Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neandertaller ile Günümüz İnsanlarının Kaburgaları Arasındaki Farklar!

"Homo neandertalensis" ile Homo sapiens Kaburgaları Arasındaki Ne Tür Farklar Vardı?

3 dakika
9,681
Neandertaller ile Günümüz İnsanlarının Kaburgaları Arasındaki Farklar!
Tüm Reklamları Kapat

Nature Communications'ta yayımlanan bir makalede, Neandertal göğüs (thorax) kemikleri 3D bilgisayarlı tomografi ile üç boyutlu ortamda taranarak dijital formatta tekrar oluşturulmuş. Biz de, bu kemiklerin özelliklerinin daha iyi anlaşılması için Essential Anatomy 5 programında sonuçları insan anatomisiyle karşılaştırmak istedik. Bakalım neler bulacağız:

Üstte insan, altta ise neandertal göğsünün karşılaştırması.
Üstte insan, altta ise neandertal göğsünün karşılaştırması.
Nature Communications

Fotoğrafta gözüken pelvis (leğen) kemiğinde bir miktar fark görülüyor; ancak bu fark pek dikkate alınmamalı. Çünkü kemiklerin pozisyonları da aynı değil; dolayısıyla kıyaslama yapmak çok doğru olmaz. Dahası, pelvis (leğen) kemiği tür içinde bile fazlasıyla varyasyon gösteriyor. Üstelik dişi ve erkek cinsiyetinde doğum sürecinden dolayı farklılık içeriyor. Pelvis evrimindeki bu radikal değişim, başlıca bipedalizm (iki ayaklılık) nedeniyle seçilim gösteriyor. Dolayısıyla insan bebeklerinin diğer primatlara nazaran daha prematüre doğması gerekiyor ki bebeğin kafası pelvisten geçebilsin. Bu da yanında aşkın evrimini getiriyor. Zira ebeveynlerin birlikte kaldığı durumlarda yavru bakımı daha başarılı olacaktır.

Alttaki (Neandertal) daha çok bir erkek, üstteki (İnsan) ise daha çok bir dişi pelvisi gibi duruyor. Geçtiğimiz günlerde The Royal Society'de yayımlanan makaleye göre insan pelvisleri arasındaki bu muhteşem çeşitlilik, doğal seçilimden ziyade aslında coğrafî göçler ve genetik sürüklenme etkisi ile şekillenmiş olabilir. Zira aynı coğrafî bölgedeki insanlarda bile doğum kanalı ve pelvis yapısı fazlasıyla çeşitlilik gösteriyor. Obstetrik ve jinekolojik olarak analiz edildiğinde anlaşılıyor ki insan dişilerinin bazıları normal doğum yapmakta zorlanıyor veyahut hiç yapamıyor. Bu dişilerin büyük bir kısmı da sezaryene alındığı için genlerini bir sonraki jenerasyona aktarabiliyor. Bu da seçilim baskısını azaltıyor.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan dişilerindeki pelvis çeşitliliği. Android tip ve platypelloid tip normal doğum yapamaz.
İnsan dişilerindeki pelvis çeşitliliği. Android tip ve platypelloid tip normal doğum yapamaz.
Birth Balance

Asıl yoğunlaşmamız gereken kısım kaburgaların anatomileri. Gördüğünüz üzere kaburga (costa) farkı açıkca belli oluyor. Omurlara (vertebra) doğru ilerleyen kısımların vücut içine daha fazla eğim gösterdiği görülüyor. Bu da, neandertallerin, günümüz insanlara nazaran daha dik yürüdüğüne işaret ediyor olabilir. Aynı şekilde dik durmamıza yardım eden derin sırt kaslarını desteklediği için de eğimi artmış olabilir. Diğer bir belirgin fark ise alt bölgelerdeki kaburgaların daha geniş olduğu yönünde. Özellikle T12, T11, T10 ve T9 üzerinde belirgin bir genişlik mevcut. Bu da diyafram kasının daha geniş olduğu anlamına gelir. Yani solunum yöntemleri ağırlıklı olarak diyafram üzerinden gerçekleşiyor. Ayrıca sadece bu analizlerden akciğer kapasiteleri hakkında yorum yapılamaz. Fakat akciğer kapasitelerinin de ufak bir miktar daha fazla olabilmesi muhtemel gözüküyor. Peki neden daha güçlü bir diyaframa sahip olmaları gerekiyordu? Günümüz insanlarından daha mı üstünlerdi?

Pelvis farkının daha ayrıntılı bir görseli.
Pelvis farkının daha ayrıntılı bir görseli.
Ecotao

Hayır. Çünkü "üstün" olmak görecelidir. Fiziksel olarak üstün olmak ile uyum başarısı açısından üstün olmak çok farklı unsurlardır. Örneğin bir kaplan, bir böcekten fiziksel olarak güçlü olabilir. Ancak bir ormanda uyum başarısı açısından üstün olamaz. En basitinden nesli tükenen birçok non-avian dinozor da fiziksel olarak güçlüydü. Dolayısıyla Neandertallerin yok olması sadece buna bağlı değildir. Rekabetin, avcılığın, barınmanın ve özellikle iklim koşullarının yok oluşlarında fazlasıyla etkili olduğu düşünülür. Hatta bazı çalışmalara göre günümüz insanların gen havuzuna asimile oldukları dahi ileri sürülmektedir. Fosil kayıtları bu noktada belirsizdir. Konuyla ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Gomez-Olivencia, et al. Neanderthal Ribcage Reconstructed, Offering New Clues To Ancient Human Anatomy. (31 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2018. Alındığı Yer: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:59:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7444

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Neandertaller ile Günümüz İnsanlarının Kaburgaları Arasındaki Farklar!. (31 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7444
Türkoğlu, P. (2018, October 31). Neandertaller ile Günümüz İnsanlarının Kaburgaları Arasındaki Farklar!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7444
P. Türkoğlu. “Neandertaller ile Günümüz İnsanlarının Kaburgaları Arasındaki Farklar!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 31 Oct. 2018, https://evrimagaci.org/s/7444.
Türkoğlu, Pedram. “Neandertaller ile Günümüz İnsanlarının Kaburgaları Arasındaki Farklar!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, October 31, 2018. https://evrimagaci.org/s/7444.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close