Orion Uzay Aracı Denemeleri: NASA Bu Kez Derin Uzay Cisimlerine İnsan Göndermeye Hazırlanıyor!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
NASA'nın derin uzay yolculukları için hazırladığı bir astronot kapsülü, ilk denemelerini yapacak. İlk denemelerde insan bulunmayacak olan kapsül, fırlatılmak üzere Florida'nın atış pistinde son hazırlıklarını yapıyor. Aracın, insanların bugüne kadar hiç ayak basmadığı yerlere, Mars ve asteroitler gibi gök cisimlerine insanları ulaştırması hedefleniyor.
Orion, 21 günlük ön görevlerde 4 kişiyi alçak Dünya yörüngesinde taşıyacak. Bu yörünge, sadece 270 kilometre tepemizde dönmekte olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yörüngesinden alçak olan bir yörünge. Kapsülün atmosfere geri giriş testleri, yeni ısı kalkanlarının 2200 santigrat dereceye varan sıcaklıklara dayanıp dayanamayacağını gösterecek. NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'nden Mark Geyer şöyle söylüyor:
Bu ilk denemeler, alçak Dünya yörüngesinin ötesini keşfimizin başlangıcıdır. Derin uzayda nasıl bir performans sergileyeceğini görmeye çalışacağız.
10 yıldır süren ve 9 milyar doları aşkın para harcanan bu uzay kapsülünün ilk denemesi insansız olarak yapılacak. 2018'den itibarense derin uzaya insan göndermek planlanıyor. Eğer ki yeterince maddi fon ayrılısa 2025 yılında bir asteroid üzerine insan indirmek mümkün olabilecek. Bundan sonraysa hedef Mars olacak.
Fırlatılışı çeşitli sebeplerle (yakıt kapaklarının düzgün çalışmaması gibi) önce 4 Aralık 2014'e sonrasındaysa 5 Aralık'a ertelendi. Eğer tüm sistemler düzgün gözükürse, gün içerisinde ateşlenmesi hedefleniyor. Araç, öncelikle Uzay İstasyonu civarındaki bir yörüngeyhece çıkacak, Dünya etrafında 1 tur atacak ve sonrasında yerden 5800 kilometre uzaktaki daha yüksek bir yörüngeye oturduktan sonra, atmosfere doğru dalışa geçecek. Aracın atmosfere girişi 11 dakika sürecek ve bu süreçte araç saatte 32.000 kilometre hıza ulaşacak. Dalış sonrasında aracın Pasifik Okyanusu'na indirilmesi hedefleniyor.
Hava koşulları Cuma günü yapılacak bir fırlatma ihtimalinin %40 olduğunu söylüyor. Eğer fırlatma bugün de gerçekleşmezse, biraz daha ileri bir tarihe ertelenmesi gerekiyor. Çünkü aracın sıvı hidrojen yakıtı, oturduğu yerde yavaşça tükeniyor. Dolayısıyla bu tankların bu kadar süre bekledikten sonra yeniden doldurulması gerekiyor.
Güncelleme: İlk Test Başarılı
NASA'nın Orion uzay aracı başarıyla gönderildi. İlk testini insansız olarak yapan uzay kapsülü, Pasifik Okyanusu'na başarıyla iniş yaptı.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/12/2024 08:55:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3081
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in National Geographic. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.