Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Organik Tarım, Endüstriyel Tarım Karşısında Dayanabilir mi?

Organik Tarım, Endüstriyel Tarım Karşısında Dayanabilir mi?
2 dakika
1,814
Tüm Reklamları Kapat

Bugüne kadar organik tarım ile endüstriyel tarım alanlarını karşılaştıran 100'den fazla akademik çalışmayı bir arada inceleyen bir araştırma, organik tarımın üretim miktarının daha önceden sanılandan fazla olduğunu gösterdi. Berkeley'de bulunan Kaliforniya Üniversitesinden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, belli başlı yöntemler uygulayarak organik tarım ile endüstriyel tarım arasındaki farkın kapatılabileceği de ileri sürüldü. 10 Aralık 2014'te Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan araştırma, kimyasalların kullanımının bol olduğu endüstriyel tarıma karşı organik tarımın alternatif olamayacağı ve insanlığın organik tarımla doyurulamayacağı algısını yıkmayı hedefliyor. Üniversitede Çevre Bilimleri profesörü olan Claire Kremen şöyle söylüyor:

İki tekniğin üretkenlik miktarları göz önüne alınacak olursa, bu makalemiz organik ve endüstriyel tarım konusundaki yanlış anlaşılmaları düzeltiyor. Önümüzdeki 50 senede küresel yiyecek ihtiyaçlarının aşırı düzeyde artması beklendiği için organik tarıma daha fazla önem vermemiz gerekiyor, çünkü endüstriyel tarımın çevresel etkileri çok olumsuz. Ayrıca sentetik gübrelerin tarım verimliliğine katkısı da giderek azalıyor.

Araştırmacılar 115 farklı makaleyi (daha önceden yapılan benzer bir araştırmanın 3 katı) tarayarak, organik ve konvansiyonel (endüstriyel) tarımı karşılaştırdılar. Araştırmaları sonucunda, organik tarımın endüstriyel tarımdan %19.2 daha az verimliliğe sahip olduğunu buldular. Bu, daha önceden yapılan tahminlerden daha düşüktür.

Araştırmacılar, günümüzde yapılan ve bu iki sahayı kıyaslayan birçok çalışmanın endüstriyel tarımdan yana ön yargılı olduğunu, dolayısıyla yaptıkları tahminleri de abartılı olduğunu ileri sürüyorlar. Dahası, yaptıkları çalışma dahilinde, eğer ki optimizasyon çalışmaları yapılırsa, organik tarımın üretim miktarının endüstriyel tarıma hemen hemen eşit olabileceğini de iddia ediyorlar. Bu farkı kapatmak için 2 ana yöntem öneriyorlar:

Tüm Reklamları Kapat

1. Çoklu tarım: aynı tarlada birden fazla tarım ürünü yetiştirmek

2. Tarım döngüsü: her sene aynı tarlaya aynı ürünü ekmemek

Bu yöntemlerin her birinin, aradaki farkı ortalamada %8.5 dolaylarına kadar azaltacağını iddia ediyorlar. Ayrıca araştırmacıların bulgularına göre iki yöntem arasındaki farklar, incelenen tarım ürününe göre de değişiyor. Örneğin bezelyeler, fasulyeler ve mercimekler söz konusu olduğunda, iki yöntem arasında dikkate değer hiçbir fark bulunmuyor. Araştırmada yer alan doktora öğrencilerinden Lauren Ponisio şöyle söylüyor:

Bizim araştırmamız tarım ve ekoloji araştırmalarına ayrılacak düzgün miktarda kaynağın organik üretimi ve organik tarım ürünlerini iyileştirebileceğini gösteriyor. Bu sayede endüstriyel tarım ile organik tarım arasındaki fark azaltılabilir ve hatta bazı ürünler için tamamen ortadan kaldırılabilir. Bu durum, özellikle doğayı taklit ederek ekolojik olarak daha çeşitli ve zengin tarlalar inşa edersek mümkün olabilecek. Böylelikle farklı canlıların, farklı ekolojik özelliklerinden faydalanarak tarım verimliliğini arttırmamız mümkün olabilir.

Araştırmacılar, organik tarımın halen besin üretimi konusunda iyi bir rakip olduğunda ısrarcı. Kremen sözlerini şöyle bitiriyor:

Şu andaki tarımsal sistemin dünyadaki herkese fazlasıyla yetecek olandan çok daha fazla besin ürettiği hatırlanmalıdır. Dünyadaki açlığın yok edilmesi, besinlere olan erişimin arttırılmasıyla mümkün olacaktır; daha fazla üreterek değil. Ayrıca sürdürülebilir, organik tarım bir tercih değildir, bir zorunluluktur. Toprağımızı, suyumuzu, biyoçeşitliliğimizi korumaksızın uzak geleceğe kadar besin üretmeyi sürdüremeyiz.

 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 19:00:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3380

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Organik Tarım, Endüstriyel Tarım Karşısında Dayanabilir mi?. (13 Mart 2015). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3380
--, -., Bakırcı, Ç. M. (2015, March 13). Organik Tarım, Endüstriyel Tarım Karşısında Dayanabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3380
-. --, et al. “Organik Tarım, Endüstriyel Tarım Karşısında Dayanabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3380.
--, ---. Bakırcı, Çağrı Mert. “Organik Tarım, Endüstriyel Tarım Karşısında Dayanabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 13, 2015. https://evrimagaci.org/s/3380.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close