Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Okyanusların En Ölümcül Avcısı Plastik Poşetler ve Evrimin Bu Avcıya Cevabı

1 dakika
707
Okyanusların En Ölümcül Avcısı Plastik Poşetler ve Evrimin Bu Avcıya Cevabı
Tüm Reklamları Kapat

Plastikler, insanın Dünya'ya sunduğu kimyasallardan biridir. Bugün kullandığımız plastiklerin neredeyse hiçbiri doğada kendi halinde bulunmaz. Aynı plastikler, doğada en geç çözünen ve en ölümcül kimyasallar arasında yer alırlar. Çoğunun onlarca ila binlerce yıl arası boyunca çözünmüyor oluşu, pisliğimizin Dünya'nın her bir köşesinde birikmesine ve doğal yaşamı tehdit etmesine neden olmaktadır. 

Evet, doğaya kattığımız bu kimyasallara doğa, evrim ile cevap vermeye çalışmaktadır. Bazı canlılar zaten yapıları gereği bu kimyasallarla mücadele edebilecek özelliklere sahiptir. Bazıları ise son birkaç on yıldır evrimleşmekte ve adapte olmaktadır. Örneğin Flavobacterium cinsi bakteriler "naylon 6" üretiminin yan ürünü olan 6-aminohekzanoat kimyasalını sindirebilmektedir. Pestalotiopsis gibi bazı toprak bakterileri poliüretanı, Pseudomonas putida stiren yağını, Aspergillus fumigatus türü mantarlar plastik PVC'yi, Acinetobacter cinsi kısmen de olsa polietileni, Nocardia cinsi bakteriler PET'i, Geotrichum candidum türü CD kaplarında bulunan polikarbonatı, beyaz çürük mantarı olarak da bilinen Phanerochaete chrysosporium ise "bakelit" olarak da bilinen fenol-formaldehiti sindirebilmektedir. 

Ancak bunlar, görebileceğiniz gibi genellikle çok daha basit yaşam formlarıdır. Okyanuslarımızda başıboş birer mayın gibi biriken plastikler, sayısız ökaryotik ve daha karmaşık yaşam biçimini tehdit etmektedir. Boğazlarına takılmakta, solunum yollarını tıkamakta, hareketlerini kısıtlandırmakta, yaşam alanlarında birikmektedir. Bu durum, özellikle son birkaç onyıldır ekolojik dengeyi ciddi biçimde tehdit etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sebeple, düzgün geri dönüşüm planları uygulanmalı, plastiklerin üretimi denetim altına alınmalı ve kısıtlanmalı, en kısa sürede yaşam alanlarının temizlenmesi için gereken girişimler gerçekleştirilmelidir. 

Emin olun, geri döndüremeyeceğimiz bir zincirsel-kitlesel yok oluşu tetiklemek istemeyiz. Ancak her davranışımız, sanki bunu arzuluyormuşuz gibi...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Wikipedia. Environmental Effects Of Plastics. (16 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 25 Şubat 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:23:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2427

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Okyanusların En Ölümcül Avcısı Plastik Poşetler ve Evrimin Bu Avcıya Cevabı. (9 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2427
Bakırcı, Ç. M. (2014, June 09). Okyanusların En Ölümcül Avcısı Plastik Poşetler ve Evrimin Bu Avcıya Cevabı. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2427
Ç. M. Bakırcı. “Okyanusların En Ölümcül Avcısı Plastik Poşetler ve Evrimin Bu Avcıya Cevabı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Jun. 2014, https://evrimagaci.org/s/2427.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Okyanusların En Ölümcül Avcısı Plastik Poşetler ve Evrimin Bu Avcıya Cevabı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 09, 2014. https://evrimagaci.org/s/2427.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close