Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nesne Kalıcılığı Nedir? Bebekler Neden "Ce Eee" Oyunundan Hoşlanıyor?

1 dakika
10,815
Nesne Kalıcılığı Nedir? Bebekler Neden "Ce Eee" Oyunundan Hoşlanıyor?
Tüm Reklamları Kapat

Bir odada bulunduğunuzu ve içerisindeki nesneleri incelediğinizi düşünün. Bir masa, masanın üzerinde bir su bardağı ve su şişesi, duvarda bir aile fotoğrafı, yerde bir halı, kenarda 3 tekerli bir bisiklet, ötede bir sandalye ve koltuk, ortada bir sehpa, vs.

Bunları iyice inceledikten sonra, birkaç adım geri atarak dışarı çıkıyorsunuz ve kapıyı ardınızdan kapatıyorsunuz. Kapıyı kapattığınız anda, odanın içerisindeki nesnelerle olan görsel veri iletişiminiz tamamen kesiliyor. Yani artık odadaki nesneleri göremiyorsunuz.

Ancak ola ki nesnelerin halen o odada olduğuna dair 100 TL'ye bahse girmeniz istense, muhtemelen paranızı "Evet, nesneler halen odada, onları görmeme gerek yok." diyeceksinizdir ve paranızı bu seçeneğe yatıracaksınızdır. Çünkü içten içe bilirsiniz ki, nesneleri görmeseniz bile, herhangi bir dış müdahale olmadığı müddetçe nesneler varlıklarını sürdüreceklerdir. En azından makul bir süre boyunca...

Tüm Reklamları Kapat

İşte buna nesne kalıcılığı (veya "nesne sürekliliği" veya "nesne devamlılığı") denir. Nesne kalıcılığı bebeklerde belli bir yaşa kadar (bu yaş hakkında tartışmalar mevcuttur) gelişmez. Dolayısıyla bebekler, görmedikleri bir cismin varlığının sona erdiğini sanırlar!

SMBC Comics

İşte tam olarak bu nedenle "Ce eee!" oyunu (yüzü ellerle kapatıp birden açma şeklinde oynanan oyun) onları güldürür, heyecanlandırır, şaşırtır. Çünkü yüzünüzü görmediklerinde, yüzünüzün yok olduğunu varsayarlar. Daha doğrusu, ellerinizi açtığınız zaman yüzünüz onlar için "yoktan belirivermiş" olur ve tanıdıkları bir yüzü görmek onları mutlu eder.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 22
  • Tebrikler! 17
  • Güldürdü 14
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Üzücü! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:31:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4005

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Nesne Kalıcılığı Nedir? Bebekler Neden "Ce Eee" Oyunundan Hoşlanıyor?. (23 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4005
Bakırcı, Ç. M. (2015, December 23). Nesne Kalıcılığı Nedir? Bebekler Neden "Ce Eee" Oyunundan Hoşlanıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4005
Ç. M. Bakırcı. “Nesne Kalıcılığı Nedir? Bebekler Neden "Ce Eee" Oyunundan Hoşlanıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Dec. 2015, https://evrimagaci.org/s/4005.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Nesne Kalıcılığı Nedir? Bebekler Neden "Ce Eee" Oyunundan Hoşlanıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 23, 2015. https://evrimagaci.org/s/4005.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close