Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nanoteknoloji, Mesane Kanseriyle Savaşta Etkili Bir Silah Olabilir!

Nanoteknoloji, Mesane Kanseriyle Savaşta Etkili Bir Silah Olabilir!
3 dakika
971
Tüm Reklamları Kapat

Nano ölçekli cihazlar, insan hücrelerinden yüz ila on bin kat daha küçüktür. Enzimler ve reseptörler gibi büyük biyolojik moleküllere ("biyomoleküller") boyut olarak benzerler. Örnek olarak, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan molekül olan hemoglobin, yaklaşık 5 nanometre çapındadır. 50 nanometreden küçük nano ölçekli cihazlar çoğu hücreye kolayca girebilirken, 20 nanometreden küçük olanlar vücutta dolaşırken kan damarlarından dışarı çıkabilir. Küçük boyutları nedeniyle, nano ölçekli cihazlar, hem yüzeydeki hem de hücre içindeki biyomoleküllerle kolayca etkileşime girebilir. Vücudun pek çok bölgesine erişim sağlayarak, hastalıkları tespit etme ve şimdiye kadar hayal edilmemiş şekillerde tedavi sunma potansiyeline sahipler.

Yaşam için gerekli olanlar ve kansere yol açanlar da dahil olmak üzere biyolojik süreçler, nano ölçekte gerçekleşir. Bu nedenle, aslında, çok sayıda biyolojik nano makineden oluşuyoruz. Nanoteknoloji, araştırmacılara makromolekülleri gerçek zamanlı olarak ve kanser ilerlemesinin en erken aşamalarında inceleme ve manipüle etme fırsatı sunar.

Nanoteknoloji, kanserle ilgili moleküllerin hızlı ve hassas bir şekilde saptanmasını sağlayarak bilim insanlarının moleküler değişiklikleri yalnızca küçük bir hücre yüzdesinde meydana geldiklerinde bile tespit etmelerini sağlar. Nanoteknoloji, ayrıca tamamen yeni ve oldukça etkili terapötik ajanlar üretme potansiyeline sahiptir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Mesane Kanserinin Tanı ve Tedavisinde Nanoteknolojik Yaklaşımlar

Mesane kanseri, mesane astarında tümör olarak bilinen anormal doku büyümesinin geliştiği rahatsızlıktır. Bazı durumlarda tümör, mesane kasına yayılır. Mesane kanserinin en sık görülen semptomu, genellikle ağrısız olan idrardan kan gelmesidir. Tütün dumanı mesane kanserinin yaygın bir nedenidir ve 3 mesane kanseri vakasından 1'inden fazlasının sigaradan kaynaklandığı tahmin edilmektedir.[2] Son 30 yılda mesane kanseri için genel prognoz değişmediğinden, yeni teşhis ve tedavi yöntemleri geliştirmek için bir tıbbi ihtiyaç vardır.

Nanoteknoloji, kanser teşhisi, tespiti ve tedavisinde de kullanılmak üzere geliştirilmiş ve birkaç nanopartikül in vitro kanserde, in vivo görüntüleme geliştirme ve ilaç yükleme tekniklerinde kullanılabilir. Nanopartiküller (NP), tümör tedavilerinde; ilaç verme etkinliğini artırmak ve terapötik performansı sağlamak için uygun araçlar olarak kullanılmıştır. Paklitaksel gibi kanser hücresi büyümesini önleyerek mesane kanseri tedavisinde kullanılan önemli terapötik ajanların dezavantajı sulu bir çözeltide çözünmemeleridir. Bu zorluğu aşmak için anti-kanser ilaçları, suda çözünürlüğü artırabilen NP'lere yüklenebilir.

Günümüzde sistoskopi, biyopsi, üriner sitoloji ve görüntüleme prosedürleri gibi farklı yaklaşımlar mesane kanserini tespit etmek için kullanılmaktadır. Geleneksel yöntemlerin hassas ve doğru bilgi sağlamak için sınırlı duyarlılığı ve kapasitesi vardır, durumla ilgili spesifik bilgilere ve büyük ölçüde lenf düğümlerinin boyutundaki değişime dayalıdırlar.

Nanometrik ölçeğe sahip nanopartiküller (NP), taramalı sonda mikroskobunu geliştirmek ve keşfetmek için ilk kez kullanılan yeni malzemelerdir ve çeşitli teşhis uygulamalarında kullanılmaktadır. Rezeksiyon süreci boyunca sistoskopilerin görünmeyen lezyonları tanımlamadaki başarısızlığı, yetersiz rezeksiyon ile sonuçlanır. Davis ve arkadaşları, endoskop yaklaşımının ve yüzeyi geliştirilmiş Raman NP'lerinin mesane dokusunun kanserli veya normal olduğunu tespit etme yeteneğinin değerlendirmiştir. İnvaziv ve ilerlemiş mesane kanserinde ise, supraparamanyetik demir oksit nanopartiküller ile manyetik rezonans görüntüleme, lenf düğümlerine küçük metastazların saptanmasında duyarlılığı ve özgüllüğü artırabilir.[3]

Sonuç

Son zamanlarda, nanoteknoloji farklı karsinomların tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Metal nanopartiküller ve polimerik partiküller gibi çoğu nanopartikül kanserin erken teşhisinde ve kemoterapötik ilaçların yüklenmesi için potansiyel bir nanotaşıyıcı olarak kullanılabilir. Yıllardır, kanserle savaşmak için yeni teknolojilerle geleneksel yaklaşımları birleştiren birçok girişimde bulunulsa da nanoteknoloji hem tedavi hem de tanıda kapsamlı uygulamalar göstermiştir.[4]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Benefits of Nanotechnology for Cancer. Benefits Of Nanotechnology For Cancer. (8 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2021. Alındığı Yer: National Cancer Institue | Arşiv Bağlantısı
  • ^ NHS/Bladder Cancer. Bladder Cancer. (12 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2021. Alındığı Yer: NHS | Arşiv Bağlantısı
  • ^ B. Tomlison, et al. (2015). Nanotechnology In Bladder Cancer: Current State Of Development And Clinical Practice. Nanomedicine, sf: 1189-1201. doi: 10.2217%2Fnnm.14.212. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Barani, et al. (2021). Nanotechnology In Bladder Cancer: Diagnosis And Treatment. Cancers, sf: 2214. doi: 10.3390/cancers13092214. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 13:19:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10976

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Çiftci, et al. Nanoteknoloji, Mesane Kanseriyle Savaşta Etkili Bir Silah Olabilir!. (17 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10976
Çiftci, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 17). Nanoteknoloji, Mesane Kanseriyle Savaşta Etkili Bir Silah Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10976
E. Çiftci, et al. “Nanoteknoloji, Mesane Kanseriyle Savaşta Etkili Bir Silah Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10976.
Çiftci, Eren. Bakırcı, Çağrı Mert. “Nanoteknoloji, Mesane Kanseriyle Savaşta Etkili Bir Silah Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 17, 2021. https://evrimagaci.org/s/10976.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close