Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Nikotinin Etkileri, Farelerde Ebeveynden Yavruya Epigenetik Yollarla Geçebiliyor!

1 dakika
6,801
Nikotinin Etkileri, Farelerde Ebeveynden Yavruya Epigenetik Yollarla Geçebiliyor! The Scientist
Tüm Reklamları Kapat

Nikotin, doğrudan sigara içerek alma haricinde gebeyken sigara tüketimi veya sigara dumanına maruz kalma yoluyla da alınabilir. Ancak nikotinin etkilerini göstermesinin tek yolu bu değildir: PLOS Biology dergisinde yayımlanan bir makalede, nikotine maruz kalan fare spermlerinin, bu maruziyetin epigenetik imzalarını taşıdığı gösterilmiştir. Bu deney sonuçları, erkek farelerin yavrularında ve hatta torunlarında neden anormal davranışlar ve öğrenme bozuklukları olduğunu açıklamamızı sağlayabilir. The Boston Globe gazetesinin sorularını e-posta yoluyla yanıtlayan ve araştırmanın başyazarı konumunda olan Florida Eyalet Üniversitesi'nden Pradeep Bhide, şöyle söylüyor:

Bugüne kadar daha ziyade annelerin nikotine maruz kalmasının çocuklar üzerindeki etkisine odaklanılmıştı. Erkeklerde sigara/nikotin tüketiminin çocuklar ve torunlar üzerindeki etkisi pek bilinmiyordu. Bizim araştırmamız, babadan gelen nikotin maruziyetinin birkaç nesil boyunca doğan yavrularda olumsuz etkiler yaratabildiğini gösterdi.

Babadan gelen nikotin etkisini çalışmak için Bhide'nin ekibi erkek farelerin içme suyuna 12 hafta boyunca nikotin kattı. Daha sonra bu fareleri nikotine maruz kalmamış dişi farelerle çiftleştiren ekip, bunlardan doğan yavruları da birbiriyle çiftleştirerek üçüncü bir nesil yarattı.

İkinci ve üçüncü nesillerde fareler bir dizi bilişsel ve davranışsal testten geçirildiler. Böylece babalarından veya büyükbabalarından kalma nikotin maruziyetinin kendileri üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığı anlaşılmaya çalışıldı. Bazı incelemelerde fareler sıradan başarılar gösterdiler. Ancak aynı fareler, belirli öğrenme görevlerinde ebeveyn veya büyük ebeveynleri nikotine maruz kalmamış bireylere göre daha düşük performans sergilediler. Aynı zamanda ikinci nesil farelerde de hiperaktivite ve beyinlerinde bazı nörotransmiter maddelerin daha az bulunduğu görüldü. Araştırmacılar şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu sonuçlar; klinik göstergeler, yaygın kabul gören nörobiyolojik mekanizmalar ve ADHD veya otizm teşhis oranları ile de uyumludur.

Nikotinin bu nesiller-ötesi etkisinin ardında yatan olası mekanizmaları araştıran bilim insanları, nikotine maruz kalan sperm genomlarındaki metilasyon olayına odaklandılar. Nikotine maruz kalan farelerde bu epigenetik işaretleyicinin daha az olduğunu gördüler.

Bilim insanları, bu sonuçları insanlara genellemek konusunda belirsizlik olduğunu da belirtiyorlar. Queen Mary Üniversitesi Tütün Bağımlılığı Araştırma Birimi'nden Peter Hajek, Newsweek'e şöyle yazıyor:

Bu araştırmadaki fareler aşırı dozda nikotin almaya mecbur bırakıldılar. Tütün tüketen insanlar, pek nadiren bu kadar yüksek dozda nikotin alırlar.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • İnanılmaz 4
  • Muhteşem! 2
  • Üzücü! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Scientist | Arşiv Bağlantısı
  • D. M. McCarthy. (2018). Nicotine Exposure Of Male Mice Produces Behavioral Impairment In Multiple Generations Of Descendants. PLOS Biology. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:02:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7425

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Nikotinin Etkileri, Farelerde Ebeveynden Yavruya Epigenetik Yollarla Geçebiliyor!. (18 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7425
Bakırcı, Ç. M. (2018, October 18). Nikotinin Etkileri, Farelerde Ebeveynden Yavruya Epigenetik Yollarla Geçebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7425
Ç. M. Bakırcı. “Nikotinin Etkileri, Farelerde Ebeveynden Yavruya Epigenetik Yollarla Geçebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 18 Oct. 2018, https://evrimagaci.org/s/7425.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Nikotinin Etkileri, Farelerde Ebeveynden Yavruya Epigenetik Yollarla Geçebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 18, 2018. https://evrimagaci.org/s/7425.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close