Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neandertaller Yaptıkları Aletler İçin Yapıştırıcı Üretiyordu!

Neandertaller Yaptıkları Aletler İçin Yapıştırıcı Üretiyordu! SciTechDaily
2 dakika
768
Tüm Reklamları Kapat

New York Üniversitesi, Tübingen Üniversitesi ve Berlin Ulusal Müzesinden araştırmacıların Science Advances dergisinde yayınladığı bir çalışma, Neandertallerin çok bileşenli karmaşık bir yapıştırıcı kullanarak taş aletler yaptığını ortaya çıkardı.[1] Bu keşif, Avrupa'da bu tür gelişmiş bir yapıştırıcının bilinen en eski kullanımı olarak tarihe geçiyor ve kuzen türümüzün sanılandan daha fazla entelektüel ve kültürel gelişmişliğe sahip olduğunu gösteriyor. New York Üniversitesi İnsan Kökenleri Araştırma Merkezi'nde doçent olan Radu Iovita şöyle anlatıyor:

Şaşırtıcı derecede iyi korunmuş bu aletler, Afrika'daki erken modern insanlar tarafından yapılan alet örneklerine büyük ölçüde benzer bir teknik çözüm sergiliyor, ancak tam olarak tarif etmek gerekirse bu, el aletleri için tutma kısmı üreten bir Neandertali anlatıyor.

Neandertaller tarafından 120.000 ila 40.000 yıl önce Mousterian'ın Orta Paleolitik döneminde kullanılan Le Moustier taş aletleri, Berlin Tarih Öncesi ve Erken Tarih Müzesi koleksiyonunda saklanıyordu ve daha önce ayrıntılı olarak incelenmemişti. Araştırma ekibi, Fransa'da 20. yüzyılın başlarında keşfedilen bir arkeolojik alan olan Le Moustier'deki buluntuları yeniden inceledi.

Kazma aletleri, yongalar ve bıçaklar gibi çeşitli taş aletler üzerinde aşıboyası ve bitüm karışımı izleri keşfetti. Aşıboyası doğal olarak oluşan bir toprak pigmentidir; bitüm ise asfaltın bir bileşenidir ve ham petrolden üretilebilir, ancak toprakta da doğal olarak bulunur. Tübingen Üniversitesi Erken Prehistorya ve Kuvaterner Ekolojisi bölümünden Patrick Schmidt şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Aşıboyası içeriğinin yüzde 50'den fazla olması bizi şaşırttı. Bunun nedeni, havada kurutulmuş bitümün yapıştırıcı olarak değiştirilmeden kullanılabilmesi, ancak bu kadar büyük oranlarda aşıboyası eklendiğinde yapıştırıcı özelliklerini kaybetmesidir. Yapıştırma için pek uygun olmayan sıvı bitüm kullandığımızda ise durum farklıydı. Yüzde 55 aşı boyası eklediğimizde, şekillendirilebilir bir yapı oluştu.

Karışım, bir taş aletin içinde sıkışıp kalmasına yetecek kadar yapışkandı, ancak ellere yapışmaması onu bir sap için uygun bir malzeme haline getiriyordu. Taş aletler üzerindeki mikroskobik inceleme de Le Moustier'deki aletler üzerindeki yapıştırıcıların bu şekilde kullanıldığını doğruluyor. Analizi gerçekleştiren Iovita şöyle anlatıyor:

Aletlerde iki tür mikroskobik aşınma görülüyor: Biri, keskin kenarlarda genellikle diğer malzemelerin işlenmesinden kaynaklanan tipik cila. Diğeri ise elde tutulduğu varsayılan parçanın her yerine dağılmış, ancak başka bir yerde bulunmayan parlak cila. Bunu da aletin tutma kısmındaki hareketi nedeniyle aşı boyasının aşınmasının bir sonucu olarak yorumladık.

Ağaç reçineleri ve aşı boyası gibi çeşitli yapışkan maddeler de dahil olmak üzere çeşitli bileşenlere sahip yapıştırıcıların kullanımı, daha önce Afrika'daki erken modern insanlardan, Homo sapiens'ten biliniyordu, ancak Avrupa'daki daha önceki Neandertallerden bilinmiyordu. Genel olarak, yapıştırıcıların gelişimi ve alet yapımında kullanımı, erken insanların kültürel evrimi ve bilişsel yeteneklerine dair en iyi maddi kanıtlardan bazıları olarak kabul edilmektedir.

Yazarlar, Le Moustier bölgesinde aşıboyası ve bitümün uzak yerlerden toplanması gerektiğini, bunun da büyük bir çaba, planlama ve hedefe yönelik bir yaklaşım anlamına geldiğini, buluntuların genel bağlamını göz önünde bulundurarak bu yapışkan malzemenin Neandertaller tarafından yapıldığını varsaydıklarını belirtiyor. Schmidt, şöyle ekliyor:

Bileşik yapıştırıcılar, bugün hala aktif olan modern bilişsel süreçlerin ilk ifadelerinden biri olarak kabul edilir. Çalışmamızın gösterdiği şey, Afrika'daki erken Homo sapiensler ile Avrupa'daki Neandertallerin benzer düşünce kalıplarına sahip olduğudur.

Bu çalışma, yapıştırma teknolojilerinin insan evrimini anlamamız açısından oldukça önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 09:01:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16993

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Neandertaller Yaptıkları Aletler İçin Yapıştırıcı Üretiyordu!. (27 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16993
Derin, U. (2024, February 27). Neandertaller Yaptıkları Aletler İçin Yapıştırıcı Üretiyordu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16993
U. Derin. “Neandertaller Yaptıkları Aletler İçin Yapıştırıcı Üretiyordu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 27 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16993.
Derin, Ufuk. “Neandertaller Yaptıkları Aletler İçin Yapıştırıcı Üretiyordu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/16993.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close