Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neden Ayaklarımızla Ritim Tutarız?

1 dakika
8,081
Neden Ayaklarımızla Ritim Tutarız? Video Blocks
Tüm Reklamları Kapat

Daha önceki çalışmalar, insanların müziği deneyimlerken ses ile vücut hareketi arasındaki ilişkileri algılayabildiklerini göstermişti. Algının Motor Teorisi, bu benzerlik ilişkilerinin insan bilişinin derinlerinden köken aldığını iddia ediyor.

Teoriye göre; bir şeyi algılamak için, işlemeye çalıştığımız duyusal izlenimlerle ilişkili hareketleri aktif olarak simüle etmeliyiz. Bu yüzden, müzik dinlediğimizde, sesi ürettiğine inandığımız vücut hareketlerini zihinsel olarak simüle etme eğilimindeyiz. Dolayısıyla, bir sesi deneyimleme, vücut hareketinin zihinsel bir görüntüsünü gerektirir. Profesör Godøy şöyle diyor:

Hem ses üreten hem de duyulan müziğe eşlik eden müzikal hareketler, zihinlerimizde iz bırakır ve müzikal sesin deneyimlerimizle derinlemesine bağlantılı olan belirgin özelliklerinin bir temsili olarak düşünülebilirler. Buradaki temel düşünce, ses üretiminin görselliği ve diğer sesle ilgili olan hareketlerin müzikal görüntülerde ve dinlemede aktif olarak yeniden yaratıldığıdır. Dolayısıyla motor algı teorisi, müzikle karşılaştığımızda, ses ile beden hareketi arasındaki benzerliklerin temeli olabileceği fikridir.

Müzikal ses ve hareket arasındaki bağlantılar kolayca gözlemlenebilse de, yazarlar daha sistematik bir bilgiye ihtiyaç duyulduğunu savunuyorlar. Bu maksatla, insanların belirli sesleri tanımlamak için yaptıkları jestleri incelemek üzere tasarlanmış 'ses izleme' deneyini de içeren çok çeşitli araştırma yöntemleri kullandılar.

Tüm Reklamları Kapat

Katılımcılara değişik perde ve diğer müziksel niteliklerde üç saniyelik sesler çalındı ve hareket yakalama teknolojisi kullanılarak havadaki sesleri izlemeleri istendi. Sonuçlar, katılımcıların jestlerinde, özellikle ellerinin dikey konumlandırılması ve ses perdesi arasında oldukça fazla benzerlik olduğunu gösterdi.

Genel olarak, müziğin ritmi ve dokusu gibi bazı ses özellikleri hareketle güçlü bir şekilde ilişkiliyken, ahenksiz sesler zayıf bir ses-hareket ilişkisine sahip. Sonuç olarak, yazarlar gelecekteki çalışmalarını, her türlü müzikal deneyimde, ses-hareket benzerliği ilişkileri hakkında daha fazla veri sağlayarak, büyük ölçekli istatistiksel ses-hareket özelliklerinin bağıntılarını araştırmaya odaklamak istiyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
62
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • Muhteşem! 9
  • İnanılmaz 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:17:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7903

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. &. Francis, et al. Neden Ayaklarımızla Ritim Tutarız?. (5 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7903
Francis, T. &., Cimbat, H., Bakırcı, Ç. M. (2019, August 05). Neden Ayaklarımızla Ritim Tutarız?. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7903
T. &. Francis, et al. “Neden Ayaklarımızla Ritim Tutarız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Hilal Cimbat, Evrim Ağacı, 05 Aug. 2019, https://evrimagaci.org/s/7903.
Francis, Taylor &. Cimbat, Hilal. Bakırcı, Çağrı Mert. “Neden Ayaklarımızla Ritim Tutarız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Hilal Cimbat. Evrim Ağacı, August 05, 2019. https://evrimagaci.org/s/7903.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close