Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Müzik Dinlerken Ağlamak Neden Bu Kadar Rahatlatıcı? Neden Hüzünlü Müzikler Dinliyoruz?

3 dakika
2,606
Müzik Dinlerken Ağlamak Neden Bu Kadar Rahatlatıcı? Neden Hüzünlü Müzikler Dinliyoruz? Pexels
Tüm Reklamları Kapat

Müzik, her birimizin yaşamında az ya da çok yer kaplar; çoğu zaman dinlediğimiz müzikler bizde bazı anıları canlandırır, tüylerimizin diken diken olmasına sebep olur ve bazense belirli duygusal tepkiler yaratır. Örneğin, bazı şarkılar bizi mutlu ve umut dolu hissettirirken bazı şarkıların bizde bir çeşit hüzün yarattığını tecrübe etmişizdir. Müziğe yönelik verdiğimiz duygusal tepkiler; beyin sapı reflekslerinden epizodik (anısal) belleğe, müzikal beklentiden duygusal bulaşmaya pek çok farklı mekanizmadan etkilenmektedir.[1]

Dışarıdan bakıldığında, bir insanın müzik dinleyince ağlayıp sonrasında garip bir şekilde rahatlama hissi yaşaması ilginç görünebilir. Ancak müzik psikolojisi, bu konuya pek çok farklı açıdan gayet tatmin edici cevaplar bulabileceğimizi gösteriyor. Bu cevaplardan ilki prolaktin hormonunu temel alıyor.

Prolaktin, vücutta süt üretimini sağlamakla görevli bir hormondur. Hem kadınlarda hem de erkeklerde salgılandığı bilinen prolaktin hormonunun salgılanmasının tek amacı süt üretimi değildir. Örneğin, cinsel birleşme sonrasında veya ağlama sonrasında da prolaktin hormonu salgılanır. Yoğun bir fiziksel veya duygusal süreçten sonra rahatlama hissini sağlamakta prolaktin hormonunun göz ardı edilemeyecek bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla, müzik dinleyip ağladığımızda prolaktin hormonu devreye girerek ağlama sonrasında rahatlama hissi yaratabilir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Müzik dinlerken ağlama ve rahatlama hissi ilişkisine dair bir diğer açıklama ise temsili duygu (İng: "vicarious emotion") kavramına dayandırılabilir.[3] Temsili duygu kavramına göre, günlük hayatta hissettiğimiz üzüntü müzik dinlerken hissettiğimiz üzüntüden farklıdır.

Günlük hayatta bir şeye üzüldüğümüzde ortada bizi üzen bir kişi, nesne veya bir düşünce vardır. Bir arkadaşımızla tartışırız, uzun süredir hayalini kurduğumuz bir tatil planımız iptal olur veya kendimizi değersiz hissederiz ve tüm bunlar bizde üzüntü yaratır. Dolayısıyla, görülebileceği üzere günlük hayatımızdaki üzüntü duygusunun kaynakları çoğunlukla bellidir. Fakat müzik dinlerken bizi üzen şey müziğin kendisidir. Müziğin kendisi, günlük hayattaki üzüntü kaynaklarımızda (belirli bir kişi veya nesne gibi) olduğu gibi zihnimizde bir tehlike veya tehdit algısı oluşturmaz. Sonuç olarak müziği dinleyip ağlasak bile bunun günlük hayatımızda bir karşılığı olmayacağı ve üzüntüyü dolaylı yoldan tecrübe edeceğimiz için üzüntüyü bir temsili duygu olarak yaşarız. Dolayısıyla müzik dinleriz, ağlarız ama bunu "gerçek kaynaklı" bir üzüntü gibi yaşamayız. Temsili duygu kavramı müzik dinlerken ağlamak ve rahatlamak arasındaki ilişkiye direkt bir açıklama sunmasa da konuya farklı bir pencereden bakmamızı sağlayabilir.

Son olarak, müzik dinlerken ağlama ve beraberinde gelen rahatlama hissini açıklayabilecek belki de en direkt kavramlardan birisi müzikal beklenti kavramıdır.[1], [4] Müzikal beklenti kavramı, müziğin kendisi ile bizim o müzikten beklentilerimiz arasındaki ilişkiyi açıklar. Çoğu zaman bir müziği dinlerken o müzikten ne beklediğimiz bellidir ve bu beklentiler aslında belirli öğrenilmiş kalıplar veya davranışlar sonucu oluşur. Müziğe verdiğimiz duygusal tepkiler de müziğe dair öğrenilmiş kalıplar veya davranışların bir sonucudur. Dolayısıyla, öğrenilmiş kalıplar/davranışlar sonucu müzikten ne beklediğimizi biliyorsak ve bu beklentimiz karşılanıyorsa bu müziği dinlediğimizde tatmin/rahatlama duygusu hissetmemiz olasıdır. Çünkü sonuçta beklentimiz karşılanmıştır. Aynı şekilde, dinlediğimizde ağlamayı beklediğimiz bir parçayı dinlemeye başlar ve ağlarsak müzikal beklenti kavramına göre bu durum bizde bir çeşit tatmin ve rahatlama hissine sebep olacaktır. Çünkü dinlemek istediğimiz müzik ve bize hissettirecekleri konusunda beklentilerimiz karşılanmış, "görev başarıyla tamamlanmış" olacaktır.

Sonuç olarak prolaktin, temsili duygu ve müzikal beklenti açıklamaları müzik dinlerken ağlama ve beraberinde gelen rahatlama hissine farklı bakış açıları getirmektedir. Her biri ayrı ayrı ele alındığında, müzikle birlikte ağlamanın ve sonrasında gelen rahatlama hissinin, hem fiziksel (hormonal) hem de davranışsal boyutları gözlemlenebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 23
  • İnanılmaz 8
  • Muhteşem! 6
  • Üzücü! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:21:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14529

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Kar, et al. Müzik Dinlerken Ağlamak Neden Bu Kadar Rahatlatıcı? Neden Hüzünlü Müzikler Dinliyoruz?. (24 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14529
Kar, B., Alparslan, E. (2023, May 24). Müzik Dinlerken Ağlamak Neden Bu Kadar Rahatlatıcı? Neden Hüzünlü Müzikler Dinliyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14529
B. Kar, et al. “Müzik Dinlerken Ağlamak Neden Bu Kadar Rahatlatıcı? Neden Hüzünlü Müzikler Dinliyoruz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 24 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14529.
Kar, Bahar. Alparslan, Eda. “Müzik Dinlerken Ağlamak Neden Bu Kadar Rahatlatıcı? Neden Hüzünlü Müzikler Dinliyoruz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 24, 2023. https://evrimagaci.org/s/14529.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close