Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Odadaki Cips Paketini Kullanarak, Ses Geçirmez Camın Arkasından Bile İçeriyi Dinlemek Mümkün!

3 dakika
19,982
Odadaki Cips Paketini Kullanarak, Ses Geçirmez Camın Arkasından Bile İçeriyi Dinlemek Mümkün! MG Retailer
Tüm Reklamları Kapat

MIT'deki (Massachusetts Institute of Technology) mühendisler, evinizdeki yere düşmüş sıradan bir cips paketini gözleyerek, insanların konuşmalarının cips pakedi üzerinde yarattığı titreşimleri algılayan ve bundan konuşulanları çıkarabilen bir video kamera icat etti! Üstelik bu kamera, ses geçirmez camların arkasından bile içeride konuşulanları dinleyebilecek! Örneğin güvenli ve ses geçirmez bir odada özel bir konuşma yapıyorsunuz ve bu sırada masanızın üzerinde bir cips paketi duruyor (ya da herhangi bir diğer cisim). MIT'nin icat ettiği kamera, bu cips pakedini gözleyerek, ağzınızdan konuşma sırasında çıkan ses dalgalarının, paket üzerinde yarattığı minik titreşimleri algılayabilecek ve bunu konuşmanın içeriğini deşifre etmekte kullanabilecek. Elbette bu konu, çok bariz bir şekilde, gizlilik ve adli bilimler alanlarında yankı uyandıracak. MIT, konuyla ilgili detayları izah ettikleri bir videoyu yayınladı:

MIT bu teknolojiye "görsel mikrofon" adını veriyor. Bu mikrofon, ses dalgalarının etkisi altında cisimlerde meydana gelen değişimleri analiz ederek çalışıyor. Her ne kadar bunu gözle görmek pek mümkün olmasa da, ses dalgaları hava içerisinde yüksek ve düşük basınçlı alanlar halinde yayılıyor ve bu dalgalar bir cisme çarptığında, bu basıncın etkisi altında cisimler şekil değiştiriyor ve titreşiyor. Bu, tıpkı sizin kulak zarınızın çalışmasına benziyor: ağızdan çıkan ses dalgaları havada yol alıp kulak zarınızı titreştiriyor ve bu titreşimlerin neden olduğu dalgalar elektriksel atımlarla beyne taşınıyor ve ses algılanabiliyor.

MIT'nin geliştirdiği kamera...
MIT'nin geliştirdiği kamera...

Problem şu: eğer ki bir Metallica konserinde ana hoparlörlerden 1 metre uzakta değilseniz, bu ses dalgaları gerçekten ama gerçekten çok düşük basınca sahiptir. Bunu evinizdeki bir cips pakediyle konuşarak deneyebilirsiniz. Ona ne kadar şiddetle bağırırsanız bağırın, hiçbir kıpırtı gözleyemeyeceksinizdir. İşte bu sorunu aşmak için MIT 2 yöntem kullandı: ilki, yine bir diğer MIT grubunun geliştirdiği, bir video verisi içerisindeki en ufak değişimleri bile katlayarak arttıran ve şiddetlendiren bir yöntem. Bu öyle bir teknik ki, bu tekniğe sahip olan ve vücudunuza bakan bir kamera, derinizdeki renklerin gözle görülemez, ufacık değişimlerine bakarak kalp ritminizi belirleyebilir. Çünkü kalbimiz vücuda kan pompalamak için her var gücüyle kasıldığı sırada, aslında deri rengimiz inanılmaz az derecede değişir. İşte bu kamera, bu değişimi yakalayıp şiddetlendirerek analiz yapabiliyor. İkinci yöntemse şu: bu görsel mikrofonun etkisi yüksek hızlı bir kamerayla desteklenerek kat kat arttırıldı. Eğer yüksek frekanslı titreşimleri yakalamak istiyorsanız, saniyede binlerce kare yakalayabilen bir kameraya ihtiyacınız vardır. Eğer ki 300 Hz'te insan sesini yakalayıp yeniden yaratmak istiyorsanız, muhtemelen 300 fps (saniye başına kare) veya daha hızlı bir kamera istersiniz. Bu konuyla ilgili bir diğer açıklayıcı videoyu da izleyebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, normal şiddetteki seslerden (konuşma ya da müzik gibi) kaynaklanan basınç dalgalarının cisimlerde yaklaşık olarak 1 mikrometrenin 10'da 1'i (metrenin 10 milyonda 1'i) kadar titreşime neden olduğunu tespit ettiler. Bu da, yakın çekim bir fotoğrafta 1 pikselin yaklaşık 5000'de birine denk geliyor. Bu titreşimleri tespit edebilmek için MIT takımı piksel rengindeki aşırı küçük değişimlere odaklandılar. Örneğin, maviye boyanmış bir odadaki beyaz bir cips pakedini düşünün. Bu cips pakedinin ağız kısmı, normalde gözle görülemese de, konuşma sırasında mavi ile beyazın farklı tonlarındaki bir renk aralığında gidip gelecektir. Bu renk değişimleri ve gölgelenmeler de yazılım tarafından tespit edilebilmektedir. 

Her ne kadar görsel mikrofon, en yüksek verimliliğine bir yüksek hızlı kamera ile ulaşsa da, MIT ekibi sıradan (DSLR) video kamera kayıtlarından da belli düzeyde bir başarı elde ettiler. 

Bu icadın bariz bir şekilde güvenikte, polislikte, istihbarat toplamada ve adli bilimlerde kullanımları olacaktır. Her ne kadar bir bardak üzerindeki titreşimleri tespit edebilen lazer mikrofonlar bu amaçlarla oldukça eskiden beri kullanılıyor olsa da, görsel mikrofon lazer mikrofonların aksine olayları anlık olarak analiz etmek zorunda değildir. Kayıtlı videolar üzerinden giderek de verileri işleyebilir. Hatta bu teknolojinin çok daha ilginç bir sonucu olabilir: eğer ki teknikler biraz daha geliştirilip bu mikrofonların kullanımı için hızlı kameralara ihtiyaç ortadan kalkarsa, Charlie Chaplin gibi büyük üstatların sessiz filmlerindeki sesler bile ortaya çıkarılabilir!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 17
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Extreme Tech | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:53:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2533

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Anthony, et al. Odadaki Cips Paketini Kullanarak, Ses Geçirmez Camın Arkasından Bile İçeriyi Dinlemek Mümkün!. (8 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2533
Anthony, S., Bakırcı, Ç. M. (2014, August 08). Odadaki Cips Paketini Kullanarak, Ses Geçirmez Camın Arkasından Bile İçeriyi Dinlemek Mümkün!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2533
S. Anthony, et al. “Odadaki Cips Paketini Kullanarak, Ses Geçirmez Camın Arkasından Bile İçeriyi Dinlemek Mümkün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 08 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2533.
Anthony, Sebastian. Bakırcı, Çağrı Mert. “Odadaki Cips Paketini Kullanarak, Ses Geçirmez Camın Arkasından Bile İçeriyi Dinlemek Mümkün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 08, 2014. https://evrimagaci.org/s/2533.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close