Nemo Noktası: Dünya Okyanusları Üzerinde, Karalardan En Uzak Nokta
Fotoğrafta gördüğünüz, genellikle Kayıp Balık Nemo'ya ithaf olduğu sanılsa da, aslen Dünyaca ünlü bilimkurgu yazarı Jules Verne'ün "Denizler Altında 20.000 Fersah" isimli kitabında bu şekilde geçtiği için Nemo Noktası olarak da bilinen, Dünya üzerinde su-üstü karalara en uzak noktadır.
Bu nokta, daha bilimsel adıyla "erişilemezlik kutup noktası" olarak bilinir. Aşağıdaki interaktif Google haritasından görülebilir ve üzerinde oynamalar yapılabilir:
Görebileceğiniz üzere Nemo Noktası, Pasifik Okyanusu'nda, 48°52.6′ Güney ve 123°23.6′ Batı koordinatlarında yer alır. 3 ayrı yöne doğru bulunan, en yakınındaki su-üstü kara parçalarının 3'ünden de 2688 kilometre uzakta yer alır. Bu 3 nokta şöyledir:
- Kuzey yönünde bulunan ve üzerinde insan yaşamayan Pitcairn Adaları dahilindeki Ducie Atolü,
- Kuzeydoğu yönünde bulunan, Şili açıklarındaki Easter Adası civarındaki Motu Nui adacığı,
- Güney yönünde bulunan, Antarktika kıyıları açıklarındaki Maher Adası.
Bu noktanın tespiti hiç de kolay olmamıştır. Çünkü eski zamanlarda uydular, GPS, vb. teknolojiler bulunmadığı için "okyanusta hiçliğin ortası" olarak tanımlanabilecek bir yerin nasıl tespit edilebileceği hayal dahi edilemiyordu. Hele ki o zamanlarda kolay kolay tespit edilemeyen ufacık adacık ve kayacıkların varlığı düşünülecek olursa... Ancak bilim ve teknoloji sayesinde bu değişti.
1992 yılında, Hırvat-Kanadalı bir araştırma mühendisi olan Hrvoje Lukatela, "Hipparchus" adını verdiği jeo-uzaysal bir program kullanarak Nemo Noktası'nı tespit etti. Bunu yaparken Dünya'nın yüzeyinin 3 boyutlu olduğunu göz önüne alarak, söz konusu okyanus noktasının etrafındaki 3 ayrı kıyıdan eşit uzaklıkta olması gerektiğini varsaydı. Böylece yazılım, Dünya'daki farklı noktaları inceleyerek Nemo Noktası'nı tespit etti.
Nemo sözcüğü, Latincede "hiç kimse" anlamına gelmektedir. Dolayısıyla isim son derece iyi seçilmiştir; zira muhtemelen Nemo Noktası'ndan bugüne kadar hiçbir insan geçmemiştir. Bu, en azından çok olasıdır...
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 3
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 13:51:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3781
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.