bu etkileri gizleme eğiliminde olmasıdır.

Araştırmada gözlemlenen çocuklardan birinin annesi kızının normal zamanlarda öfke nöbetleri geçirdiğini ama ateşlendiğinde sakin ve sevecen bir çocuk olduğunu söylüyor. New Jersey'li anne şunları söylüyor:

Neredeyse birileri ona yatıştırıcı vermiş gibiydi. Çok sevecen ve şefkatliydi. 'En sevdiğim TV şovunu benimle izler misin?' diye sordu, 'Seni seviyorum' ve 'Teşekkür ederim anne' dedi. Ateş düşene kadar bu devam etti.

Otizm Ağı danışma kurulu üyesi olan anne kızının şimdi genç bir yetişkin olduğunu ve ateşlendiğinde hala daha kabul edilebilir davranışlar sergilediğini söylüyor.

Araştırmacılardan biri olan Rebecca Grzadzinski’ye yüksek ateşin neden otizm üzerinde etkili olduğu sorulduğunda "Bunun net cevabını henüz bilmiyoruz" diyor. Ancak sorunun uzun cevabı, ateşin merkezi sinir sistemini etkileyen geçici hücresel veya metabolik değişikliklere neden olabileceği yönündedir. Bu değişiklikler sırayla davranışı da etkiliyor. Muhtemel açıklamalar, beynin hipotalamusundaki hücrelerin etkisindeki değişiklikleri veya glutamin veya taurin salınımını içeriyor. Başka bir teoride ise, ateş sırasında hücrelerin hasar görmesini önlemek için insanların ürettiği "ısı şoku" proteinleri yer alıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Sonuç olarak yüksek ateşin otizm üzerinde etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış durumda fakat bilim insanları bunun neden ve nasıl gerçekleştiğini tam olarak anlamaya çalışıyorlar. Ayrıca herhangi bir sonuca ulaşmadan önce bütün olasılıkları görmek istiyorlar ve daha çok çocuk üzerinde gözlem yapılması gerektiği konusunda hemfikirler. Bildiğiniz üzere, otizmin neden kaynaklandığı şu ana kadar tespit edilememiştir. Ayrıca şu ana kadar kesin bir tedaviye de ulaşılamamıştır. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
91
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Umut Verici! 12
  • Muhteşem! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • İnanılmaz 6
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Marina Sarris. The Fever Effect: A Curious Phenomenon In Autism. (26 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 27 Ocak 2019. Alındığı Yer: Interactive Autism Network | Arşiv Bağlantısı
  • Alla Katsnelson. Fever Eases Behavioral Problems In Some Children With Autism. (18 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 27 Ocak 2019. Alındığı Yer: Spectrum | Arşiv Bağlantısı
  • Curran LK, et al. Behaviors Associated With Fever In Children With Autism Spectrum Disorders.. (1 Aralık 2007). Alındığı Tarih: 27 Ocak 2019. Alındığı Yer: NCBI | Arşiv Bağlantısı
  • Grzadzinski R, et al. Children With Autism Spectrum Disorder Who Improve With Fever: Insights From The Simons Simplex Collection.. (31 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 27 Ocak 2019. Alındığı Yer: NCBI | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 17:49:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7585

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Otizmde Yüksek Ateş Etkisi: Ateş, Otizmlilerin Davranışlarını Neden Değiştiriyor?. (30 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7585
Sever, M. Ç., Özdil, A. Ş. (2019, January 30). Otizmde Yüksek Ateş Etkisi: Ateş, Otizmlilerin Davranışlarını Neden Değiştiriyor?. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7585
M. Ç. Sever, et al. “Otizmde Yüksek Ateş Etkisi: Ateş, Otizmlilerin Davranışlarını Neden Değiştiriyor?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 30 Jan. 2019, https://evrimagaci.org/s/7585.
Sever, Meltem Çetin. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Otizmde Yüksek Ateş Etkisi: Ateş, Otizmlilerin Davranışlarını Neden Değiştiriyor?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, January 30, 2019. https://evrimagaci.org/s/7585.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close