Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nezle Olduğumuzda Bağışıklığı Güçlendirerek Griple Savaşan İnterferonların, COVID-19 Hastalığına Etkisi Nedir?

Nezle Olduğumuzda Bağışıklığı Güçlendirerek Griple Savaşan İnterferonların, COVID-19 Hastalığına Etkisi Nedir? Pexels, Andrea Piacquadio
Burun akıntısı ve hapşırık, soğuk algınlığı belirtisidir.
3 dakika
4,134
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Grip ve soğuk algınlığının her ikisi de solunum yolu hastalıklarıdır, ancak ikisine farklı virüsler neden olur. Bu iki tür hastalık benzer semptomlara sahip olduğundan, aralarındaki farkı sadece semptomlara göre söylemek zordur. Genel olarak grip, soğuk algınlığından daha kötüdür ve semptomları daha yoğundur. Soğuk algınlığı genellikle zatürre, bakteriyel enfeksiyonlar veya hastaneye yatışı gerektirecek komplikasyonlara yol açmaz.[1] Lakin grip; kalp iltihabı (miyokardit), beyin iltihabı (ensefalit) veya kas iltihaplarına (miyozit, rabdomiyoliz) ve çoklu organ yetmezliğine (ör. solunum ve böbrek yetmezliği) neden olabilir.[3] Soğuk algınlığında ise burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı daha yaygın gözükmektedir.

Soğuk algınlığı genellikle evde dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve parasetemol gibi ilaçları almak gibi basit önlemler ile kısa sürede geçer.[2] Soğuk algınlığına neden olan 200'den fazla virüs bilinmektedir. Araştırmacılar, soğuk algınlığına yakalanmada en fazla rol oynayan rhinovirüslerin vücudun antiviral savunmasını hızlandırarak grip virüsünün solunum yollarını enfekte etmesini önleyebileceğini duyulmuştur.

Boğaz ağrısını hafifletmek için ılık içecekler tüketmekte fayda vardır.
Boğaz ağrısını hafifletmek için ılık içecekler tüketmekte fayda vardır.
Pixabay, Silviarita/594

Bulgular, 2009 yılında meydana gelen H1N1 domuz gribi salgınını kapsayan bir gizemi yanıtlamaya yardımcı olmuştur. Domuz gribi vakalarında beklenen olası artış, soğuk algınlığının yaygınlaştığı bir dönem olan sonbaharda Avrupa'da gözlemlenmemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

İmmünobiyoloji profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Ellen Foxman liderliğindeki araştırmacılar, Yale New Haven Hastanesinde solunum enfeksiyonu semptomları olan 13.000'den fazla hastadan alınan üç yıllık klinik verileri incelemiştir. Araştırmacılar, her iki virüsün de aktif olduğu aylarda bile, kişilerde soğuk algınlığı virüsü mevcutsa, grip virüsünün olmadığını keşfetmiştir. Doktor Foxman şöyle diyor:

Verilere baktığımızda, çok az insanın aynı anda her iki virüse de sahip olduğu ortaya çıktı. Soğuk algınlığına yakalananların antiviral vücut savunmaları, grip virüsü gelmeden önce aktifleşiyor.

Çalışma sonucunda çoğu kişinin aklına muhtemelen şu soru gelmiştir: peki nezle ve grip arasındaki bu ilişki COVID-19 içinde geçerli olur mu? Bilim insanları, soğuk algınlığı virüsünün mevsimsel yayılışının COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsüne maruz kalanların enfeksiyon oranları üzerinde benzer bir etkiye sahip olup olmayacağını bilmediklerini vurgulamaktadır. Lakin bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesi bir fayda sağlayabilir. Konu hakkında muammanın ortadan kalkması için ekip yeni bir çalışma yürüteceklerini bildirmiştir.

Doktor Foxman'ın laboratuvarı, rhinovirüs ve influenza virüsünün nasıl etkileşime girdiğini test etmek için, akciğerin hava yollarını kaplayan ve solunum virüslerinin başlıca hedefi olan epitel hücrelerine yol açan kök hücrelerden insan hava yolu dokuları oluşturmuştur. Dokuların soğuk algınlığına neden olan rhinovirüse maruz kaldıktan sonra, gribe neden olan influenza virüsünün dokuyu enfekte edemediği görülmüştür. Araştırmacılar, rhinovirüsün varlığının, antiviral ajan interferon üretimini tetiklediğini, bu yüzden patojenlerin istilasına erken bağışıklık oluşturulduğunu söylemiştir.

COVID-19 salgını sürecinde maske kullanmak birçok bulaşıcı hastalığa yakalanma riskini azaltmıştır.
COVID-19 salgını sürecinde maske kullanmak birçok bulaşıcı hastalığa yakalanma riskini azaltmıştır.
Pixabay, Tumisu/856

İnterferonlar bağışıklık sistemimizin patojen istilalarına karşı savunmanın ilk hatlarını temsil eden, güçlü antiviral etkilere sahip glikoproteinlerdir. Bu proteinler, hücre yüzeyindeki reseptörlerinin yapısına göre üç gruba ayrılır. Enfekte olan hücrelerimiz akyuvar, t-hücreleri ve makrofajlara uyarı göndermek için interferonları kullanır. Bağışıklık tepkilerini düzenleme yeteneklerinden dolayı, kronik virüs enfeksiyonlarını kontrol etmek için yapay olarak laboratuvar ortamında üretilmektedir. Kanser, Hepatit-B, Hepatit-C ve AIDS gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır.[4] Mevcut etkileri nedeniyle COVID-19 hastalığının tedavisinde kullanılması konusunda araştırmalar yapılmaktadır.[5]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Medical Xpress | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Yale New Haven Hastanesinde solunum enfeksiyonu semptomları olan 13.000'den fazla hastadan alınan üç yıllık klinik verileri incelemiştir.

Araştırmacılar, soğuk algınlığına neden olan rinovirüsün varlığının, antiviral ajan interferon üretimini tetiklediğini, bu yüzden patojenlerin istilasına erken bağışıklık oluşturulduğunu söylemiştir.

Bilim insanları, soğuk algınlığı virüsünün mevsimsel yayılışının COVID-19'a neden olan Sars-CoV-2 virüsüne maruz kalanlar üzerindeki etkisini bilmediklerini vurgulamaktadır. Konu hakkında birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmayı yapan ekipte inceleme başlatacağını duyulmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 09:19:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9297

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. University, et al. Nezle Olduğumuzda Bağışıklığı Güçlendirerek Griple Savaşan İnterferonların, COVID-19 Hastalığına Etkisi Nedir?. (8 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9297
University, Y., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, September 08). Nezle Olduğumuzda Bağışıklığı Güçlendirerek Griple Savaşan İnterferonların, COVID-19 Hastalığına Etkisi Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9297
Y. University, et al. “Nezle Olduğumuzda Bağışıklığı Güçlendirerek Griple Savaşan İnterferonların, COVID-19 Hastalığına Etkisi Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9297.
University, Yale. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Nezle Olduğumuzda Bağışıklığı Güçlendirerek Griple Savaşan İnterferonların, COVID-19 Hastalığına Etkisi Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 08, 2020. https://evrimagaci.org/s/9297.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close