Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi İşbirliği Sonucunda, Neolitik Dönem Anadolu Topluluklarında Sosyal Akrabalığın Olabileceği Keşfedildi!

2 dakika
2,399
ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi İşbirliği Sonucunda, Neolitik Dönem Anadolu Topluluklarında Sosyal Akrabalığın Olabileceği Keşfedildi! Anadolu Ajansı
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nin önderliğinde toplanan 11 ülkeden 57 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilmiş Neolitik döneme ait antik DNA çalışmaları bu toplumlarda biyolojik akrabalığın yanı sıra “sosyal akrabalık” kavramının rastlandığını gösteriyor.

Antropologlar ve arkeologlar bu buluştan önce de Neolitik dönem topluluklarının ölümden sonra yakınlarını içinde yaşadıkları yapılara ya da çevrelerinde açtıkları çukurlara gömdüğünü biliyordu; ancak son yapılan çalışma yakınlığın derecesini anlamamızı sağlıyor. ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Somel, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamalarda, Neolitik Çağ yerleşimlerinden alınan 60 adet kemik örneğinden elde edilen 22 bireyin genomunu daha önce veri tabanlarında bulunan diğer genomlarla bir araya getirdiklerini ve bunun sonucunda aynı binaya ya da mezara gömülmüş kişilerin akrabalık bağının bulunmasının zorunlu olmadığını keşfettiklerini belirtti.

Aşıklı Höyük (Aksaray), Boncuklu Höyük (Konya), gibi yerleşim yerlerinde genellikle akrabaların bir arada gömüldüğünü belirten Somel, Çatalhöyük ve Barcın Höyük gibi tarım nedeniyle gelişmiş ve nüfusu artmış yerleşim yerlerinde bu trende rastlanmadığını belirtti. Yani bu bölgelerde bireyler bir kalıtsal akrabalığın yanı sıra sosyal bir birliktelik kurmuş ve bir araya gömülmüş olabilirler. Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Füsun Özer yaptığı açıklamalarda ise tam olarak bu duruma dikkat çekiyor. Kendisi yaptığı açıklamalarda Neolitik dönem topluluklarının -günümüzden farklı olarak- kan bağıyla birbirine bağlı ailelerin aksine sosyal bir birliktelikleri bulunan ve aynı evde yaşayan gruplardan oluşmuş olabileceğini belirtti.

Tüm Reklamları Kapat

Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ise daha önceki arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkan Boncuklu Höyük’te bir araya gömülmüş bebek ile anne cesetlerinde biyolojik akrabalık bulunmadığını belirterek, toplumsal örgütlenmenin yalnızca biyolojik akrabalık çerçevesinde gelişmemiş olabileceğini ifade etti:

Çatalhöyük gibi büyük nüfuslu yerleşimlerin yüzyıllar boyunca eşitlikçi bir kültürü korumuş olmalarını bu tür toplumsal akrabalık bağlarına borçlu olabilirler.
Çatalhöyük'te gömülmüş bir bebeğin iskeleti
Çatalhöyük'te gömülmüş bir bebeğin iskeleti
Çatalhöyük Research Project

ODTÜ Enformatik Enstitüsünden bilgisayar bilimci Doktor Öğretim Üyesi Elif Sürer ise bugüne kadar antik DNA çalışmalarının çoğu zaman insan popülasyonlarının hareketliliğini incelemek için kullandıklarını ancak burada tamamen farklı bir şekilde akrabalık tespiti için kullandıklarını belirtti.

Bu yapılan çalışma kültürel normların insan popülasyonlarında nasıl değiştiğini anlamamız için önemli bir yapıtaşı olabilir çünkü bilim insanlarının açıklamaları Neolitik dönem kültürünün günümüzde insan popülasyonlarının yaşayış şekliyle bir kontrast halinde olduğunu anlamamızı sağlıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Selma Kasap. Dna Analizleri Anadolu'da 10 Bin Yıl Önceki Toplulukların Geleneklerine Işık Tuttu. (15 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 15 Nisan 2021. Alındığı Yer: Anadolu Ajansı | Arşiv Bağlantısı
  • R. Yaka, et al. (2021). Variable Kinship Patterns In Neolithic Anatolia Revealed By Ancient Genomes. Current Biology. doi: 10.1016/j.cub.2021.03.050. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:43:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10362

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Atalas, et al. ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi İşbirliği Sonucunda, Neolitik Dönem Anadolu Topluluklarında Sosyal Akrabalığın Olabileceği Keşfedildi!. (16 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10362
Atalas, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, April 16). ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi İşbirliği Sonucunda, Neolitik Dönem Anadolu Topluluklarında Sosyal Akrabalığın Olabileceği Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10362
B. Atalas, et al. “ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi İşbirliği Sonucunda, Neolitik Dönem Anadolu Topluluklarında Sosyal Akrabalığın Olabileceği Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Apr. 2021, https://evrimagaci.org/s/10362.
Atalas, Berkay. Bakırcı, Çağrı Mert. “ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi İşbirliği Sonucunda, Neolitik Dönem Anadolu Topluluklarında Sosyal Akrabalığın Olabileceği Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 16, 2021. https://evrimagaci.org/s/10362.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close