Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

NASA, Evrenin Genişlemesini Ölçtü!

2 dakika
1,023
NASA, Evrenin Genişlemesini Ölçtü!
Tüm Reklamları Kapat

Astronomlar, NASA'nın Spitzer Kızılötesi Uzay Teleskobu'nu kullanarak, evrenin genişleme hızına dair en hassas ölçümleri yayınladı.

Hubble sabiti, Amerikan astronom, Edwin Hubble'ın 1920'lerde, Dünya'yı şaşkına çeviren evrenin 13,7 milyar yıldır genişleyişi olgusunu açıklamasıyla ortaya çıkmıştı. 1990'ların sonlarına doğru ise araştırmacılar, evrenin artık hızlanarak genişlediğini ortaya çıkarmışlardı. Genişleme hızının hassas olarak ölçülmesi ise evrenin yaşını ve boyutlarını belirlemede büyük önem taşıyordu.

Görünür ışık evrenini gözleyen NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun aksine, Spitzer Uzay Teleskobu, evrene dair bu hassas ölçümleri yapabilmek için, uzun dalga boylu kızılötesi ışınları kullandı. Spitzer Uzay Teleskobu'nda bu ölçüm için, Hubble Uzay Teleskobu'nda da kullanılan ve kozmolojik ölçümlerde yeni ufuklar açan bir teknikten yararlanıldı; bu teknik sayesinde ölçüm sonucundaki belirsizlik, %3'e çökertilmiş oldu.

Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın Pasadena'daki Jet Laboratuvarı'nda görev yapan bilim insanı, Michael Werner, Spitzer'in, tasarlandığından daha büyük işleri başardığını ve başarmaya devam edeceğini söyledi. ''Önceleri ötegezegenleri tespit etmedeki başarısıyla bizi şaşırtan Spitzer, şimdi, kozmolojik bir araç gibi çalışabiliyor.'' diye sözlerini sürdüren Werner, gelecek adına da umutlu konuştu.

Buna ek olarak, bu bulgu dahilinde büyük öneme sahip olan olgulardan biri de karanlık enerji. Bu hassas ölçüm ise NASA'nın Wilkinson Mikrodalga Anizotropi Sondası'ndan yayımlanan verilerin, Spitzer'den elde edilen verilerle birleştirilmesiyle ortaya çıktı. Karanlık enerji, evrenin kumaşını germede, evreni büzmeye yönelik etkiye sahip olan kütleçekimine karşı bir zafer kazanmış görünüyor; hatta bunu keşfeden bilim insanları, 2011 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüşlerdi.

Washington'daki Spitzer programını yürüten bir diğer bilim insanı, Glenn Wahlgren ise, yıldızlararası tozlara rağmen uzak yıldızları tespit edebilmede, kızılötesi görüşün önemini vurguladı. Wahlgren, Hubble'ın etkin ölçümlerini geliştirecek olanın ise Spitzer olduğunu sözlerine ekledi. Bizden çok uzaktaki pulsarların veya atarcaların uzaklaşma hızlarının, bizlere olan uzaklıklarıyla ilişkili olduğunu belirten Wahlgren, genişleme ölçümünü de buna bağlı olarak yapabildiklerini söyledi.

Bunu şöyle açıklayabiliriz: Bir arkadaşımızın, elinde bir mumla bizden uzaklaştığını düşünelim. Arkadaşımızın elindeki mum, arkadaşımız bizden uzaklaştıkça parlaklığını kaybedecektir; bizler de mumun parlaklığına göre, bir uzaklık tahmininde bulunabiliriz. Hatta yeterli fonksiyonları ortaya koyduğumuzda, bunu kesin olarak saptayabiliriz.

Spitzer, Samanyolu Galaksisi'nden 10 adet kızılötesi görüş ile görülebilir olan yıldız, 80 adet de komşu galaksilerden yıldızı gözlemledi. Spitzer, bilim insanlarına tüm bu gözlemlerden sonra, bu yıldızların bizlerden uzaklaşma hızlarına dair daha hassas ölçümler yapabilme olanağı sağladı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: NASA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 11:17:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/868

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Gözlem
Araç
Uyku
Dünya
Mitler
Kuantum Mekaniği
Viroloji
Buzul
Diş Hekimliği
Zeka
Evrimleşme
Samanyolu Galaksisi
Enzim
Şempanze
Aminoasit
Kadın Doğum
Transkripsiyon
İnsan Sağlığı
Taksonomi
Sağlık Bilimleri
Dilbilim
Uçak
Geometri
Karar Verme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. NASA, Evrenin Genişlemesini Ölçtü!. (3 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 15 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/868
--, -., Oral, E., Bakırcı, Ç. M. (2012, October 03). NASA, Evrenin Genişlemesini Ölçtü!. Evrim Ağacı. Retrieved January 15, 2025. from https://evrimagaci.org/s/868
-. --, et al. “NASA, Evrenin Genişlemesini Ölçtü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emre Oral, Evrim Ağacı, 03 Oct. 2012, https://evrimagaci.org/s/868.
--, ---. Oral, Emre. Bakırcı, Çağrı Mert. “NASA, Evrenin Genişlemesini Ölçtü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emre Oral. Evrim Ağacı, October 03, 2012. https://evrimagaci.org/s/868.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close